Новини, Перша шпальта, Репортаж

Відновили автентичні кольори. Колишньому готелю «Брістоль» повернули первісний вигляд

Як виглядає приміщення готелю австрійської доби, а нині гуртожитку №1 медичного університету, що на розі вулиці Заньковецької та площі Філармонії.

Фасад будівлі екс-готелю австрійської доби «Брістоль» у Чернівцях, а нині приміщення гуртожитку №1 Буковинського державного медичного університету, відремонтували та перекрили дах. Будівля набула первісного вигляду. Тут відновили автентичні кольори фасаду, форму, ліпнину та перекрили дах.

«Відреставрували повністю фасад будівлі й перекрили дах. Ще раніше замінили у будівлі вікна, які були автентичними і уже не тримали скла. Довелося робити їх на замовлення, щоб не відрізнялися дизайном та кольором від автентичних. Також встановили нічне освітлення на фасаді», – розповідає помічник ректора із соціальних питань БДМУ, доцент Юрій Рандюк.

За його словами, на ремонт фасаду витратили 1 млн. 300 тисяч гривень, загалом покрівля обійшлася у 800 тисяч гривень.

«На фасаді з боку вулиці Марії Заньковецької штукатурка та оздоблювальна ліпнина майже не трималися, тому довелося здирати штукатурку на стіні до цегли. Реставраційні роботи були погодженні з відділом охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради і виконували згідно з вимогами технічного паспорту будівлі»,  – продовжує Юрій Рандюк.

«У нас краще, аніж у гуртожитку друзів з університету»

На вході до студентського гуртожитку нас зустрічає вахтерка. Чергова по гуртожитку Олена Савчук розповідає, що сьогодні тут було поселення студентів. Наразі ще не всі кімнати заповнені. Усього тут проживає 325 осіб.

«Гуртожиток містить майже 100 житлових кімнат, які, залежно від площі, розраховані на 2-6 мешканців. Також тут є кімнати для проживання студентських сімей. За останні декілька років у всіх житлових кімнатах замінили двері, також капітально відремонтували санітарно-гігієнічні й побутові приміщення (кухні, кімнати для вмивання, душові) та повністю замінили систему опалення. Автентичними залишилися лише австрійські сходи», – проводить екскурсію кімнатами гуртожитку Юрій Рандюк.

На усіх поверхах гуртожитку облаштовані необхідні для мешканців санітарно-гігієнічні та побутові приміщення (кухні, кімнати для умивання, туалети). Окрім цього, на трьох поверхах у спеціально відведених кімнатах встановлені пральні автомати, робота яких суттєво полегшує життя студентів. Душові приміщення – загальні, розташовані у цокольному поверсі будівлі.

Студенти цього гуртожитку на умови проживання не скаржаться. Хоча окремі молоді люди вказують на холод у кімнаті взимку.

«У сильні морози централізованого опалення не вистачає. Доводиться грітися за допомогою обігрівачів, які в гуртожитку заборонені. Умови у нас нормальні. У кімнаті зробили ремонт, є душові та умивальні кімнати. Плата за проживання становить 450 гривень на місяць», – розповідає студентка 5-курсу Катерина.

Студентки медичного коледжу, які проживають у гуртожитку №1 Ольга і Марія, розповідають, що умови в гуртожитку у них кращі, аніж у друзів, які мешкають в гуртожитках на вулиці Небесної Сотні.

«У нашій кімнаті тепло. Є все потрібне для проживання. Крім того, орендувати житло у Чернівцях дуже дорого і умови там не кращі», – кажуть дівчата.

У планах керівництва БДМУ провести капітальний ремонт усіх житлових кімнат гуртожитку №1 та замінити усі меблі.

«У керівництва університету є бажання якнайшвидше втілити в життя плани щодо повного ремонту гуртожитку №1. Однак, хто знає механізм виділення коштів на ремонт гуртожитків, той розуміє, що неможливо за короткий проміжок часу без встановлення драконівських цін за проживання провести значні об’єми ремонтних робіт та закупити нові меблі. Отже, робити ремонти та закуповувати меблі будемо поступово», – каже Юрій Рандюк.

До речі, у гуртожитках БДМУ вхід та вихід вільний цілодобово.

«Відповідно до рекомендацій Міністерства освіти і науки України цілодобовий вільний вхід та вихід для мешканців студентських гуртожитків БДМУ запровадили ще в грудні 2015 року. Однак існували певні обмеження та велася реєстрація мешканців, які виходили чи заходили у гуртожиток у нічний час. 

Згідно з вимогами МОН України на початку серпня цього року наказом ректора внесено зміни до Положення про студентські гуртожитки БДМУ, які  дають право мешканцям виходити та заходити у гуртожиток у будь-який час доби без обмежень. Відтепер вхід та вихід із студентських гуртожитків БДМУ вільний цілодобово.

Вважаю, що обмеження входу і виходу з гуртожитків у нічний час, яке було раніше, більш виправдане, оскільки гарантує безпечніші умови проживання», – зазначив Юрій Рандюк.

Проти нововведення щодо вільного входу та виходу уночі в гуртожиток і вахтери. Адже їм додалося роботи, окрім цього, вважають, тепер немає жодного контролю за студентами.

«Ми навіть не маємо права питати студента, куди йде. Це погано, бо батьки не знають, де та що роблять їхні діти уночі. Крім того, активне нічне життя може позначитися на успішності в навчанні студентів», – вважає Олена Савчук.

Ольга Максимюк

Фото Антоніни Вишневської

 

 

Коментарі