Афіша

#Новинки. Топ-10 книг, які видали до Форуму видавців у Львові

«Шпальта» підготувала для вас топ-10 книг-новинок, які видали до 25 Book Forum.

Фото: Ugur Akdemir

Сьогодні, 19 вересня, у Львові стартував Форум видавців, який триватиме до 23 вересня. Упродовж п`яти днів можна буде відвідати близько тисячі культурних та освітніх заходів, поспілкуватися з авторами і придбати книжки. Події відбуватимуться у Палаці Мистецтв та ще 50 локаціях міста. Цьогоріч усіх охочих очікують багато новинок.

Тривожні маки. Андрій Тужиков (MERIDIAN CZERNOWITZ )

 

 

 

«Тривожні маки» – це тексти, які інтерполюють гіперсексуальність, містицизм і саєнтологію в один репозиторій. Тут кожен вірш має гіперпосилання на інші, утворюючи генеалогічне дерево рефлексій і рефлексів, рецепцій і перцепцій. На основі однієї лексеми автор схильний поєднувати абсолютно різні сфери, різні порядки, різні сумісності, різні регістри.

 

 

 

 

Читайте також: Чернівецький письменник Андрій Тужиков презентував нову збірку віршів «Тривожні маки» . 

Чекаючи на Боджанґлза. Олів’є Бурдо (Видавництво Старого Лева)

Фото: starylev.com.ua

Цю фантасмагоричну історію неймовірного кохання своїх батьків син розповідає з власних спогадів і за допомогою татових щоденників. Його батьки кружляють у химерному танці під пісню «Містер Боджанґлз» у виконанні Ніни Сімон і залучають всіх довкола до цього святкування. Сміх, коктейлі, дивовижні вигадки й розваги, розмови про мистецтво, зневага до всього буденного — ось як вони провадять своє життя.

Мамина екстравагантність поступово занурює її все далі у глибини власних вигадок, а люблячий чоловік всюди йде за нею, переконаний, що справжнє безумство мають нести двоє. Навіть коли здається, що надії немає, у цій сповненій божевільного оптимізму і тихого смутку історії батько з сином готові на все, аби свято тривало далі.

Окрім цього, читайте про те, які книги презентують чернівецькі видавництва.

Ініціація. Люко Дашвар (Видаництво «Клуб Сімейного Дозвілля»)

Фото: Deskgram

 

Стара Костомарова не пам’ятає, як опинилася на тому забутому богом хуторі. «Чорні ріелтери» відібрали її квартиру, а жінку спровадили подалі від Києва. Селянин Перегуда дав їй притулок, він навіть вийшов на нотаріуса Германа, який обдурив стару. А коли повернувся на хутір, то вже ні хати, ні Костомарової не було… Тим часом у Києві дівчина Меланія потрапляє у вир дивних подій. Усе починається зі снів про мерців, далі — зустріч із нотаріусом Германом та його зникнення. І Блейк, у якого Меланія закохується до нестями і який зраджує її. Від того часу дівчині сниться вже інший сон: про розлючений натовп, стару жінку, Блейка, який прохає про допомогу… От-от шляхи всіх героїв перетнуться. І тоді кожен з них — хоче він того чи ні — пройде свою ініціацію. Ініціацію на право вважати себе людиною…

Де немає Бога. Макс Кідрук (Видаництво «Клуб Сімейного Дозвілля»)

Фото: The Village Україна

Пасажири займають свої місця. Жінки, чоловіки, діти заповнюють салон. Кожен думає про своє, трошки хвилюється, трошки боїться. Українка Анна згадує чоловіка-атовця, а росіянин Єгор — коханку, одну із жертв збитого над Донбасом Boeing 777. Німецький депутат Олівер Моргенштерн міркує про політичну кар’єру, гравець Національної футбольної ліги Лоуренс Грейс згадує свої матчі. А мала Лейла просто радіє подорожі. Усі ці люди — незнайомці з різними долями. Єдине спільне для них  — рейс 341. Літак набирає висоту. За бортом уже починають розширюватися мікротріщини на обшивці.  Пасажири ще кілька хвилини перебуватимуть в приємному незнанні, бо потім — літак розіб’ється. Він як мертвий птах лежатиме серед гірських хребтів. З нього вибиратимуться ті, хто вижив… Їм буде здаватися, що найгірше — позаду. Але насправді — все ще попереду. Тут, де вони опинилися, немає нічого, тільки холодні верхівки гір. Так, вони вижили під час катастрофи. Але чи зможуть зашитися людьми там, де немає навіть бога? Де кожен сам собі бог.

Диво п’ятої ранку. Як підкорити свій день ще до сніданку. Джеф Сандерз  (Видавництво «Наш Формат»)

Одна-єдина звичка може змінити ваше життя та допомогти далеко просунутися в досягненні своїх цілей. Для автора цієї книжки такою звичкою стало вміння прокидатися рано самохіть. Такий підйом має безліч переваг: від підвищення продуктивності до відчуття спокою та рівноваги в ранкові години. А найприємніше те, що не обов’язково схоплюватися о п’ятій!

Ви можете обрати комфортний для вас час. Сандерз пропонує низку перевірених методик, щоб систематизувати життя й наповнити дні сенсом, а також покрокову інструкцію, як спланувати ідеальний ранок. Ця книжка навчить удосталь спати, бадьоро підійматися з ліжка й ефективно використовувати решту часу.

