Єдиний в Україні. 8 фактів про пам’ятник Милосердю у Чернівцях

Це єдиний в Україні пам’ятник милосердю. Присвячений людяності і любові до ближнього.

У Чернівцях не багато пам’ятників, але кожен з них має свою унікальну історію. Ми розпочинаємо нову рубрику про їхні найцікавіш і факти. Перша у списку: скульптурна група – «Харита», відома як пам’ятник Милосердю, що розташована в парковій зоні на території міської дитячої клінічної лікарні.

Факт №1

У 1908 році, до святкування 500-річчя від дня першої згадки про Чернівці та на честь 60-річчя правління Цісаря Франца Йосифа І, магістратом Чернівців внесли 300 тисяч крон на будівництво дитячого шпиталю. Ще 500 тисяч крон на заснування лікарні пожертвував доктор Герман фон Фішер. Саме цьому доктору належить ідея створення пам’ятника милосердю. Втілив ідею – відомий віденський скульптор Теодор Штундль.

Факт №2

Бронзову скульптурну групу «Харита» встановили в парку дитячої лікарні у листопаді у 1910 році. Нині – це не повністю відновлена копія. Оригінальну скульптуру зруйнували через декілька років після її зведення.

Факт №3

У верхній частині пам’ятника – барельєф цісаря Франца-Йозефа, верхівку стели увінчувала цісарська корона. На пам’ятнику була табличка з написом: «Пам’яті своїх в Бозі спочилих батьків Германа фон Фішера: Мозеса Фішера (1823-1902) та Хани Сари Фішер (1825-1902)».

Факт№4

19 грудня 2006 р.тодішній міський голова Чернівців – Микола Федорук, відкрив відновлений пам’ятник.

Факт№5

Це єдиний в Україні пам’ятник милосердю. Присвячений людяності і любові до ближнього.

Факт №6

На тильній стороні пам’ятника можна прочитати відомий латинський виразMenssana in corporesano», що в перекладі одначає–«У здоровому тілі здоровий дух».

Факт №7

У березні 2017-го зловмисники намагалися демонтувати частину скульптурної композиції – фігурки двох дітей.

Факт №8

В.о. начальника відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради Вікторія Діденко,розповіла, що скульптури дітей, яких намагалися викрасти, зберігаються у дитячій лікарні.

У планах відреставрувати їх та повернути до скульптурної групи. Також планують встановити камери відеонагляду.

 

Альона Чорна

 

 

Залишити відгук