Новини

Фестиваль рівності у Чернівцях онлайн: як це було

Через погрози праворадикальних організацій захід відбувався онлайн.

Знімок екрана, зроблений під час трансляції Фестивалю рівності

26 травня у шести містах України пройшов Фестиваль рівності. Заради безпеки учасників подія відбувалася в онлайн-режимі.

Фестиваль провела українська ЛГБТКІ організація (лесбійки, геї, бісексуалки, трансгендери, інтерсекс та квір) «Інсайт». Модерувала захід голова ГО «Інсайт» Олена Шевченко.

«Фестиваль рівності започаткувала ГО «Інсайт». Організація виникла у 2008 році. Ми займаємося не тільки правами ЛГБТ, але й ромів, людей з інвалідністю, мігрантів та будь-яких інших меншин. Ми хочемо започаткувати дискусію про права людини через мову культури, мистецтва. Побудова платформи для діалогу – мета фестивалю рівності. Більшість вважає, якщо ми не говоримо про проблеми якоїсь групи населення, то цих проблем не існує. Наприклад, ми не бачимо людей з інвалідністю, бо в багатьох містах немає інклюзії, і ми просто не зустрічаємося з їхніми проблемами.

Права людини – універсальні. Вони є у всіх людей від народження. І ми намагаємося їх захищати», – розповіла голова ГО «Інсайт» Олена Шевченко.

Організатори в онлайн-трансляції показали відео, на яких праворадикали перешкоджають попереднім фестивалям рівності.

Знімок екрана, зроблений під час трансляції Фестивалю рівності

Знімок екрана, зроблений під час трансляції Фестивалю рівності

Знімок екрана, зроблений під час трансляції Фестивалю рівності

«Такі заходи завжди супроводжувалися побиттям людей, нападами, агресією», – наголосила Олена Шевченко.

Також в ефірі Фестивалю рівності член ромської організації «Чіріклі» Юліан Кондур говорив про проблеми безпеки ромської правозахисної спільноти в Україні та наслідки нещодавніх нападів на ромів.

Знімок екрана, зроблений під час трансляції Фестивалю рівності

Після цього трансляція Фестивалю рівності продовжилася у Чернівцях. Про проблеми меншин в нашому місті говорили голова ГО «Інсайт Чернівці» Олена Григоряк, член «Інсайт Чернівці» Олена Григоряк, заступник голови комітету забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних  груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста Артем Жук.

Христина Бахур розповіла про початок діяльності у Чернівцях осередку «Інсайту» та згадала про перші акції організації.

Знімок екрана, зроблений під час трансляції Фестивалю рівності

 «У 2016 році нам було страшно зустрічатися навіть з членами спільноти. Коли організація збиралася провести перший Фестиваль рівності у Чернівцях, ми написали петицію, щоб перевірити, чи толерантне наше місто. Але в 2014 році ми так і не змогли провести фестиваль. У 2016 році праворадикали зірвали показ фільму «This is gay propaganda». Тоді поліція була не готова захищати наші права», згадувала Кристина Бахур.

Теперішній координатор ГО «Інсайт Чернівці» Олена Григоряк розповіла, що перешкоджання діям організації тривають і досі. Зокрема, коли у Чернівцях розмістили 36 сітілайтів про повторний фестиваль, їх знищили і залишили написи: «Чернівці – не Содом».

«Перед проведенням фестивалю рівності нам почали погрожувати. Нас намагалися залякувати. Казали, що наше місце не тут. Проте все ж ми віримо, що Чернівці будуть безпечним і толерантним містом», – розповіла Олена Григоряк. 

Артем Жук говорив про інші спільноти людей, права яких дискримінують у Чернівцях.

«Наш комітет перевіряє об’єкти в Чернівцях перед введенням в експлуатацію. Досліджуючи такі об’єкти, ми виявили, що більшість з них є недоступними для маломобільних груп населення», – повідомив Артем Жук.

Окрім Чернівців, під час Фестивалю рівності транслювали включення зі Львова, Києва, Ужгорода, Запоріжжя та Дніпра.

Запис Фестивалю рівності дивіться за посиланням.

Нагадаємо, 20 липня представники політичної партії «Національний корпус» перекривали дорогу, вимагаючи заборонити проведення фестивалю Рівності у Чернівцях, зокрема, мітингувальники говорили про те, щоб депутати розглянули на сесії питання заборони проведення фестивалю. Пізніше, під час брифінгу, Олексій Каспрук повідомив, що у депутатів міської ради немає таких повноважень.

 

 

Коментарі