Новини

Ангели обов’язково «розрулять» ситуацію. Юлія Косівчук презентувала книгу про підопічних фонду Марти Левченко

Основою для книги стали 8 невигаданих історій про дітей із важкою долею. 

25 липня у медіа-центрі «BelleVue» відбулася презентація двомовної книги «Мама, в якої зламалася пружинка». Письменниця, авторка й виконавиця пісень, художниця, яка нещодавно презентувала виставку власних малюнків, Юлія Косівчук зібрала вісім історій про дітей, яких спіткала нелегка доля. Усі оповідання засновані на реальних подіях, адже описують справжні історії життя та боротьби діток-підопічних благодійного фонду Марти Левченко «Я майбутнє України».

Авторка розповіла, що дуже хотіла написати подібну книгу, адже давно стежить за діяльністю фонду. Юлія написала всі історії та проілюструвала їх всього за 10 днів.

«Марта – це ангел, принаймні, я її так непафосно називаю. Заочно ми дружимо вже давно, але зустрітися змогли декілька тижнів тому, після мого приїзду (з Америки – ред.). Тут я познайомилася із дітками, відвідала центр «Мрія Марти» – це дуже класне місце, справжній дім. Дім, де ніхто не відчуватиме себе покинутим та самотнім. Останньою краплею для того, що потрібно терміново написати таку книжку, був допис Марти про чоловіка із Садгори. Він сам виховує чотирьох діток. Їх покинула мама – у неї просто «зламалася пружинка». Я вирішила, що так повинна називатися майбутня книжка. Всі зібрані тут історії – цілком правдиві й реальні», – розповіла Юлія Косівчук.

Проте, як виявилося, книга взагалі могла не побачити світ. Коли вже все було написано й намальовано, Юлія відправила з Америки всі оригінали, однак вони так і не дійшли до України – загубилися в дорозі.

«І тут Марта каже, що книжки не буде. Це ніби маленька смерть для мене – ми її ж так чекали. Вирішили, якщо вже так сталося, то, значить, ще не прийшов час для створення книги. Вже після того, як приїхала додому, згадала про ще одну дуже важливу історію про дітей з підземелля. Вони живуть в підвалі і дивляться на ноги перехожих, шукаючи там мешти свого тата. Думають, може, він до них повернеться. Через два тижні Марта повідомляє, що прийшли ілюстрації. Вона сказала: «Ти мусиш написати цю історію, вона повинна бути у твоїй книзі, тому твої малюнки й загубилися». Я плачу, Марта плаче, вона мені пише пізньої ночі, відправляє смс-ки, чоловік плаче, бо я йому читаю нову історію. Так і виходить, що все робиться так, як і має бути», – пояснила авторка.

Видавничий дім «Букрек» теж вирішив долучитися до доброї справи, тому безкоштовно видав книгу. Як розповіли редактори, всі роботи зробили всього за два тижні.

У коментарі «Шпальті» Юлія Косівчук розповіла, звідки набирається сил для створення нових проектів.

«Натхнення літає всюди – потрібно лише збирати його в долоні. Надихають друзі, родина, взагалі в цьому світі набагато більше хороших людей, ніж поганих. А на створення «Мами, в якої зламалася пружинка» надихнула Марта Левченко. Ці історії я щодня читала на Фейсбуці, тому подумала, що про це потрібно написати. Вирішила, що кожну історію потрібно зробити з щасливим кінцем, де ангели обов’язково «розрулять» ситуацію, і все, насправді, буде добре. Вірю, що так і буде, потрібно завжди вірити. До речі, ще ніхто не читав цю книгу взагалі, вона вийшла друком тільки напередодні презентації. Буду щаслива, якщо ці дітки, чиї історії я втілила на папері, прочитають книгу, впізнають себе та зрозуміють, що треба вірити,  тоді в них все буде добре»,пояснила авторка.

Ціна книги стартує від 60 гривень. Оскільки проект благодійний, то кожен зможе заплатити стільки, скільки вважає за потрібне. Всі кошти будуть передані підопічним Марти Левченко та її фонду «Я майбутнє України». Книгу до 29 липня можна буде придбати у Центрі культури «Вернісаж», де зараз проходить виставка картин Юлії Косівчук, а пізніше – у книгарнях міста та на офіційному сайті видавничого дому «Букрек».

 

Анна Колісник

Фото Юлії Драган

 

Коментарі