Колонки, Новини

Як втратити 9 мільйонів гривень.  Лайфхак від Управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради

Чернівецькі медичні заклади первинної допомоги отримують лише 240 гривень за кожного пацієнта, замість 370-1480 гривень. 

Фото: rawpixel

Медична реформа запровадила принцип «гроші йдуть за пацієнтом». Керівниця ГО «Пацієнти Буковини» Наталія Гусак дізналася, скільки коштів могли отримати медичні закладам міста за підписані декларації між пацієнтами і лікарями, і чому вони не надійшли.

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) за кожного громадянина, який підписав декларацію з лікарем, оплачує тарифи на послугу первинної медичної допомоги відповідно до віку пацієнта.

Фото: НСЗУ

Ці тарифи починають сплачувати виключно тоді, коли заклад охорони здоров’я підпише договір з НСЗУ.

До підписання договорів з Національною службою здоров’я України медичний заклад первинної системи отримує за кожного пацієнта, незалежно від його віку, тариф у розмірі 240 гривень.

Оскільки чернівецька влада не виконала вимоги, які ставить як домашнє завдання МОЗ України і НСЗУ (не автономізувала заклади охорони здоров’я, не своєчасно їх обладнала за примірним табелем оснащення), наші заклади первинної медичної допомоги (а їх аж 7) не підписали договори з НСЗУ станом на 1 липня 2018 року. Така можливість у них виникне тільки з 1 жовтня 2018 року.

Тепер можемо порахувати, скільки чернівецькі медичні заклади втратили коштів.

У відповідь на офіційний запит Управління охорони здоров’я ЧМР надало дані про кількість підписаних декларацій у розрізі кожного закладу.

Рахуємо, скільки доходів отримав би медичний заклад за кожну підписану декларацію. Як ми це робимо? Наприклад, КМУ «Міська дитяча поліклініка» підписала 10924 декларацій на обслуговування малюків до 5 років, яке коштує на три місяці 370 грн. ( тариф 1480 грн. ділимо на 12 місяців і множимо на 3 місяці у кварталі). Загальні надходження коштів від НСЗУ за цю кількість декларацій становило б 4 млн. 41 тис. 880 грн.

Якщо перевести всі підписані декларації на мал.2 у кошти від НСЗУ, то отримаємо такі суми.

Отже, тільки за підписаних чернівчан медичні заклади отримали б 15 млн. 651 тис. грн. Але станом на 11 липня декларації зі своїм лікарем підписали лише 35,8% чернівчан. За решту пацієнтів НСЗУ й далі б перераховувала закладам на 3 квартал 60 грн. (240 грн. розділити на 12 місяців і помножити на 3).

Управління охорони здоров’я ЧМР у відповідь на офіційний запит надало інформацію, скільки пацієнтів обслуговується у кожному закладі первинної медичної допомоги. Відповідно до кількості підписаних декларацій ми розрахували надходження за кожного непідписаного пацієнта.

Багато цифр, але далі найцікавіше. Ми порівняли суми надходжень, які надійшли на третій квартал з державного бюджету закладам первинної медичної допомоги, з сумами можливих надходжень від НСЗУ.

Результат такий:

Мінімум 8 млн 900 тис грн. тільки за липень-вересень 2018 року недоотримали чернівецькі лікувальні заклади — надавачі первинної медичної допомоги в результаті того, що місцеві управлінці не поспішали входити в реформу з 1 липня 2018 року. Наприклад, дитяча поліклініка на 3 квартал 2018 року могла отримати вдвічі збільшене фінансування. І це за умови, що тільки 35% чернівчан підписали декларацію з лікарем.

Ці кошти могли б піти на заробітні плати лікарям, які підписали найбільшу кількість декларацій, на забезпечення розвитку інфраструктури та сервісних умов для пацієнтів.

Ніяких маніпуляцій та суб’єктивних думок. Виключно факти і цифри надані Управлінням охорони здоров’я ЧМР.

П. С. Позицію Управління охорони здоров’я щодо непоспішання підписання договору з НСЗУ можна послухати тут -https://www.youtube.com/watch?v=TMIPwB9os6I.

 

Колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Шпальти» може не поділяти думки, висловленої у матеріалі.

 

Коментарі