Новини

Підземні переходи біля автовокзалу у Чернівцях. Депутати «за», громадськість – проти

Чернівецька міська рада підтримала рішення, у якому передбачені наміри будівництва переходів.

Gordon Williams

5 березня на сесії Чернівецької міської ради підтримали рішення про внесення змін до програми «Сучасне місто», у якому передбачені наміри будівництва підземних переходів на вулиці Головній (поблизу центрального автовокзалу). «За» проголосували 26 депутатів міськради.

Зокрема у рішенні пропонують доповнити програму «Сучасне місто» пунктом «Будівництво підземних переходів на вул. Головній (навпроти центрального автовокзалу)», передбачивши потребу у коштах на 2019 рік». На розроблення проектно-кошторисної документації потрібно 500 тисяч гривень.

Рішення міської ради викликало жваве обговорення та обурення чернівчан у соціальних мережах. Більшість із них висловилися проти будівництва підземних переходів у місті.

Зокрема голова ГО «БАРР» Тетяна Лебухорська вважає, що ухваленням цього рішення депутати міськради показали, що їм байдуже на думку чернівчан.

«Депутат Анатолій Чесанов у своєму зверненні чітко написав, що просить виділити кошти на розробку проектно-кошторисної документації. Є багато профільних органів, та нема жодного профільного рішення про потребу будівництва цього підземного переходу. І все ж, жоден обранець не озвучив нічого про доцільність чи недоцільність цього будівництва, не було жодного голосу проти. Я думаю, що після цього жоден із цих депутатів не має права говорити, що він працює на інтереси і користь громади. Вони просто проголосували за це рішення, навіть не обговорюючи його. Це показує, що насправді чернівчани не можуть впливати ні на що у цьому місті. Вчора депутати відверто показали, що ваша думка нас не цікавить. Ця ситуація дуже нагадує приклад, коли розробляли проекти за мільйон гривень на тунель, який точно не був потрібен», – зазначила Тетяна Лебухорська у коментарі «Шпальті».

Членкиня комітету забезпечення доступності у Чернівцях Любов Свіріденко здивована, що це питання взагалі винесли на розгляд сесії міської ради. Вона вважає, що у місті є нагальніші проблеми, які потребують негайного вирішення.

«Хочу нагадати, що вже один мільйон гривень був виділений на тунень, – висновок: ні грошей, ні тунелю. Як ми можемо підтримувати такі пропозиції, коли на останньому засіданні Комітету забезпечення доступності виносили на розгляд це питання за присутністю директора ДЖКГ Володимира Бешлея, де чітко висловили свою позицію всі представники від громадськості і влади. Чому це питання виносилося на сесії міської ради, коли у місті відсутні дороги і тротуари? На голову чернівчанам і гостям нашого міста обвалюються балкони і сиплеться штукатурка», – зазначила Любов Свіріденко.

Також вона зауважила, що депутати міськради розпорошують кошти громади, попередньо не вивчивши питання, чи місту взагалі потрібні такі проекти. Окрім цього, пані Любов запропонувала міським обранцям звернути увагу на стан дорожнього покриття. Це допоможе зрозуміти, куди першочергово потрібно спрямовувати гроші з міського бюджету.

Автор пропозиції будівництва підземних переходів у Чернівцях депутат фракції «Рідне місто» Анатолій Чесанов зазначив, що вніс свою пропозицію на розгляд сесії міськради, оскільки до нього звернулися жителі міста з проханням будівництва підземок. Аргументували вони це інформацією щодо кількості ДТП на цій ділянці дороги.

«Подав свою пропозицію, але з певним зобов’язанням. Ми вносимо проект у програму, але попередньо треба провести громадські слухання, а також його мають розглянути фахівці. Громадськість має висловитися, чи потрібний місту такий об’єкт. Якщо його визнають недоцільним у Чернівцях, я не буду наполягати на його реалізації. Проект внесли до програми, але не передбачили коштів на її виконання. Це наміри, але вони не обов’язкові до виконання. У разі затвердження проекту буде розроблена проектно-кошторисна документація, і вже маючи її, ми можемо звернутися до Міністерства регіонального розвитку та отримати на нього державне фінансування», – каже Анатолій Чесанов.

Директор Департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин Микола Собко вважає, що привернута увага громадськості до питання будівництва підземного переходу біля автовокзалу наразі передчасна.

«Готується коригування Генерального плану Чернівців. А одним із його розділів може бути створення транспортної моделі міста. Відповідно у розрізі розробки транспортної моделі Чернівців буде доречно розглянути пропозицію, внесену у програму «Сучасне місто» щодо облаштування цього підземного переходу. Тому наразі привернута увага до цього питання передчасна. Крім того, коригування Генплану займе близько року. Щодо транспортної моделі – якщо вона буде передбачати зміни режиму швидкісного руху, лише тоді буде доцільно будувати пішохідний перехід. Якщо ж транспортна модель не буде передбачати зміни швидкісного режиму, такої необхідності немає. До того ж, згідно з ДБН для будівництва підземних переходів має бути обґрунтування доцільності, відповідні норми тощо», – зазначив Микола Собко.

Також директор Департаменту пояснив, що звернення депутата щодо спорудження підземного переходу відомство винесло на розгляд сесії згідно з процедурою.

«Є відповідна процедура звернень громадян. Ми отримали звернення від депутата внести це питання у програму «Сучасне місто», сформували його як доповнення пунктом до програми. У ній є близько 700 пунктів ідей, запропонованих до реалізації у Чернівцях. Однак важко сказати, що втілять кожну з них. Фахівці будуть вивчати, чи доречні всі пропозиції. Одноосібно Департамент не буде ухвалювати рішення – споруджувати пішохідний перехід чи ні», – запевнив Микола Собко.

Нагадаємо, після оприлюднення проекту рішення щодо будівництва підземних переходів у Чернівцях, ГО «Буковинська агенція регіонального розвитку» висловила аргументовані заперечення через ці наміри міськради. Однак секретар міської ради Василь Продан не згадав про ці зауваження під час голосування.

Ольга Максимюк, Діана Ватаман

 

 

Коментарі