Аналітика, Новини, Перша шпальта

Калічанка за межами досяжності. Як у Чернівцях курсують маршрутки №10 та 10А

Як чернівчани та міська влада реагують на проблему сполучення між мікрорайоном і центром міста.

5 липня близько 20 мешканців мікрорайону Калічанка перекрили рух транспорту на вулиці Калинівській. Так люди висловили своє невдоволення транспортним сполученням між Калічанкою та центром Чернівців. Через цю акцію утворилися затори. Менше, ніж за годину люди звільнили доступ до дороги, а протест продовжили у Чернівецькій міській раді.

Журналісти «Шпальти» намагалися з’ясувати ситуацію.

Яке сполучення між Калічанкою та центром Чернівців

Між Калічанкою та центром міста курсують маршрутки №10 (від вулиці Січових Стрільців до Лялькового театру) та 10А (від м/н Садки до Лялькового театру), які обслуговує ПП «Багіра». Раніше з Калічанки також курсував автобус №40, та маршрут ліквідували у червні цьогоріч.

Як на проблему реагує міська влада

Про те, що мешканці Калічанки збираються організувати пікет на Калинівському ринку ще у середу у соцмережах повідомив депутат ЧМР від фракції «Рідне місто» Володимир Бешлей.

Це питання обговорювали у четвер на сесії міськради. Мешканці Калічанки вимагали внести зміни до договору із перевізником «Багіра», зокрема продовжити маршрут автобусів №10 та 10А від Лялькового театру (де зараз кінцева зупинка), до універмагу «Рязань», встановивши чіткий розклад руху маршруток до 22 години.

Мер Олексій Каспрук зазначив, що раніше мешканці просили скоротити маршрут, щоб автобуси курсували регулярніше, що міська рада і зробила. Та пообіцяв, що департамент ЖКГ спробує домовитися з перевізниками про вимоги протестувальників.

Як добираються мешканці Калічанки до центру

Журналісти «Шпальти» дочекалися маршрутки №10 та запитали пасажирів, що вони думають про якість послуг. Зауважимо, що на автобус об 11 ранку чекали 15 хвилин, і пасажирів у салоні було небагато.

«До центру міста зазвичай дістаюся пішки. Особливо після 20:00. Це забирає приблизно годину. Крім 10-ої маршрутки їде 10А, курсує вона дуже рідко та часто переповнена. Графік автобусів вільний. Тому треба збільшити кількість маршруток або повернути маршрутку №40», – розповідає жителька мікрорайону Калічанка пані Альона.

Пан Микола, котрий також живе на Калічанці, добирається до центру пішки.

«Маршрутки їздять дуже рідко. Інколи швидше йти пішки, ніж чекати автобуса. А ввечері взагалі неможливо дістатися до Калічанки з центру, бо маршрутки їздять тільки до 19:00»,  – каже він.

Пані Ніна – туристка. Жінка у Чернівцях майже тиждень та наразі мешкає на Калічанці.

«Ми у Чернівцях шість днів. Живемо на Калічанці, і на маршрутку з мікрорайону до центру чекаємо приблизно 40 хвилин, а то й годину. Крім 10-ої маршрутки ніякого транспорту немає», – каже гостя з Росії Ніна.

Що каже перевізник

Директор ПП «Багіра» Павліна Храпчинська у коментарі «Шпальті» розповіла, що теж незадоволена умовами договору з міськрадою.

«Згідно з договором маршрутом №10 до вулиці Шкільної їздять чотири автобуси. Цей договір діє до жовтня. Транспортна комісія продовжила маршрут №10А до Універмагу «Рязань». А недобросовісний депутат привів 20 бабусь, щоб перекрили дорогу. Хіба бабусі їдуть 10-им автобусом?», – обурюється пані Павліна.

За її словами, після скорочення маршруту в червні автобуси їздять щоп`ятнадцять хвилин.  

«Цього мало б бути достатньо на літній період. Хто може стверджувати, що  люди не можуть виїхати з Калічанки? Оскільки транспортна комісія знову продовжила маршрут №10А до універмагу «Рязань», ми відмовимося від цього маршруту і залишимо тільки №10. А якщо міська влада намагатиметься продовжити №10 до універмагу, ми і від нього відмовимося», – розповіла Павліна Храпчинська. 

Чернівчани не вперше висловлюють своє невдоволення через нерегулярність транспортного сполучення. Зокрема, у 2016 році мешканці мікрорайону зареєстрували петицію про розірвання договору із ПП «Багіра». І досі жодних змін: пасажири скаржаться на нерегулярність маршруток, а перевізник – на неприбутковість.

 

Оксана Чорна

 

 

Коментарі