Новини, Перша шпальта

7 фактів про пам’ятник Тарасові Шевченку у Чернівцях

Продовжуємо рубрику про найцікавіші факти із життя чернівецьких пам’ятниківСьогодні мова піде про скульптуру великого поета, драматурга, громадського і політичного діяча – Тараса Шевченка.

Факт №1

Пам’ять про українського пророка у Чернівцях вперше була пошанована в 1864 р. у новозбудованому храмі св. Параскеви в роковини смерті.

Факт №2

У 1914 р. з нагоди столітнього ювілею, Чернівецька міська влада дала дозвіл на спорудження в місті пам’ятника великому Кобзареві. Спорудженню пам’ятника перешкодила Перша світова війна. Лише через 85 років, в часи Незалежної України, Чернівці здобули пам’ятник Шевченкові.

Факт №3

Урочисте відкриття пам’ятника Тарасові Шевченку відбулося 25 травня 1999 року. Подія була приурочена до зустрічі в Чернівцях президентів України, Румунії та Молдови.

Читайте також: Єдиний в Україні. 8 фактів про пам’ятник милосердю у Чернівцях

Факт №4

Авторами пам’ятника є українські скульптори члени Спілки художників України Микола Лисаківський та Петро Лемський. Створили бронзову скульптуру Кобзаря у Львові.

Факт№5

Пам’ятник – бронзова постать зрілого Шевченка, встановлена на прямокутному постаменті з червоного граніту. Кобзаря зображено в русі, його правиця зігнута й торкається грудей, погляд поета звернутий до глядачів.

Факт №6

У травні 2006 року розгорівся скандал, пов’язаний з тим, що на монументі з’явилися тріщини. З’ясували, що під час спорудження припустились значних технічних помилок, а також не врахували дії вологи на пам’ятник, який стоїть у нижній частині площі. У результаті помилку усунули за допомогою дренажних отворів.

Факт №7

Від самого відкриття біля пам’ятника Шевченка містяни збираються на різні заходи, мітинги та пам’ятні дні. А в теплі пори року представники старшого покоління збираються тут за грою в доміно та шахмати.

 

 

 

 

Альона Чорна

 

За матеріалами: Ігоря Чеховського «Пам’ятник Великому Кобзареві» («Прогулянка Чернівцями та Буковиною. Путівник»)

 

Коментарі