Новини

Підземні переходи не для Чернівців. Активісти виступили із заявою проти будівництва

Чому громадська організація проти будівництва підземних переходів на вулиці Головній.

Фото Sergey Fediv

Рішення міської ради збудувати підземні переходи навпроти центрального автовокзалу у Чернівцях суперечить чинним державним будівельним нормам, обмежує доступ до транспортної інфраструктури маломобільним групам, суперечить стратегічним напрямкам розвитку транспортної інфраструктури, створює ілюзію безпеки, а також ця ділянка дороги є місцем постійного затоплення під час інтенсивних опадів.  Із такою офіційною заявою звернулася ГО «Буковинська агенція регіонального розвитку» (БАРР) до Чернівецької міської ради.

«Розпочали новий рік зі звернення до міської ради та пояснень, чому у сучасному місті не місце підземним переходам. Дивно, що базові речі про державні будівельні норми та просторовий розвиток доводиться пояснювати тим, хто повинен знати і використовувати їх у своїй роботі. Сподіваємось на перемогу здорового глузду та подальші дії у розвитку Чернівців як міста для людей», – написала на своїй сторінці у Фейсбук голова ГО «БАРР» Тетяна Лебухорська.

Зокрема, йдеться про проект рішення «Про внесення змін до цільової Програми з будівництва об’єктів житла і соціальної сфери в місті Чернівцях на 2017-2020 роки «Сучасне місто», затвердженої рішенням міської ради VIІ скликання 13.03.2017 р. №626», який міська рада має намір розглянути на черговій сесії 31 січня 2019 року.

У своїй заяві ГО висловлює заперечення проти цього рішення. Натомість пропонують замість будівництва підземного переходу на вул. Головній (навпроти центрального автовокзалу):

  • дослідити транспортні потоки на перехресті вул. Головної та вул. Комарова та в буфері перехрестя радіусом 100 м. та провести моделювання транспортних потоків для визначення можливих способів підвищення провізної здатності даної ділянки;

  • облаштувати на пішохідних переходах якісне освітлення та пластикову розмітку червоно-білими кольорами.

Також громадські активісти звертаються до чернівчан підтримати пропозицію і донести власну думку до депутатів відповідних округів.

Текст заяви:

«Реагуючи на намір Чернівецької міської ради збудувати підземні переходи на вул. Головній (зміни до проекту рішення «Про внесення змін до цільової Програми з будівництва об’єктів житла і соціальної сфери в місті Чернівцях на 2017-2020 роки «Сучасне місто»), Громадська організація «Буковинська агенція регіонального розвитку» висловлює своє заперечення проти даного рішення, оскільки:

  1. Будівництво  підземних переходів на вул. Головній (навпроти центрального автовокзалу) та виділення будь-яких коштів на таке будівництво суперечить чинним державним будівельним нормам.

Створення підземних пішохідних переходів, як елемента транспортної інфраструктури міста, регулюється ДБН В.2.3-5:2018 «Вулиці та дороги населених пункті», оновлені норми якого діють з 01.09.2018. Відповідно до п. 6.4.7 даних норм, «пішохідні переходи в різних рівнях з проїзною частиною вулиці або дороги (підземні пішохідні тунелі, надземні пішохідні містки, переходи, суміщені з транспортними розв’язками в різних рівнях) слід улаштовувати: на загальноміських магістралях безперервного руху, в місцях входу до станцій швидкісного трамвая, метрополітену чи поїздів, на вулицях, де влаштування таких переходів зумовлено особливостями рельєфу місцевості, а також з магістральними залізничними лініями на перегонах у межах станцій».

Генеральним планом міста Чернівці вулиця Головна визначена магістральною вулицею загальноміського значення, і відноситься до вулиць з регульованим рухом, оскільки проходить через житлові та густонаселені райони міста. Перехрестя, на якому планується облаштувати підземний пішохідний перехід, не відповідає жодній з умов облаштування підземних пішохідних переходів, а саме:

  • не є місцем входу до станцій швидкісного трамвая, метрополітену чи поїздів;
  • не має особливостей рельєфу місцевості, які б вимагали такого підходу;
  • не є місцем перегону магістральних залізничних ліній.

