Новини

Які вимоги до кандидата на посаду ректора ЧНУ та як його обиратимуть

Таємне голосування відбудеться 25 квітня у Мармуровій залі ЧНУ.

25 квітня 2019 року відбудуться вибори ректора ЧНУ. Нагадаємо, екс-ректор Степан Мельничук подав у відставку достроково. Зараз його обов’язки виконує Олег Ангельський. Він розповів «Шпальті», що вибори проходитимуть анонімно.

«Раніше ректора обирала вчена рада або на зборах трудового колективу. Зараз у виборах візьмуть участь усі викладачі вишу, частина студентів і навчально-допоміжні відділи. Виходить, на 80% результати виборів залежатимуть від колег-викладачів», – пояснив Олег Ангельський.

У ЗВО вже затвердили склад організаційного комітету та виборчої комісії з проведення виборів ректора. Так, головою комітету обрали завідувача кафедри економіки підприємства та управління персоналом економічного факультету Юрія Лопатинського, заступником голови – декана філософсько-теологічного факультету Василя Балуха, а секретарем – начальника навчального відділу університету Ярослава Гарабажіва.

Головою виборчої комісії став декан юридичного факультету Петро Пацурківський, його заступником – в.о. завідувача кафедри будівництва факультету архітектури, будівництва та декоративно-прикладного мистецтва Сергій Новіков. Секретар виборчої комісії – завідувачка кафедри соціальної географії та рекреаційного природокористування географічного факультету Клавдія Кілінська.

Також на сайті університету оприлюднили положення, в якому зазначені вимоги до всіх кандидатів у ректори ЧНУ.

Зокрема, претенденти для участі у конкурсі мають подати такі документи:

  • заяву про участь у конкурсі на ім’я Міністерства освіти України;
  • особовий листок із відділу кадрів і фотографії;
  • автобіографію;
  • копії документів про вищу освіту, науковий ступінь та вчені звання;
  • копію трудової, копію паспорта, засвідчену претендентом. 

Окрім цього, кандидат у ректори повинен принести довідку з огляду у психіатра, витяг з Єдиного державного реєстру, який підтверджує непричетність кандидата до корупційних правопорушень та витяг про несудимість. Також кандидати мають отримати посвідчення щодо вільного володіння державною мовою.

Вибори будуть проводити шляхом таємного голосування у Мармуровій залі ЧНУ 25 квітня з 9:00 до 15:00 години. Під час самого голосування і підрахунку голосів, окрім відповідальних відділів ЧНУ, може бути присутнім представник із Міністерства освіти і науки України.

80% виборців – це наукові, науково-педагогічні і педагогічні працівники університету. Не менше 15% голосів мають належати студентам університету. Решту 5% – голоси членів організаційного комітету та виборчої комісії.

Бланки для голосування виборці заповнюють самостійно. Скриньки для голосування повинні бути прозорі, опломбовані та опечатані печаткою університету. Голосувати можна тільки за одного кандидата або ж не голосувати взагалі.

Підрахунок голосів відбувається одразу ж після закінчення голосування. Якщо один кандидат не отримав більше 50% голосів виборців, оголошують другий тур виборів ректора ЧНУ.

 

Коментарі