Аналітика, Новини, Перша шпальта

В Україні можуть скасувати навчання в автошколі для отримання посвідчення водія. Що пропонують

«Шпальта» розбиралася у запропонованих урядом змінах та вивчала іноземний досвід підготовки водіїв.

Фото unsplash.com

В Україні розглядають можливість скасування обов’язкового навчання в автошколі перед складанням іспиту на посвідчення водія. Таку пропозицію в середині січня спочатку озвучили на засіданні урядової робочої групи, а згодом про це написав на своїй сторінці у Фейсбук заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе.

«Сьогодні, щоб отримати права, потрібно підготувати пакет документів, пройти декілька етапів процедур і перед екзаменом обов’язкові платні курси – в середньому 140 годин навчання. Самостійна підготовка до екзаменів не враховується», – зазначив посадовець.

В Уряді хочуть дати змогу українцям обирати: готуватися до складання іспитів за допомогою курсів у автошколі чи самостійно. Також планують спростити отримання медичної довідки та забезпечити можливість її подання в онлайн-режимі.

«Досвід багатьох країн світу, зокрема Німеччини, Британії, Норвегії, Чехії та Польщі свідчить про те, що це можна зробити, і цим життя громадян буде простішим та комфортнішим», – пише Лев Парцхаладзе.

У чернівецьких автошколах про ймовірні зміни вже чули і кажуть, що навіть готові до них. Однак викладачка автошколи «Дякую» Ірина Дамян до самостійної підготовки майбутніх водіїв ставиться скептично.

«Думаю, що викладачі в автошколах не залишаться без роботи, тому що завжди були і будуть люди, які хочуть навчитися водити класно. Насамперед водій – це професія, а стати хорошим спеціалістом без допомоги фахівців, на мою думку, важко. Можливо, але непросто. Якщо все-таки цю ініціативу ухвалять, то якість підготовки водіїв буде знижуватися, хоча і зараз вона не є досить високою», – розповіла пані Ірина у коментарі «Шпальті».

За словами викладачки, можливість самостійно готуватися до іспитів на водійське посвідчення одного разу в Україні вже не прижилася.

«Пригадую, що декілька років тому подібну ініціативу вже запроваджували. У людини була можливість вибирати: підготуватися до іспиту в автошколі або ж самостійно (тобто вивчити правила дорожнього руху і попросити когось із досвідчених водіїв навчити керувати). Тоді один із моїх знайомих екзаменаторів розповідав, що за рік у всій Чернівецькій області було менше 30 охочих отримати посвідчення водія без навчання в автошколі. Мені здається, що наразі таке нововведення лише дасть черговий поштовх хабарництву – більшість оцих людей, які захочуть зекономити на автошколі, одразу платитимуть певні суми в Сервісному центрі МВС за отримання посвідчення водія», – каже Ірина Дамян.

Фото unsplash.com

У самому ж Регіональному сервісному центрі МВС у Чернівецькій області пропонують дочекатися офіційних рішень. Кажуть, що поки зміна умов отримання водійського посвідчення – не більше, ніж тема для обговорення та вивчення досвіду.

«Фрази про те, що навчання в автошколі потрібно скасувати, не було. Поки є лише ініціатива Мінрегіонбуду та інших установ розглянути це питання та вивчити іноземний досвід. У деяких розвинених європейських країнах є така практика, коли теоретичне навчання людина може проходити самостійно. Наразі запропонована ідея розглянути можливість введення такого механізму в Україні, але це стосується тільки непрофесійних категорій, тобто водіння легковими автомобілями і мототранспортом. На такому етапі це – лише ідея. Тільки після того, як питання досконально вивчать, можна буде робити якісь висновки», – повідомила «Шпальті» головна спеціалістка зі зв’язків із громадськістю Регіонального сервісного центру МВС в Чернівецькій області Олена Славська.

