Аналітика

«Вчився керувати заново»: Чому у Чернівцях немає спеціальних автошкіл для людей з інвалідністю

Для підготовки людей з інвалідністю автошкола повинна мати спеціальний дозвіл від відповідних органів влади, які координують їхню діяльність, а також спеціалізоване обладнання і транспортні засоби. 

На фото Владислав Плакош

На фото Владислав Плакош

Владислав Плакош – військовий з Глибоччини. Був штурмовиком у 82-й десантно-штурмовій бригаді. Втратив ногу на Харківському напрямку від вибуху гранати. 

До поранення Владислав мав навички водіння. Однак після протезування довелося вчитися керувати заново. 

Під час реабілітації військовий пройшов курс із ручного керування авто. 

Владислав мав десять уроків водіння на спеціально обладнаному автомобілі у реабілітаційному центрі. 

«Права в мене є, їхати я вмію. В автівці були спеціально пристосовані важелі, тож інструктор із водіння показував, як і що перемикати та як рушати. Навчився, як користуватися важелями, в який бік крутити та де натискати», – розповідає Владислав Плакош.

Військовий каже, що завдяки цьому курсу зрозумів, як переобладнати автомобіль та як ним керувати. Тепер він може самостійно пересуватися автомобілем без сторонньої допомоги.

Владислав наголошує, що військовим після поранення з ампутаціями потрібна спецшкола для навчання водіння на авто з ручним керуванням. 

Перша в Україні транспортна реабілітація

Віднедавна у Вашківецькій лікарні реабілітації та паліативної допомоги відкрили першу в Україні транспортну реабілітацію. Пацієнтів на протезах навчають ручного керування автомобілем. Директор закладу Олег Мамалига розповідає, що в них є попит на авто з ручним керуванням не лише з-поміж військових на протезах, а й цивільних, які хотіли б навчитися водінню. 

«До реабілітаційного центру зверталися і цивільні, і військові, але оскільки заклад не навчає водінню, їм порадили звернутися у Кам’янець-Подільську автошколу», – зазначає Олег Мамалига.

На фото Олег Мамалига

На фото Олег Мамалига

У реабілітаційному центрі щонайменше 20% пацієнтів хотіли б навчитися керувати транспортом.

Власне ця лікарня – єдина на Буковині, яка має транспортну реабілітацію для військових на протезах. Однак це не класична автошкола.

«Шпальта» з’ясувала, що у Чернівцях та області наразі немає спеціалізованого закладу, який навчає керуванню автомобілем осіб з інвалідністю. 

Наскільки зараз актуальні такі заклади, чому їх немає в області, хто має відкривати та що для цього потрібно, читайте у матеріалі. 

«Автомобіль водить дружина»

Військовослужбовець 115 окремої механізованої бригади ЗСУ з позивним Каспар отримав поранення в Куп’янську і зараз проходить реабілітацію.

На фото Каспар

Фото надав Каспар

Після поранення автомобілем їздить дружина. 

«У мене механіка, яку я зараз навіть не пробував водити. Планую в майбутньому брати автомат. Маю права, тому автошколу відвідувати не потрібно. Але для військових на протезах, які не мають навичок водіння, однак бажають сісти за кермо, автошкола є необхідною», – каже Каспар

Військовий зазначає, що для осіб з інвалідністю, які хочуть пересуватися автомобілем, автошколи з транспортом із ручним керуванням є затребуваними. 

«Коли відсутні нижні кінцівки, це дійсно є нагальним питанням, оскільки пішки важко ходити на протезі/протезах», – пояснює Каспар. 

Ветеран Віталій Бакрев після поранення ніг на Харківщині пересувався на кріслі колісному. Каже, оскільки процес реабілітації був тривалим та важким, довелося багато їздити. 

«Не уявляю своє життя без автомобіля. Постійно потрібно їздити за документами, проходити лікування. Наш громадський транспорт не пристосований для людей з інвалідністю. Також не доступна для людей, які пересуваються на кріслах колісних, інфраструктура у містах. Без автомобіля дуже важко потрапити в потрібне місце», – розповідає Віталій Бакрев. 

На фото Віталій Бакрев

Фото надав Віталій Бакрев

Зараз ветеран їздить за кермом. За словами Віталія Бакрева, мусив адаптуватися, бо після поранення лікувався у Полтаві. Відтак потрібно було повертатися додому. Тоді чоловік пересувався ще на кріслі колісному. 

«Більше часу я проводжу за кермом. Кріслом колісним я не міг нормально пересуватися громадським транспортом, їздити по місту, діставатися у військкомат Новоселицького району або повертатися з Полтави додому. Мені привезли машину в Полтаву, і я спробував сісти за кермо. Так почав їздити на автоматі», – каже військовий.

Чи навчають у чернівецьких автошколах осіб з інвалідністю

Наразі навчанням осіб з інвалідністю займаються декілька навчальних закладів в Україні, переважно на базі системи навчальних закладів МВС. Однак у Чернівцях таких немає. Про це повідомив «Шпальті» керівник Чернівецької обласної автомобільної школи ГО «Всеукраїнська спілка автомобілістів» Владислав Лакуста. 

