Бізнес, Новини

Люди просто сплять на вуликах. Про перший на Буковині центр апітерапії. Фото

Історії успіху. Як розпочати власну справу, маючи тільки ідею.

Сьогодні, 10 липня, у рамках туру «Від бізнес-ідеї до власної справи: історії успіху» підприємці Глибоччини розповіли про власні досягнення і здобутки та поділилися досвідом у сфері бізнесу.

Родина Баловсяків з села Михайлівки Глибоцького району започаткувала власну справу у 2012 році. Голова сім`ї пан Михайло розповів, що займається бджільництвом понад 25 років. Тому, коли став на облік у Центр зайнятості та почув, що можна відкрити власний бізнес, одразу вирішив пов’язати його зі своїм хобі.

Так пан Михайло, залучившись підтримкою дружини, двох синів та невістки, відкрив перший у Чернівецькій області центр апітерапії «Мивіра» (використання бджолиних продуктів у медичних цілях).

«У 2012 році ми власноруч збудували перші три лежанки. Зараз їх 10 – у двох будинках та трьох пірамідах. Задум полягає в тому, що люди просто сплять на вуликах. Бджолині вібрації дуже добре впливають на психо-емоційну, опорно-рухову та дихальну системи людини. До нас часто приїжджають люди із бронхітом, астмою, підвищеним рівнем цукру», – пояснює підприємець.

Пан Михайло каже, що бджоли не замінять повноцінного лікування, але чудово його доповнюють.

«Наприклад, у мене діабет, і я все літо сплю тут. За цей час у мене не було жодного стрибка рівня цукру в крові. Взагалі за ці декілька років наш бізнес дуже розрісся – зараз у нас 310 бджолиних сімей», – розповів господар.

Приватний підприємець Радіон Калинюк також поділився своєю історією успіху. Після трьох років участі в бойових діях на Сході він довго не розумів, чим варто займатися далі, адже спочатку було дуже важко адаптуватися до буденності.

«Коли повернувся додому, дізнався, що можна стати на облік та отримати статус безробітного. Але мені не хотілося просто так сидіти, склавши руки, тому я звернувся до юристів із Центру зайнятості. Мені розповіли, що є можливість стати підприємцем, я, звісно, не відмовився», – каже пан Радіон.

Радіон Калинюк з дитинства мріяв відкрити власну невеличку кав’ярню.

«У мого товариша є такий бізнес, тому постійно спостерігав за усіма процесами підприємства зсередини. Довелося пройти безліч тренінгів, курсів підприємництва, після яких отримав одноразову виплату допомоги для підприємницької діяльності. Ці кошти стали моїм стартовим капіталом. Я вже винайняв приміщення в оренду, закупив усю базову техніку, зараз шукаю ще трьох працівників. Через 3-4 місяці сподіваюся повністю втілити задумане в життя».

Підприємець Петро Дуган власну справу розпочав ще у 2000 році. Сьогодні продукція його фірми («APERO») реалізується у 8 областях України, в Молдові та Болгарії.

Однак, за словами пана Петра, перш ніж вийти на міжнародний ринок, підприємству доводилося нелегко. Спочатку товар (кукурудзяні палички, трубочки з начинкою, чипси тощо) завозили з-за кордону, оскільки на початку двохтисячних в Україні не було ані необхідної техніки, ані кваліфікованих спеціалістів, котрі би її обслуговували.

Упродовж 15 років виробництво стрімко розвивалося, і уже в 2015 році Петро Дуган відкрив цех підприємства у смт Глибока. Зараз підприємство забезпечує понад 30 людей робочими місцями.

За статистикою Чернівецького обласного центру зайнятості щороку понад 20 тисяч безробітних буковинців шукають роботу. І якщо більшість звертається до спеціалістів тільки за допомогою в пошуку роботи, то дехто хоче спробувати відкрити особисту справу, повноцінно займатися приватною діяльністю та стати роботодавцем для інших. У Чернівецькій області у 2018 році 5 безробітних (з них троє учасників АТО) отримали одноразово виплату допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності. Загалом за 2017-2018 роки 18 осіб відкрили власну справу.

Спеціалісти з працевлаштування наголошують, що відкрити власну справу сьогодні може кожен. Перш за все потрібно стати на облік в Центрі зайнятості та запропонувати свою бізнес-ідею. Фахівці підберуть особисто відповідний спецкурс, проведуть потрібні семінари та тренінги, допоможуть у складанні бізнес-плану. Після цього Ви зможете розраховувати на одноразову державну виплату для організації підприємницької діяльності  та втілити у життя задумане.

 

Анна Колісник

Фото: Чернівецький обласний центр зайнятості

Коментарі