Інтерв'ю, Новини, Перша шпальта

«У Чернівцях вразила відсутність доріг». Дмитро Добродомов про корупцію та провалені реформи

Нардеп, лідер партії «Народний контроль» дав «Шпальті» ексклюзивне інтерв’ю.

29 серпня Чернівці відвідав народний депутат України, лідер політичної партії «Народний контроль» Дмитро Добродомов. У нашому місті він поспілкувався із освітянами та спортсменами, а також побував у лікувальних закладах, де на власні очі побачив проблеми медичної галузі. В ексклюзивному інтерв’ю «Шпальті» Дмитро Добродомов розповів про те, що не помітив результатів роботи Олексія Каспрука, про те, коли вдасться побороти корупцію та про об’єднання демократичних сил в одну партію.

 

Востаннє Ви були в Чернівцях рік тому. Що, на Вашу думку, змінилось у місті за цей час?

Я побачив зміни в місті і вони мені дуже не сподобались. Приїхавши зі Львова через Івано-Франківськ, вразила відсутність доріг у Чернівцях. Уже тут, на місці, дізнався причину цього. Я так розумію, що в цій ситуації, зокрема, винен вже знятий з посади мер, який зараз намагається в судах вирішити питання свого поновлення. Люди мають нести відповідальність за невиконані обіцянки. Якщо гроші, які є в дорожньому фонді, станом на серпень використані лише на 5%, то це дуже промовисто. Якщо взяти ще показник комфортності життя у Чернівцях, то за результатами досліджень, місто наразі пасе задніх. Хоча ще кілька років тому займало провідні позиції, і це також, напевно, той показник, який спонукав до дострокового припинення повноважень міського голови. Відсутній результат його роботи, це насправді прикро, але позитив у тому, що люди несуть за свої дії чи бездіяльність відповідальність. І кожен наступник мера мусить чітко розуміти, що якщо він іде просто заради посади, то його імовірно позбавлять повноважень, і це нормально.

Олексій Каспрук заявляв, що аргументи зняття його з посади мера не витримують юридичної критики і є суб’єктивною оцінкою депутатів…

По-перше, це ж не перший прецедент. По-друге, я не знаю, як суб’єктивно можна оцінити якість дороги. Я бачу, яка вона у Львові та Івано-Франківську, і яка вона у Чернівцях. Чому тижнями проводяться засідання виконкому, немає проектної документації, не оголошують тендери на ремонт доріг? Це все хотіли зробити з першим снігом у листопаді? Тут не треба юридичних нюансів, тут є елементарний результат роботи. Це ж може стосуватись будь-кого, навіть Президента. Він нам пообіцяв «жити по-новому», у нього була програма – починаючи від припинення війни за тиждень і закінчуючи доларом за 11 гривень і боротьбою з корупцією. Нещодавно його політтехнологи перед виборами порадили все-таки стиснути зуби і вибачитися за це. А я б на його місці вибачився за все решта, за те, що він у нас вкрав надію, довіру, шанс, а головне – час, тому що за чотири роки ми не те що не просунулись далі, а ще й відкотилися назад. І за це він теж має понести політичну відповідальність під час виборів.

Вам буде цікаво: Чернівці без мера. Як пройшов перший місяць після відставки Олексія Каспрука

Як Ви оцінюєте діяльність фракції «Народний контроль» у Чернівецькій міській раді?

Позитивно, тому що за ці майже три роки фракція проводить абсолютно послідовну роботу. Я знаю, скільки було різноманітних підводних течій з розмовами про те, що вистачило б, якби один чи два наші депутати не голосували за відставку міського голови. Я вважаю, що вони молодці, адже витримали стійкість у цьому питанні. Так, один із наших депутатів не витримала цього тиску, наразі вона не є членом фракції, хоча була обрана за списками «Народного контролю», але вона обрала посаду в міській раді, одночасно перебуваючи депутатом. Я вважаю, якщо в людини є своя послідовна і принципова позиція, то треба відмовитись від мандату тієї партії, від якої ти пройшов, це абсолютно нормальний і адекватний шлях тих, хто себе вважає відповідальним. Ми як молода партія переживаємо подібні моменти, кризу росту, але на загал у всьому решта як у міській, так і в обласній радах мені подобається послідовність позиції фракції «Народний контроль».

