Аналітика, Новини, Перша шпальта

Хто крайній. Як у Чернівцях вирішують проблему безпритульних тварин

Чернівчани чи не щодня скаржаться на агресивних тварин, які розгулюють без нагляду.

У Чернівцях є актуальною проблема з прилаштуванням чотирилапих. Адже у місті кількість безпритульних щодня не стає меншою, а як здається на перший погляд, навпаки – зростає. Чернівчани чи не щодня скаржаться на агресивних тварин, які розгулюють без нагляду. «Шпальта» вирішила з’ясувати, як міська влада та комунальна установа «Притулок для тварин» врегульовують це питання.

 «Цьогоріч на вулицях міста відловили 579 безпритульних тварини, простерилізували 443 собаки та 93 котів. Ми щепили від сказу 440 тварин, повернули на вулицю 396 чотирилапих та прилаштували в родини 125 тварин. Загалом зараз у притулку живуть 199 собак та 45 котів», –  розповідає директор притулку Василь Виноградов.

За його словами, на вулицях міста виявили 2296 безпритульних тварин, проте наразі навіть не йде мова, аби частину з них забрали до притулку.

«Не можемо цього зробити через те, що установа переповнена тваринами, у нас є багато собак, яких викидають біля воріт підприємства».

Тому зараз власними силами там зводять три невеликих вольєри, для того, аби забрати підкинутих собак. До притулку потрапляють тільки вагітні тварини та дуже агресивні собаки.

«У нас навіть немає достатньої кількості працівників, які б доглядали за тваринами у вольєрах. І це проблема. На мінімальну зарплату ніхто не хоче працювати, бо робота насправді є важкою. Потрібно готувати каші, мити підлоги, вигулювати та допомагати при стерилізації. Є багато охочих, які лише вказують нам, як працювати, але коли ми просимо прийти і допомогти на підприємстві на волонтерських засадах – усі відмовляються»

Директор притулку згадує нещодавню ситуацію, що сталася у Чернівцях (минулого тижня на Гравітоні дитину за обличчя вкусила собака, – ред).

«Мені кажуть, що у таких випадках потрібно присипляти агресивних тварин, та я проти цього. Так, містом розгулюють сотні собак, але потрібно дотримуватися простих правил поводження з вуличними тваринами», – пояснює Василь Виноградов.

За фактом комунальна установа «Притулок для тварин» є центром для стерилізації безпритульних, а умов для функціонування повноцінного притулку немає, – каже пан Василь.

«Мають бути капітальні вольєри з освітленням, водою. А те, що зроблено у нас – із сіток, вольєри у будь-який момент можуть вийти із ладу. Для того, щоб якось вирішити ситуацію, цьогоріч передбачали виділити гроші на третю чергу будівництва підприємства з програми «Комфортне місто»… Але нам сказали, що коштів у бюджеті немає, програму не схвалили. Ми залишилися без вольєрів, а на вулицях повно собак», – додає він.

Водночас на сайті міської ради зазначено, що у програму «Комфортне місто» включено виконання робіт з будівництва притулку. Зокрема, туди входять проектні роботи, експертиза, будівництво, технагляд на загальну суму 1510,00 тисяч гривень. А також передбачені кошти на закупівлю рентгенографічного апарату для ветеринарної медицини, ультразвукового ветеринарного сканеру, введення в експлуатацію утилізатора на суму 950 тисяч гривень.

Заступник директора Департаменту ЖКГ міської ради Олег Пилипяк, розповів «Шпальті», чи виконують умови програми. За його словами, наразі навіть немає виготовленої проектно-кошторисної документації.

«Спочатку треба завершити проект на виконання ремонтних робіт та пройти державну експертизу, тільки тоді можна буде говорити про виділення коштів. Проект наразі на етапі розробки. Але цьогоріч на підприємстві не будуть проводити роботи. Можливо, тільки оголосять тендер на закупівлю техніки та підрядну організацію», –  зазначив Олег Пилип’як.

PR-директор всеукраїнського благодійного фонду «Happy Paw» Олег Мульський каже, що ситуація із переповненими притулками та агресивними собаками на вулицях є поширеною у всіх містах України.