Щодо практики навчання водіїв у інших країнах, то, наприклад, у сусідній Польщі та Німеччині воно проходить практично так само, як і зараз в Україні, щоправда, значно жорсткіше. Проходження курсів у автошколах там є обов’язковим, а державний екзамен на водійське посвідчення складається з двох частин: теоретичної (у формі тестів) та практичної (водіння). Причому в Німеччині учень зобов’язаний разом з інструктором пройти уроки керування в різних погодних умовах, у темний час доби, відпрацювати їзду автобаном та рух на різних швидкісних режимах. Посвідчення водія у Польщі видають тим особам, які отримали довідку про відсутність медичних та психічних протипоказань для керування транспортним засобом, у Німеччині – достатньо пройти лише тест зору, але водночас є обов’язковою довідка про закінчення курсів першої допомоги.

Наприклад, у Норвегії, про яку згадує Лев Парцхаладзе навчання складається з декількох рівнів:

  1. Вступний курс. Від нього звільняють осіб, які досягнули 25-річного віку.
  2. Теоретичний курс. Його на бажання можна пройти самостійно, після чого звернутися до поліції й скласти іспити з теорії.
  3. Наступні етапи обов’язкові. Спочатку йде Курс першої допомоги. На заняттях розповідають, що потрібно робити, якщо ти став свідком аварії. До речі, якщо норвежець проїде повз ДТП і не зупиниться, аби допомогти, йому загрожує в’язниця і позбавлення прав.
  4. Курс безпечної їзди. Окрім звичайної практичної їзди, в Норвегії існують спеціально обладнані майданчики, де дороги вкриті слизькою речовиною. Учні можуть відчути на своїй шкурі, як це, коли машину заносить, і що потрібно для цього робити. Наприклад, на одному повороті за 40 км/год я проїхав нормально, а вже за 45 км/год – винесло зі смуги на зустрічну. В інструкторів був спеціальний пульт, за допомогою якого на дорогу виїжджав із кущів пластмасовий лось, людина або машина.
  1. Завершальний етап, до якого входить далека поїздка, їзда по місту та тренування обгонів. Лише після цього учень складає практичний іспит та отримує водійське посвідчення.

У Сполучених Штатах Америки процедура отримання водійського посвідчення значно спрощена. Правила дорожнього руху можна вивчити самостійно, використовуючи офіційну брошуру, після чого потрібно здати тест на знання теорії. Далі видають «Посвідчення учня», з яким можна водити авто на звичайних дорогах, коли поруч сидить досвідчений водій. Цей документ дають для того, щоб кандидат у водії міг самостійно підготуватися до практичного іспиту. Здати екзамен можна на своїй машині, автівці знайомих чи орендувати транспортний засіб. Тест проходить досить просто – екзаменатор сідає поруч і дає вказівки.

Отже, іноземний досвід неоднозначний, і українським урядовцям варто зважити всі «за» і «проти» перш, ніж ухвалювати рішення щодо скасування обов’язкового навчання в автошколах і загалом запровадження змін у процедурі отриманні посвідчення водія.

«Керівник Головного сервісного центру МВС Владислав Криклій виступає за те, що це питання потрібно ще доопрацьовувати. Воно наразі відкрите, жодних рішень не було, жодних вказівок ми не отримували, але досвід потрібно вивчати. Водночас навчання в автошколах все-таки важливе, і ніхто його наразі скасовувати не буде. Головне, щоб можливі нововведення не вплинули негативно на безпеку на дорогах. Ми постійно робимо кроки для того, щоб спростити процедуру проведення іспитів, але рішення про те, що обов’язкове теоретичне навчання в автошколах можна і потрібно скасовувати, не було», – пояснює головна спеціалістка зі зв’язків із громадськістю Регіонального сервісного центру МВС у Чернівецькій області Олена Славська.

Наразі українське суспільство розділилося – частина вважає, що навчання в автошколах не надто ефективне і до того ж дороге, решта, особливо досвідчені автомобілісти, побоюються, що без фахової підготовки водіїв на дорогах побільшає аварій.

Іван Сірецький

 

Коментарі