Новини

У парках та навчальних закладах Чернівців встановили компостери для органічних відходів

Загалом облаштували 4 компостери: 2 у парках та ще 2 у навчальних закладах.

Фото надавав Іван Каражбей

У парках Чернівців встановили компостери для органічних відходів. Проєкт реалізувала молодь у рамках першої хвилі програми «UPSHIFT» від ЮНІСЕФ у Чернівецькій області.

Про це «Шпальті» розповів Іван Каражбей. Він очолює команду, яка зараз займається проблемою розвитком культури поводження з органічними відходами у Чернівцях. Каже, що таким чином розв’язують актуальну проблему сьогодення як в Україні, так і у світі.

«Надихалися прикладом Львова, де вже встановили окремі баки для органіки. Був скандал з людьми, які загинули на сміттєзвалищі, де була пожежа. Її причина — газовий метан, який утворився внаслідок того, що на сміттєзвалище потрапляє органіка. Вона там розкладається в аеробних умовах, у яких не мала б. При цьому ще й утворюється газ метану», — розповідає Іван.

Водночас він пояснює, що під час компостування газу метан не утворюється. При цьому органіка переробляється в компост. Такий ґрунт можна використовувати як добриво, субстрат для посадки рослин чи просто продавати.

Фото надавав Іван Караджбей

Нині два компостери з модрини встановили в парках Чернівців: Шевченка та Жовтневому. Обрали компостери з модрини, тому що вона дуже довго не гниє.

«Це дерев’яні трьохсекційні ящики, в які збирають органіку. На них також є табличка, де пише, що можна кидати, а що ні. Передаємо їх на баланс комунального підприємства “Парк культури і дозвілля імені Тараса Григоровича Шевченка”. Обслуговуватиме їх Зелентрест», — додає Іван Каражбей.

Фінансувалися програмою «UPSHIFT» 

Програма передбачала виділення коштів на проєкт до 70 000 тисяч гривень. Водночас команді Івана вдалося залучити 80 000. На ці кошти закупили 4 компостери. Два з них дешевші — їх облаштували у школах, а саме в ліцеї №4 та в навчальній установі Коровії. Аби реалізувати ідею та отримати всі дозволи на розміщення, працювали 10 місяців від початку програми. Кінцевою візією та метою проєкту є привернення уваги громадян до цієї проблеми, а також розвіювання міфів про компостування.

Фото надавав Іван Каражбей

«Також хочемо викликати суспільний резонанс до того, аби думали про створення компостувальної станції в Чернівцях. Як-от у Львові. Перш за все потрібно ефективніше взятися за органіку, бо це дешево та практично. Це дешевше, ніж переробляти пластик, склометал та інше», — зауважив ініціатор проєкту.

Парки обрали не даремно

Компостери встановили в парках, бо там завжди є листя. Водночас вони не передбачені забезпечити можливістю переробити всю органіку в місті. Вони радше як показові експонати та як приклад, яким люди можуть надихатися, додають реалізатори ідеї.

Читайте також: Менторська та фінансова підтримка на реалізацію ідеї: на Буковині молодь запрошують узяти участь в проєкті від ЮНІСЕФ

 

Коментарі