Колонки, Новини

«Не можу працювати під тиском громадськості та коли ображають»

Головна архітекторка Чернівців Наталія Хілько пояснила своє рішення про звільнення.

Фото Ярослави Дерев’янко

12 червня головна архітекторка Чернівців Наталія Хілько написала заяву на звільнення. Що стало причиною цього та чому не все так просто щодо дозволу на встановлення скандального МАФу, пише Наталія Хілько.

Написала заяву на звільнення 12 червня, після того, як ознайомилась із електронною петицією на сайті міської ради «Прибрати МАФ з Театральної площі». У одному із пунктів там зазначено: «звільнити головного архітектора». Прислухаюся до думки людей – якщо  громадськість вважає, що я не гідна очолювати цю посаду, готова піти.

Петиція «Прибрати МАФ з Театральної площі» за два дні набрала 160 голосів. Це вже друге електронне звернення, в якому містяни хочуть мого звільнення, чергової такої петиції я не чекатиму. Не комфортно весь час боятися й так ухвалювати справедливі рішення.

Зрозуміло, що моя робота складна, адже пов’язана із дозвільною документацією.  Хоча, вважаю, нічого неправильного, перебуваючи на посаді головної архітекторки Чернівців я не зробила. У ситуації, що склалася, хочу, щоб моє прохання задовільнили.

Водночас мені дуже прикро, адже на посаді архітектора ми з командою УМК розпочали багато проектів, які ще не встигли завершити. Зокрема, це конкурси, детальні плани територій, міжнародні проекти з грантами; хочемо впорядкувати генплан міста, бо маємо серйозну проблему та знаємо, як її вирішити.

Вважаю, на посаді головного архітектора за нинішніх умов зможе працювати більш комунікабельна людина, яка не буде відстоювати свою позицію. Можливо, мій наступник буде іншим, не ворогом, як я – завжди зі своєю думкою, а опонентом, з яким треба сідати за стіл переговорів. 

Вочевидь, агресія до моєї персони викликана тим, що я більш сучасна, розмовляю з людьми в соціальних мережах, іноді надаю консультації онлайн.

Коли на Театральній площі встановили МАФ, а у соціальних мережах вибухнув допис, я намагалася пояснити ситуацію. Але цей негатив вилився проти мене і щонайгірше, моєї родини. Мій свекор, який пропрацював все життя архітектором Сокирян, не заслуговує на те, щоб дізнаватися із соцмереж, які «неправильні» кроки я роблю на посаді. Мені соромно перед родиною. Хоча не розумію, у чому конкретно моя вина, чому претензії висловили особисто до мене.

У місті має бути команда, аби мій наступник мав захист від неправомірних звинувачень. Бо наразі посада головного архітектора беззахисна. Нині кожен може прийти і висловитися на мою адресу. До речі, 12 червня, було ще два конфлікти, коли дорослі чоловіки під час мого робочого дня дозволили собі ображати мене, переходити на особисті образи, підвищувати голос.

Хочу зауважити, що за три роки на посаді головного архітектора, я не дозволила встановити незаконно жоден новий МАФ.

Водночас ми не можемо знищувати бізнес малих підприємців. Тому міська рада розробила чотири схеми розміщення тимчасових торгових точок: торгівля кавою, кавунами, морозивом, квасом. І раз у рік ми проводимо чотири конкурси. Торік ці конкурси поповнили бюджет міста майже на півмільйона гривень.

Щодо МАФу на Театральній площі

Оскільки МАФ викликав такий негативний резонанс серед громадськості й люди вважають, що за його вигляд я повинна понести покарання, попри те, що конкурсна комісія, яка надала дозвіл на його вставлення складається із 12 осіб, я згідна. Громадськість має право на думку.

Щодо комісії. До її складу входять представники різних Департаментів, Фінвідділу, охорони культурної спадщини, начальник інспекції з благоустрою, депутати та я. 

На конкурсі було три пропозиції, їх оцінювали методом голосування. Цей МАФ став переможцем, бо підприємець запропонував найвищу ціну за оренду землі. Також комісія розглянула зовнішній вигляд тимчасової споруди, пропозиція виявилися найкращою і найбільш адекватною із усіх запропонованих. Члени комісії не мають права втручатися у зовнішній вигляд конструкції, пропонувати зміни. Навіть, якщо нам не подобається, скажімо, біла вагонка.

Але згадаємо кількарічну історію із кавомобілями у Чернівцях. Спершу на конкурс подавали пропозиції: переобладнані автівки для торгівлі кави. Відтак між ними виникла конкуренція, кавомобілі почали прикрашати, удосконалювати, видозмінювати.

Щодо МАФу, де торгують морозивом, то наступного сезону усі охочі зможуть подавати кращі пропозиції. Якщо розглядати його розміщення у містобудівному розрізі, МАФ розміщений з боку площі і він не перешкоджає огляду театру.

 

Колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Шпальти» може не поділяти думки, висловленої у матеріалі.

 

Коментарі