Отже, будівництво підземних переходів на вул. Головній (навпроти центрального автовокзалу) суперечить вимогам чинних державних будівельних норм.

  1. Будівництво підземних переходів обмежує доступ до транспортної інфраструктури маломобільним групам, у тому числі людям з інвалідністю, а це приблизно 30-50% всього населення.

Нагадаємо, що маломобільними вважаються люди, що відчувають труднощі при самостійному пересуванні (вагітні жінки, люди похилого віку, люди з інвалідністю, діти до 7-ми років).

  1. Будівництво підземних переходів суперечить стратегічним напрямкам розвитку транспортної інфраструктури, визначеним у Національній транспортній стратегії до 2030 року(далі – транспортна стратегія) та Стратегії підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2020 року (далі – Стратегія підвищення безпеки). 

Обидва документи визначають безперешкодну мобільність пріоритетами у розвитку транспортної інфраструктури, а будівництво підземних пішохідних переходів є перешкодою в доступі до транспортної інфраструктури для маломобільних груп. Крім того, серед заходів підвищення рівня безпеки пішоходів Стратегія підвищення безпеки передбачає, зокрема, облаштування тротуарів, обмеження швидкості руху транспортних засобів, установлення пішохідних огороджень, оновлення пішохідної інфраструктури, освітлення вулиць, установлення острівців безпеки та облаштування регульованих пішохідних переходів, популяризацію використання пішоходами та велосипедистами світловідбивних засобів тощо. Підземний пішохідний перехід не визнають засобом безпеки в даному документі.

  1. Будівництво підземних переходів створює ілюзію безпеки через те, що з дороги «зникає» одна група учасників дорожнього руху, тобто пішоходи. 

Насправді будівництво підземних переходів робить перехрестя небезпечнішим, оскільки:

  • незручність підземних переходів збільшує кількість безпосередніх переходів дороги пішоходами у невстановлених місцях над підземними переходами, що робить такі місця ще більш небезпечними та збільшує кількість ДТП;
  • відсутність пішохідного трафіку сприяє підвищенню швидкості автомобілів. Нагадаємо, порушення безпечного швидкісного режиму є основною причиною смертельних випадків внаслідок ДТП.
  • пішохідні переходи через закритий простір та обмежену видимість підвищують кримінальну небезпеку.
  1. Вулиця Головна на ділянці біля автовокзалу є місцем постійного затоплення під час інтенсивних опадів. 

Без вирішення проблем системи водовідведення на цій ділянці, підземний пішохідний перехід має шанс стати водним колектором, а не місцем переходу через дорогу.

Таким чином, будівництво підземних пішохідних переходів у густонаселених районах міста, з високим рівнем пішохідного трафіку, не виправдано ані з точки зору будівельних норм та розвитку транспортної системи, ані з точки зору безпеки, ані з точки зору поваги до всіх учасників дорожнього руху. Більше того, це не вигідно і з економічної точки зору, враховуючи вартість будівництва такого об’єкту відповідно до всіх норм.

З урахуванням вищесказаного, замість будівництва підземного переходу на вул. Головній (навпроти центрального автовокзалу), з метою врегулювання потоків усіх учасників дорожнього руху та підвищення рівня безпеки пропонуємо:

  • дослідити транспортні потоки на перехресті вул. Головної та вул. Комарова та в буфері перехрестя радіусом 100 м. та провести моделювання транспортних потоків для визначення можливих способів підвищення провізної здатності даної ділянки;
  • облаштувати на пішохідних переходах якісне освітлення та пластикову розмітку червоно-білими кольорами.

Звертаємося до Чернівецької міської ради з проханням врахувати дане звернення під час обговорення проекту рішення «Про внесення змін до цільової Програми з будівництва об’єктів житла і соціальної сфери  в місті Чернівцях на 2017-2020 роки «Сучасне місто», затвердженої рішенням міської ради VIІ скликання 13.03.2017 р. №626» на постійних депутатських комісіях.

Звертаємося до жителів міста Чернівці з проханням підтримати нашу позицію та донести власну думку до депутатів відповідних округів».

Коментарі