Репортаж

У міській раді Чернівців розпочали набір на стажування для молоді

Набір на п’яту хвилю стажування триватиме до 15 вересня. Після його завершення є можливість офіційно працевлаштуватися.

На фото молодь

У Чернівцях розпочали п’яту хвилю набору на програму стажування для студентів та молоді при Чернівецькій міській раді. Реєстрація кандидатів відкрита до 15 вересня.

У новій хвилі збільшили кількість напрямів для стажування у Департаменті урбаністики та інфраструктури, бо є попит на них.

Координаторка програми стажування та радниця міського голови з питань молодіжної політики Яна Мельник коментує, що здебільшого заповнюють 60-70 заяв на проходження стажування. Їх опрацьовують упродовж двох тижнів після подачі та запрошують молодь на співбесіду з керівником структурного підрозділу. Відтак оголосять остаточні результати.

«Після відбору розпочнеться теоретична частина, яка триває 1 тиждень. На неї запрошують спікерів, які розкривають тематику щодо міськради. Після завершення теоретичної частини студенти отримують матеріали, як рухатися далі», – каже Яна Мельник.

На фото Яна Мельник

На фото Яна Мельник

Згодом починається практична частина. Молодь проходить стажування у тому підрозділі, який обрали під час подачі заяви.

Координаторка розповідає, що за місяць до завершення практики стажери починають працювати над проєктом напрацьовують ідеї, як удосконалити роботу відділу департаменту, де стажуються.

«Після напрацювання проєкту молодь два тижні готує звіт для підрозділу. Після стажування учасники отримають сертифікат. Для самого ж працевлаштування є вимога наявности вищої освіти», – каже Мельник.

Графік стажування узгоджують із керівником. 

Проєкт «Хвиля стажувань» у міській раді розпочався 2022 року. Його ініціаторами стали теперішній ректор Чернівецького національного університету Руслан Білоскурський та молодіжний парламент при міськраді. 

На фото Руслан Білоскурський

На фото Руслан Білоскурський

Стажування запускають двічі на рік: осінньою та весняною хвилею відповідно до положення про стажування студентів та молоді, яке затвердили на одній із сесій 2022 року. 

Усього за чотири хвилі подавалися 250 людей. Стажування пройшло 160, із них 22 працевлаштовані у міській раді.

Зараз готують проєкт про зміну положення стажування. На весняну, шосту, хвилю, планують інший формат. Його мають затвердити на сесії міської ради.

Руслан Білоскурський зазначив, що шосту хвилю стажування планують розділити на дві. Одну для молодших стажерів, щоб програма стажування була більш оглядовою. Другу хвилю зроблять для старших та глибшою.

Коментарі