«Наприклад, у Києві діє одне комунальне підприємство, яке займається безпритульними тваринами, але поза межами міста працюють притулки, якими займаються приватні особи. Фактично, це люди, які взялися допомагати тваринам, але часто самі потребують допомоги, зокрема, в постачанні кормів, ветеринарних препаратів, добудові чи реконструкції вольєрів, порятунку важкохворих тварин».

За словами пана Олега, благодійний фонд «Happy Paw» окрім іншого займається підтримкою функціонування таких притулків не тільки в межах Києва, а на території всієї України.

«До нас звертаються працівники притулків, описують свої потреби та проблеми, а ми вирішуємо, як і чим можемо допомогти. Є багато тих, з ким ми працюємо вже не перший рік, головна умова – це повна прозорість та відкритість, адже наш фонд завжди звітує перед своїми меценатами та доброчинцями. Наші проекти допомагають акумулювати необхідні ресурси для притулків та вирішити найбільш актуальні питання. Зокрема, ми проводимо акції зі збору кормів й коштів на потреби притулків, працюємо зі школами та молоддю для того, щоб вони приєднувалися до волонтерської діяльності. Окрім цього, організовуємо великі культурні та спортивні івенти, до яких залучаємо публічних осіб, пропагуємо ідею гуманного відношення до тварин. Також фонд вже більше 5-ти років займається просвітницьким проектом «Біоетика», проектом «Опіка», який дозволяє на відстані опікуватись конкретною твариною з притулку. Водночас регулярно допомагаємо прилаштувати тварин та лікувати важкохворих собак і котів», – каже Олег Мульський.

Керівник руху «Безпечні Чернівці» та член комісії перевірки роботи МКП «Притулок для тварин» Сергій Добржанський називає притулок «довічним готелем для собак», бо тварин не прилаштовують у сім’ї чернівчан, а акумулюють на підприємстві. За його словами, в місті є близько семи тисяч домашніх тварин, які теж рогулюють містом.

«У статутних документах для таких установ як комунальні притулки для тварин, йдеться про те, що агресивних та дуже хворих собак потрібно присипляти. Цього чернівецький притулок не робить. Бувають випадки, коли на надто хворих тварин витрачають бюджетні кошти на лікування. Я знаю, що зараз в притулку живуть такі чотирилапі, яких прилаштували з моменту його заснування, а це призводить до переповнення тварин – відповідно нових немає можливості взяти з вулиці», – обурюється Сергій Добржанський.

Пан Сергій ділиться своїм бачення, як зменшити кількість безпритульних собак на вулицях Чернівців.

«Програму зі стерилізації мають виконувати одноразово та одночасно для усіх собак. Як це відбувається зараз? На місяць стерилізують по 50-70 собак, а в той момент народжуються інші, таким чином кількість безпритульних на вулицях міста зростає. Нібито стерилізація проходить, але результату не дає. Також потрібно врегулювати питання штрафів для людей, які викидають собак та запровадити максимальну систему реєстрації для усіх тварин, а не робити так, як зараз – тільки за бажанням», – продовжує Сергій Добржанський.

Як пояснив пан Сергій, за рік притулок видав електронні чіпи для близько 100 собак. 

« Також необхідно негайно реагувати на інформацію про агресивних тварин та відловлювати їх, а не розповідати людям, як поводити себе з собаками на вулиці. Якщо тварина агресивна – присипляти, якщо ні – прилаштовувати в сім’ї чернівчан. У Чернівцях практика з прилаштування є дуже низькою і при такій неефективній роботі підприємства, вона ніколи не покращиться», – переконаний він.

Член комісії перевірки роботи МКП «Притулок для тварин» також брав участь у нещодавньому підрахунку тварин, який відбувся у місті.

«Підрахунок відверто провалився. Підрахували всього 10% квадратів із тієї площі, що є на мапі Чернівців. Цифра в 2296 тварин, є неправдивою».

Із пропозиціями, як покращити ситуацію в місті, Сергій Добржанський звертався до міської ради, проте звернення проігнорували.

Христина Тимофійчук

Фото Юлії Драган

Коментарі