Колонки, Новини

Бути поруч. Чому чоловікам не варто боятися партнерських пологів

Щороку все більше пар, якщо не схиляються до партнерських пологів, то хоча б обговорюють можливість присутності чоловіка поряд із жінкою в момент народження їхньої дитини.

life.pravda.com.ua

Партнерські пологи з чоловіком – тема, охоплена багатьма негативними міфами та стереотипами. З одного боку, багатьом жінкам комфортніше народжувати, коли вони відчувають підтримку близької людини. Водночас є й такі майбутні мами, які б нізащо не погодились, аби їхній чоловік бачив увесь спектр перебігу цього процесу. Молодий батько, журналіст Іван Сірецький пише про те, чому чоловікам не варто боятися партнерських пологів та які переваги присутності майбутнього тата під час народження дитини.

Ще років десять тому про це мало хто говорив, однак зараз тема партнерських пологів є, як ніколи, актуальною. З кожним роком все більше пар, якщо не схиляються до цього, то хоча б обговорюють можливість присутності чоловіка поряд із жінкою в момент народження їхньої дитини. Не оминула ця лоскітлива тема і нашої сім’ї.

Тепер, тримаючи на руках одномісячного синочка, навіть трохи смішно пригадувати, як разом із дружиною ще задовго до вагітності вперше заговорили про дітей, про важкість пологів і про ті труднощі, через які проходять бідолашні жінки (за розповідями знайомих). Тоді я, як і більшість хлопців, наляканий численними міфами і «страшилками», навідріз відкидав імовірність бодай своєї присутності в пологовому залі, не кажучи вже про активну участь у процесі. Проте час змусив мене змінити свої переконання.

Уже через декілька хвилин після моменту, коли вперше дізнаєшся, що станеш батьком, з’являється бажання зробити все для того, щоб найближчі 9 місяців життя дружини пройшли максимально комфортно для неї і маленького життя всередині неї. А ближче до самих пологів, відповідно, переймаєшся лише тим, аби народження дитини пройшло без проблем і ускладнень. Тому, якщо жінка відчуває, що без рідної людини поруч їй буде вкрай важко в цей ключовий момент, то чоловік просто зобов’язаний підтримати майбутню маму під час пологів.

Разом із дружиною ми перебували у пологовому залі більше дев’яти годин, які тягнулись надзвичайно повільно. Перейми повторювались спочатку кожні 15-20 хвилин, потім – кожні 10, 5, 2-3 хвилини… І щоразу жінка відчуває все сильніший біль. Тому навіть рука чоловіка, яку можна з усієї сили стиснути, щоб перебити больові відчуття, справді допомагає їй. Побачивши все на власні очі, навіть уявляти не хочу, як дружина могла провести ці дев’ять годин наодинці в чотирьох лікарняних стінах. З іншого боку, не зміг би знайти собі місця деінде поза межами пологового залу з купою різних думок та переживань в голові.

Завдання чоловіка в цей час – бути поруч, підтримувати моральний дух жінки, не дати їй опустити руки, говорити, що «все добре», «потрібно трохи потерпіти», «ти молодець!» тощо. Зневіра, розпач і паніка – негативні емоції, які щохвилини можуть оволодіти майбутньою мамою. Партнер повинен зробити усе можливе, щоб не допустити цього. Бути в залежності від ситуації як чуйним та лагідним, так і жорстким та непоступливим.

Так, можливо, пологи – видовище не для людей зі слабкою психікою. Але це природний процес, в якому немає нічого огидного чи антиморального. Крім того, треба в усьому завжди шукати позитив. Завдяки присутності на пологах не тільки дружина, а й я, наприклад, оволодів унікальною технікою дихання:). Якщо вона допомагає жінці полегшити перейми, то, мабуть, згодиться і в інших життєвих ситуаціях.

Для жінки чоловік поруч – це також і важливий психологічний фактор. Адже під час пологів необхідно робити все правильно, якщо не хочеш створити проблем собі та дитині. А жінки в цьому нелегкому стані схильні не надто звертати увагу на вказівки та поради медиків. Водночас показання лікарів, озвучені рідною людиною, до якої жінка дослухається, матимуть значно більший ефект.

Я глибоко переконаний, що пологи – не настільки страшні, щоб чоловік не зміг їх пережити. Зрештою, жінці в рази важче. Якщо ти взяв на себе відповідальність стати батьком, зародити нове життя, то чому маєш уникати відповідальності бути свідком його появи на світ?

Тим більше, що момент народження твоєї дитини – казковий і неповторний, його неможливо ні з чим іншим порівняти. При партнерських пологах, саме чоловік, а не жінка, першим бачить дитя. Ця мить, цей перший звук немовляти, надовго закарбовуються в пам’яті. А рясні чоловічі сльози та тремтіння рук під час перерізання пуповини – емоції, які варті того, щоб їх пережити. Ці відчуття примушують забути все, що було пережите упродовж останніх кількох годин.

Окрім щастя побачити щойно народжене маля, присутність чоловіка на пологах – додатковий фактор контролю дій медичного персоналу. Ти можеш спостерігати за кожною маніпуляцією як лікаря та акушерки, так і звичайної санітарки, розпитати усе, що цікавить, та дізнатись, який препарат вводять дружині.

Хочеться абсолютно розвіяти міф, що після побаченого під час пологів змінюється ставлення чоловіка до жінки, холоднішають стосунки тощо. Навпаки, першочергово з’являється величезна повага до неї, щодня хочеться дякувати мамі твоєї дитини за можливість відчути переваги батьківства, а любов тільки міцнішає.

Тому раджу майбутнім татусям нікого не слухати, не зважати на догадки та стереотипи, а сміливо йти на пологи. По-перше, ви будете впевнені, що майбутня мама з дитиною в руках професіоналів, які відповідально та чуйно ставляться до них. По-друге, самі пологи для жінки пройдуть легше, якщо вона відчуватиме підтримку та допомогу рідної людини. І, по-третє, таїнство народження нового життя, вашої дитини, – це подія, яку, на мою думку, пропускати не можна. Адже з подібних моментів складається те, що люди звикли називати щастям.

 

Колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Шпальти» може не поділяти думки, висловленої у матеріалі.

 

Коментарі