Колонки

Справжній генеральний план Чернівців. Один чи три?

Чернівчани говорять про три відмінних між собою генеральні плани розбудови міста, які виявили на сесії депутати.

fab.cv.ua

Для чернівчан досі залишається загадкою, за яким генеральним планом живе місто. Говорять про три різних документи, за якими роздають земельні наділи та розвивається місто. Головна архітекторка Чернівців Наталія Хілько розповіла, скільки є генпланів, чому так сталося та за яким генеральним планом живе місто.

Розмови про те, що є три різні генеральні плани Чернівців виникли з кількох причин.

Перша – коли я стала головним архітектором міста, здивувало те, що один із забудовників заявив, що може внести зміни до генерального плану Чернівців, звернувшись до львівської компанії, яка розробила цей документ. У мене виникала підозра, що можуть відбуватися якісь коригування цього документа не відповідно до чинного законодавства. Тоді я написала доповідну на ім’я мера Олексія Каспрука, а він звернувся до відповідних органів для здійснення перевірки. Перевірка вказала на розбіжності між генпланом і зонінгом та інші речі, через які виникли запитання. Тоді справу відкрила прокуратура. Ми передали за актом всю документацію до прокуратури. Триває слідство.

Аби можна було працювати та надавати чернівчанам інформацію згідно з генеральним планом міста, ми звернулися до розробника цього документа із проханням повторно надати інформацію у чотирьох примірниках. Ми отримали ту ж саму версію генплану. Так з’явився другий варіант генплану, про який всі говорять.

Третій варіант про який йшла мова це – роздруківка формату А-3 частини документа генерального плану, яку «підшили» у сесійне рішення, оскільки у департаменті немає такого принтера, щоб роздрукувати генплан повного формату.

Ще одна проблема, через яку виникли розбіжності у генеральному плані ­-  це те, що львівська компанія «МІСТОПРОЕКТ» виконала неякісно роботи з виготовлення цього важливого для міста документа. Справа у тому, що є розбіжності у позначенні кольорів на документі. Але це відповідальність розробників генплану, які взяли кошти за цю роботу і безвідповідально поставилися до такої роботи, як розроблення генплану.

Ось один з прикладів: на одній зі схем генерального плану відмітки позначені одним кольором (щодо призначення земельної ділянки), на другій – іншого. Скажімо, маємо понад 200 садових товариств, із них 60-80  має конфігурацію, що може бути переведена під житлову забудову. І одна ділянка у садовому товаристві, але вона не потрапила під житлову забудову. Чому це так має бути? Чому ми змушені користуватися неякісним продуктом?

Наразі ведемо переписку із розробниками генплану, їх теж викликали у прокуратуру для надання пояснень. Їхня відповідь така: врахують розбіжності під час наступного коригування генплану, яке буде 2019 року.

Якщо до 2019 року я буду на посаді головного архітектора, зроблю усе, щоб ми не співпрацювали під час виготовлення такої важливої документації, як генплан міста, з нашими попередніми виконавцями.

В іншому разі, збережу всю переписку, документи і передам наступнику та наголошу на тому, щоб врахував ці зауваження під час коригування.

Якісніший продукт, ніж той, який ми маємо, можна виготовити. Але для цього потрібно перш за все більше коштів на розроблення містобудівної документації. У департаменті є фахівці, які можуть взятися за цю роботу.

Як виглядає генеральний план міста? Це електронний документ, також є копія – паперова версія розміром 2/2 метри, з печатками розробника, виготовлена на спеціальному папері. Також до нього додається пояснювальна записка із зонінгами, санітарними зонами, історико-архітектурно-опорний план.

 

Колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Шпальти» може не поділяти думки, висловленої у матеріалі.

 

Коментарі