На фото Владислав Лакуста

Фото надав Владислав Лакуста

За його словами, щоб автошкола мала право навчати осіб з інвалідністю, потрібно отримати певну ліцензію та обладнати всі приміщення, які відповідатимуть цим вимогам. Також необхідно переобладнати транспортні засоби під потреби таких учнів. Крім того, кожен випадок інвалідности розглядається по-різному, тож під кожну людину потрібно готувати окремий транспортний засіб.

Також він зазначив, що міністерство не може змушувати приватні автошколи оформляти відповідну ліцензію та надавати певні послуги.

Автошколи у Чернівцях, до яких ми звернулися, повідомили, що  наразі у них можуть пройти навчання особи лише з деякими категоріями інвалідности.

Керівник автошколи «Моторс Драйв» Микола Гоменюк каже, що в їхньому закладі навчалися люди з інвалідністю. 

«Єдина причина, яка стримує нас у тому, щоб не брати на навчання осіб з інвалідністю, – це відсутність довідки з МСЕК. Саме в цьому висновку вказано, чи можна керувати автомобілем із механічною коробкою передач чи з автоматичною. Проте, на жаль, є випадки, коли інвалідність не дозволяє керувати автомобілем, тож ми змушені відмовляти у навчанні», – розповідає Гоменюк.

На фото Микола Гоменюк

Фото надав Микола Гоменюк

Також він зазначив, що для підготовки людей з інвалідністю автошкола повинна мати спеціальний дозвіл від відповідних органів влади, які координують їхню діяльність. А також спеціалізоване обладнання і транспортні засоби. 

«Отримати такий дозвіл не так легко, та й обладнання є досить дорогим. Наразі ми можемо навчати людей лише з нескладними формами інвалідности», – додає Гоменюк

Автошкола сама вирішує, чи має змогу займатися таким видом діяльности 

У сервісному центрі МВС «Шпальті» повідомили, що автошкола сама вирішує, чи має змогу займатися таким видом діяльности – навчанням водіння на автомобілі з ручним керуванням.

«Вплив чи примус до закладів застосований бути не може. Це лише їхнє рішення і фінансова спроможність облаштувати все згідно з вимогами законодавства», – пояснює заступник начальника Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Чернівецькій області Сергій Сушинський.

На фото Сергій Сушинський

На фото Сергій Сушинський. Фото: Сервісний центр МВС

За його словами, сервісні центри МВС здійснюють моніторинг акредитованих автошкіл области та проводять акредитацію суб’єктів господарювання за його заявою та поданого ним переліку документів згідно чинного законодавства. Також наголошують на доцільності відкриття та функціонування автошкіл для осіб з інвалідністю в регіоні. 

«У регіоні є попит на спеціалізовані автошколи. Ми пропонуємо їх відкривати, проте автошкола сама вирішує, чи має змогу займатися таким видом діяльности», – пояснює Сушинський.

А також додає, якщо такі школи будуть, сервісні центри МВС Чернівецької области прийматимуть відповідні іспити на право керування у таких категорій населення.

Які вимоги до спеціалізованих автошкіл

Вимоги до навчальних закладів, що проводять підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації водіїв, до навчальних класів, приміщень та автомобілів затверджує наказ МВС №954 від 24 грудня 2023 року. В ньому йдеться про те, що у разі проведення підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, кабінети/класи облаштовують з урахуванням їхніх потреб із дотриманням вимог щодо інклюзивности. Це документально підтверджує фахівець із питань технічного обстеження будівель і споруд, який має кваліфікаційний сертифікат. Якщо приміщення закладу розміщені на другому та інших поверхах будівлі, забезпечують безперешкодний доступ до таких приміщень із використанням ліфтів, підйомників або платформ.

Транспортні засоби, з використанням яких проводять підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації водіїв осіб з інвалідністю, зокрема й автомобілі з ручним керуванням, повинні відповідати додатковим конструкційним вимогам із безпеки дорожнього руху.

У разі підготовки водіїв транспортних засобів осіб з інвалідністю, що не передбачає використання транспортного засобу з ручним керуванням, навчання проводять на спеціально обладнаному транспортному засобі до потреб таких осіб.

Автошколи для осіб з інвалідністю працюють у шести регіонах

На сайті Міністерства у справах ветеранів України йдеться про те, що нині в Україні створили автошколи для осіб з інвалідністю, які є флагманським проєктом Міністерства внутрішніх справ України. Його реалізують у межах ініціативи «Без бар’єрів» Першої леді України Олени Зеленської.

Мета проєкту – створення зручної та якісної державної послуги з навчання керування автомобілем та з отримання посвідчення водія на право керування транспортним засобом для людей з інвалідністю з порушенням опорно-рухового апарату. Тому можливості підрозділів територіальних сервісних центрів МВС та мережі автошкіл на базі закладів вищої освіти МВС для людей з інвалідністю, які прагнуть навчатися керуванню автомобілем та отримати посвідчення водія, розширюють.

Наразі такі автошколи працюють і приймають охочих у шести регіонах України, а саме: в Дніпропетровській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Одеській та Хмельницькій областях.

 

Коментарі