У випадку призначення виборів Чернівецької міської ради, а також чернівецького міського голови, хто буде кандидатом від «Народного контролю» на посаду очільника міста?

Рішення щодо призначення дострокових виборів міської ради може ухвалити тільки Верховна Рада і найбільше з цією ідеєю носиться голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак. Але в мене питання, чому ця політсила в 2015 році взагалі не пішла на вибори Чернівецької міської ради? Не зробивши цього, не здобувши підтримки громадян, побоявшись чогось, він висловлює найбільші претензії до якихось речей. Це те ж, коли громадянин не йде на вибори і не голосує за кандидата в президенти чи депутатів, а потім звинувачує їх в поганій якості життя.

Хоча, дійсно, якщо зняли міського голову, вочевидь, доречними були б перевибори, але питання кандидата в мери від «Народного контролю» вирішуватиме місцевий партійний осередок і ми підтримаємо будь-яке їхнє рішення. Тому що в нашій політсилі паралельна структура, у нас не лідерський тип партії, ми не вказуємо, кому йти, а кому не йти на вибори. Головне, щоб на місцях зберігали основні наші принципи і засади, а їм вже краще зрозуміла специфіка регіону, в якому вони живуть. Так, стосовно голосувань щодо політичних питань, то звичайно ми маємо бути одностайними на рівні усіх обласних та міських парторганізацій, а також центрального органу партії. А щодо місцевого благоустрою, виділення коштів на ремонт тієї чи іншої дороги, то це в компетенції виключно місцевого активу.

Приїхавши до Чернівців, Ви першочергово зустрілися із представниками освітньої, медичної галузей та спорту, чому саме із ними?

Я зустрівся із цими людьми, тому що це найменш захищені бюджетні верстви населення. Мені було цікаво, як вони оцінюють результати так званих медичної та освітньої реформи. Щодо спорту, то мені здається, що держава взагалі самоусунулась від його підтримки. Якщо люди відправляються на Зимову Олімпіаду і самі собі купують санчата, то це вже нікуди не годиться. Щодо освітян, то там всі проблеми зрозумілі. Добре, що Верховна Рада проголосувала за освітню реформу, але те, що першокласники отримають підручники лише всередині жовтня, для мене шок. Може, не треба було проводити реформу і діти б отримали 1 вересня книжки, як це було завжди, і спокійно вчилися б. Щодо медиків, то будь-яка реформа потребує грошей. Зарплату їм не збільшили, пацієнти далі оплачують медикаменти, платять за операції і цього ніхто не приховує. Узагалі закон про медичну реформу порушує статтю 49 Конституції України і право на безкоштовну медицину. Окрім цього, медики міської лікарні №2 дуже хвилюються через об’єднання з лікарнею №2, там ще не зробили ремонт і багато нюансів. Мені кажуть, що ремонт за два тижні закінчать, але я в своєму житті бачив багато ремонтів, і з упевненістю скажу – його і до листопада не закінчать з такими темпами.

Порівнюючи із іншими містами, які Ви відвідали, чи є проблеми Чернівців специфічними?

Проблеми Чернівців абсолютно не унікальні, вони такі ж, як в інших містах. У людей є кілька ключових проблемних питань, які їх непокоять. Перше – це мир. Друге – падіння особистого економічного показника та споживчих можливостей. Третє – однозначно, корупція, неможливість знайти правду ні в судах, ні в правоохоронних органах. Водночас величезною проблемою для всієї України є масовий виїзд людей закордон. Якщо раніше це було більш характерно для західних областей, то зараз, наприклад, у Херсоні, цей показник вже вищий, ніж у вас.

Ви згадали про корупцію. Як секретар Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції, чи можете Ви сказати, коли українцям чекати позитивних зрушень у цьому напрямку?