 

Джерело. Ден Браун (Видаництво «Клуб Сімейного Дозвілля»)

Фото: galinfo.com.ua

Відомий мільярдер та винахідник Едмонд Кірш здійснює відкриття, здатне похитнути та спростувати постулати всіх релігій. На сенсаційну лекцію в музеї Ґуґґенхайма в Більбао запрошено й професора Роберта Ленґдона. Але шокуюча теорія гине разом з Кіршем… Єдине, що залишилося — матеріали лекції Кірша, захищені 47-значним паролем. Розгадка до таємниці походження світу зовсім поруч… Складні головоломки, втеча від іспанської поліції, смертельні сутички, загадки, схожі на химерні будівлі славетного Ґауді, запаморочливі хитросплетіння вуличок Барселони — чи вдасться професору Ленґдону відшукати його, таємниче  джерело, з якого вийшло людство…

Твій погляд, Чіо-Чіо-сан. Андрій Любка (MERIDIAN CZERNOWITZ )

П’яний суддя на пішохідному переході збиває на смерть молоду жінку і, ясна річ, без особливих зусиль уникає покарання. Але чоловік збитої – не з тих, кого можна купити чи залякати, він краще втратить усе, та відомстить. Психологічний трилер про сучасну Україну, де вартість людського життя вимірюється хабарами, а вбивці стоять у перших рядах на церковних службах. Але до чого тут Пучіні і здатний спопелити душі обох антагоністів погляд мадам Батерфляй? І чи справді поділ на добро і зло є в цьому романі таким однозначним? Відповіді на останнє запитання читач не знайде до самої розв’язки. А можливо, й після неї.

Вам буде цікаво прочитати: Андрій Любка про свою аудиторію та роль письменника в добу пост-правди

Антена. Сергій Жадан (MERIDIAN CZERNOWITZ )

«Антена» – 80 нових віршів, написаних автором упродовж останніх двох років. Невідомо, на чому тримається чутливість «Антени», але це 80 спроб упіймати коливання повітря, вловити перетікання в просторі невидимих радіохвиль, відчути на дотик час, у якому ми живемо, яким ми дихаємо, який ми проговорюємо. Час, кожен доторк до якого лишає опік. Час, у якому приватні щоденникові записи можуть виявитися воєнною хронікою, а біблійні історії – ранковими новинами.

Також прочитайте: Сергій Жадан про війну цивільних та радянські механізми в свідомості суспільства

Колм Тойбін. «Будинок імен» (Видавництво «Фабула»)

Бувають книги, які своєю психологічною напругою втискають тебе у крісло, паралізують інші органи чуття, зупиняють час. Вони виснажують і наповнюють водночас. Вони є літературою, а не бізнесом, чимось набагато більшим за потенційну основу для серіалу. «Будинок імен» саме з таких. Колм Тойбін продовжує тримати планку одного з кращих європейських прозаїків останнього двадцятиріччя.

 Принцип розбудови тексту та стиль оповіді роману близькі до його ж повісті «Завіт Марії». Тойбін знову звертається до переспіву відомого сюжету, у випадку «Будинку імен» ‒ з грецької міфології. Троянська війна. Грецький цар Агамемнон вирушає в похід проти супротивника, залишаючи вдома велику родину.

 За наказом богині Артеміди він приносить в жертву старшу доньку Іфігенію. Одержує перемогу над Троєю, але, повернувшись додому, помирає від рук коханця своєї дружини Клітемнестри, якій потім за смерть батька помститься молодший син Орест. З цього «веселого» сімейства Тойбін обирає кількох персонажів, щоб досконало описати шлях кожного з них до насилля, влади й самотності. Богів не стало. Залишилися тільки люди ‒ слабкі, вразливі, підступні та сластолюбні. Але навіть такі, вони достойні співчуття та розуміння.

Маржан Сатрапі. «Персеполіс» («ВИДАВНИЦТВО»)

Вихід всесвітньо відомого коміксу Маржан Сатрапі, франкомовної авторки іранського походження, ‒ знакова подія. І справа не лише у тому, що цей автобіографічний графічний роман отримав чимало премій і навіть увійшов до навчальної програми у коледжах США. «Персеполіс» проговорює травми, близькі багатьом його читачам, ба навіть цілим поколінням. Його зміст йде від історії конкретної  маленької дівчинки до тих загальних цінностей, які формують сучасний цивілізований світ: вміти прощати, зберігати пам’ять, любити й приймати людей такими, якими вони є, поважати чужі почуття, навіть якщо це суперечить твоєму прагненню правди… Те, що вражає у коміксі Сатрапі, це гармонійна єдність графічного стилю, емоційної оповіді та складних тем. Авторка створила не лише історію свого дорослішання, а й мальований літопис цілої країни. Відвертість Сатрапі не знає страху. Вона однаково щиро розповідає про дитяче розчарування у бозі та політичні репресії, катування, власні поневіряння під час навчання у Відні, перше кохання, задушливу атмосферу батьківщини, яка опинилася під владою релігійних фанатиків. Знаючи, що десь існує країна, в якій можуть притягнути до серйозної відповідальності чи закидати камінням через нафарбовані губи, більше цінуєш свободу й право вибору, які маєш тут і зараз, головне при цьому ‒ розуміти їхню ціну.

 

 

 

Коментарі