Зрушення можуть бути лише одні – це результат боротьби. Я є співавтором майже всіх ухвалених антикорупційних законів, починаючи з е-декларування і закінчуючи відкриттям Держреєстру рухомого і нерухомого майна. Тобто інструменти Верховна Рада дала – НАБУ, НАЗК, ДБР, але ними не користуються. Немає політичної волі з боку виконавчої влади, Генпрократури, СБУ, тому і немає результатів. Люди чекають, коли посадять хабарників, а минулого року з топ-корупціонерів за ґрати сіли лише двоє і то їхні посади – голови райдержадміністрацій. А де Насіров, де Мартиненко, де Розенблат, де всі ці гучні справи? Тому оцінити боротьбу з корупцією можна як плачевну. Хоча антикорупційне законодавство в Україні набагато жорсткіше, ніж в європейських країнах. У нас ще є низка розроблених законопроектів, таких як довічне ув’язнення для топ-корупціонерів, там є дуже важливий пункт щодо заборони виходу під заставу, яка є величезною шпариною для уникнення відповідальності. Наш комітет розглянув ці проекти, але їх чомусь навіть не вносять до порядку денного і не внесуть, поки буде нинішня депутатська більшість. Тому «Народний контроль» і «Громадянська позиція» створили платформу народної довіри для об’єднання демократичних опозиційних сил в єдину партію, де ми маємо вийти на єдиного кандидата в президенти і піти спільною колоною у Верховну Раду, для того щоб отримати там більшість. І повірте, треба буде лише 100 днів для ухвалення всіх необхідних законопроектів – антикорупційних, економічних, соціальних, і щонайбільше один рік для їх виконання при розставленні нових людей в органах виконавчої влади, правоохоронних органах та судах. Подібних прикладів у світі багато – Прибалтійські країни, Польща, Румунія, свого часу Грузія.

Чи не наймасштабнішою є корупція на митниці, яка тісно пов’язана із контрабандою товарів…

Зараз перед виборами прем’єр-міністр і всі решта за чотири роки раптом згадали, що в нас, виявляється, досі є контрабанда на митниці. Ми пропонували прості механізми боротьби з нею. В України є договір про асоціацію з ЄС, ми живемо у ХХІ столітті і наші комп’ютеризовані системи не проблемно з’єднати з польськими чи румунськими. Тоді, до прикладу, з румунського боку на Буковину заїжджає фура з товаром чітко визначеної ваги, характеристики, відповідно, вона такою ж має виїхати в нас. Якщо ні, то комп’ютеризована система автоматично сигналізує про це. Це дешево і практично – на реалізацію цієї програми треба понад 300 тисяч гривень, що не є навіть краплиною в 150 мільярдах, втрачених на митниці. Промовистим є випадок, коли із польського боку заходила фура із мобільними телефонами вартістю 1,5 мільйона євро, а вийшла з українського боку на паперах вантажівкою із зеленим горошком вартістю близько 1 мільйона гривень. Керівника митних органів України Костянтина Лікарчука, який боровся із подібними випадками, швиденько звільнили. Ось вам і відповідь на запитання, чи легко побороти корупцію та контрабанду на митниці. Та легко! Але так само легко, як і запровадити мораторій на експорт лісу-кругляку. Його ввели, але ліс-кругляк і досі на чернівецькому залізничному вокзалі стоїть. Як його вивозять? – У документах під виглядом дров. Цим мають займатися правоохоронні органи, ми їм дали інструмент, будь ласка, хай виконують свою роботу. Ми, до речі, проголосували за посилення кримінальної відповідальності за контрабанду лісу. Що зробив Президент – заветував це рішення. І потім цей Президент буде говорити, що він дбає про країну? Ну це повний абсурд.

Насамкінець, із чим Ви поїдете із Чернівців, який результат Вашого візиту?

Я хотів почути людей, тому що часто у своїх рішеннях ми опираємось на конкретні проблеми громадян. Також хочеться людям донести, наскільки важливо зараз підтримати об’єднання опозиційних демократичних сил. Важливо також протиставитись висуванцям олігархату, які мають величезний інформаційний, фінансовий і адміністративний ресурс і які звикли грати за старими правилами. Нам буде дуже важко поодинці в цьому плані, якщо ми не об’єднаємося і не матимемо суспільної підтримки. Є низка партій, яка могла б потужним демократичним табором вийти на єдиного кандидата через прозорий праймеріз і піти в парламент. Це основна ціль зараз і люди досить позитивно сприймають цю ідею. Думаю, вже у жовтні ми оформимо це об’єднання і ось тоді ми точно зможемо реалізувати все те, про що я говорив.

 

Іван Сірецький

Фото Юлії Драган

 

 

Коментарі