Аналітика, Перша шпальта

Коли у Чернівцях запрацює індустріальний парк і чому він важливий для міста

В умовах війни під час запуску парку можуть бути проблеми з енергетикою та персоналом.

До Чернівців після початку повномасштабного вторгнення релокували 68 підприємств. 30 повернулися назад, а 38 продовжують працювати у Чернівецькій громаді. Нині знову активізувалися звернення підприємців із Харківщини про релокацію, і вони потребують різних площ та потужностей.

У Чернівцях планують створити індустріальний парк. Це буде ділянка у понад 17 гектарів. У парку зможуть працювати підприємства різних сфер: від переробної до легкої промисловости.

Концепцію індустріального парку «Чернівці» мають затвердити у Мінекономіки.

Про те, навіщо місту потрібен такий парк, чому не можуть його зареєструвати та з якими проблемами можуть зіштовхнутися, читайте в матеріалі «Шпальти».

Індустріальний парк – рішення для розвитку бізнесу

Директор релокованого з Сєверодонецька ТОВ «Центр відновлення зору «Візіум» Валерій Малішевський розповів «Шпальті», що його підприємство вже отримало ліцензію на роботу філії у Чернівцях. Тож планують залишатися.

«Релокувалися в травні 2022 року. Зробили реконструкцію приміщення і почали працювати з січня 2023-го. Філія залишиться й у Чернівцях», — каже Малішевський.

Виробник кави Станіслав Костенко, який релокував підприємство з Миколаєва, розповів «Шпальті», що також планує й надалі працювати у Чернівцях.

Підприємець орендує приміщення на вулиці Комунальників. Каже, що потребує додаткових площ для виробництва.

«Ми вже виросли з цього приміщення. Нас влаштовує ціна/якість, але, якщо буде можливість, хочемо переїхати. Є потреба для збільшення площ, потребуємо 250-300 квадратів», — зазначає Костенко.

Підприємство продає більше тонни кави на місяць у Чернівецькій області. Мають збут у всіх містах України. 

У Чернівцях наразі складно запропонувати готове рішення для великих підприємств. Тож індустріальний парк є дуже актуальним, каже заступник міського голови Чернівців Євгеній Маховіков.

Фото «Букінфо»

«До нас звертаються підприємства різних масштабів, напрямків та галузей із різними вимогами, зокрема і досить серйозними щодо потрібної потужности електроенергії, споживання води та водовідведення, до транспортної інфраструктури тощо. Тому актуальність парку зростатиме», — запевняє Маховіков.

«Повертаємося до процесу реєстрації»

Індустріальний парк Чернівців мають внести в реєстр парків України. 

Це проєкт, який заклали в концепції розвитку міста у 2015-2016 роках. 

«Наразі вносять певні корективи в проєкт. Ми залучали до розроблення концепції внутрішніх та закордонних експертів. Адже це потужний проєкт на 30 років, який має стати магнітом для потенційних інвесторів та великих підприємств, зокрема і релокованих», — каже директор Департаменту соціально-економічного розвитку та стратегічного планування Чернівецької міської ради Сергій Бостан.

Фото з фейсбук-сторінки С. Бостана

Земельну ділянку під парк збільшили до 17 гектарів (попередньо було 15 га). 

За словами заступника міського голови Євгенія Маховікова, наразі у міській раді повертаються до процесу реєстрації індустріального парку.

«Є певні зауваження до його концепції, ми працюємо над цим. Узгодили з міністерством деякі позиції. Найближчим часом скоригуємо та будемо подавати на реєстрацію», — каже заступник мера.

За словами Маховікова, наразі працюють над змінами до Генерального плану Чернівців. 

«Наскільки я розумію, передбачені додаткові ділянки, які будуть визначені як землі промисловости з огляду і прицілом на індустріальні парки».

Як пояснив заступник міського голови, з чернівецьким парком складна історія.

Коли планували його створення, була законодавча вимога до земельної ділянки — мати площу 15 гектарів. 

«Ми довго шукали таке місце, та зрештою виокремили територію з трьох ділянок. І одне з уточнень, яке пригальмувало процес реєстрації індустріального парку, — потрібно було детально пояснити, що це суміжні ділянки, які можна розглядати як єдину площу. Але наразі ця вимога знижена і становить 10 га», — пояснює Маховіков.

Готові збудувати цехи за 1-2 місяці

Після реєстрації парку головне завдання — підведення мереж. 

Наступний крок — конкурс на керівну компанію, яка буде займатися підписанням угод з учасниками, залученням інвестицій, розвитком тощо.

«Завдання індустріального парку — це виробництво і переробка. Це складні підприємства, які передбачають великі штати й правильні трудові відносини з колективом (білі зарплати тощо). Основне джерело надходжень до нашого бюджету — це ПДФО. Тож коли в парк зайдуть підприємства, це буде самоокупний проєкт з огляду на податки та надходження до бюджету», — каже Маховіков.

Власне, є підприємці, які готові в короткі терміни зайти в індустріальний парк.

«Ми говорили з одним підприємством, і вони готові збудувати цехи за 1-2 місяці. Це сендвіч-панелі промислового призначення, які мають велику енергоефективність, не потребують фундаментів та цегляної кладки тощо. Вони готові в короткі терміни здати проєкт».

Більше часу потрібно на проведення комунікацій до парку та потрібних потужностей.

«Підприємствам, які хочуть зайти, треба мегават електроенергії. Не факт, що енергоструктура в тому районі може видати такі обсяги чи взагалі бодай якісь обсяги енергії», — зауважує заступник міського голови.

«Змінить економічний профайл громади»

Індустріальний парк — це нові робочі місця, податки, стимул економічного ринку, торгівлі, виробництва. Так вважає директор Департаменту соціально-економічного розвитку та стратегічного планування.

Концепція індустріального парку “Чернівці”

«Маємо великі надії та вкладаємо потенціал у логістику, бо Чернівці — це прикордонна територія зі своїм аеропортом. Будемо стимулювати авіа- та транспортне сполучення. Коли індустріальний парк запрацює на повну потужність, він змінить економічний профайл нашої громади», — каже Бостан.

Як зазначив Євгеній Маховіков, для нашого регіону актуальним індустріальний парк є із декількох причин: на Буковині донині було складно з виробництвом із високою доданою вартістю продукту.

«Крім того, це податки до місцевого бюджету, економічний розвиток, економічний престиж і коріння серйозних виробників та брендів, які облаштують своє виробництво в громаді».

До речі, деякі релоковані підприємства у Чернівцях уже наростили експортні потужності й імпортні можливості. А ті, що повернулися додому, залишали свою філію у Чернівцях.

«Потрібне стабільне живлення та персонал»

Як розповів «Шпальті» керівник агенції регіонального розвитку у Чернівецькій області Олексій Грушко, наразі на Буковині зареєстровано три індустріальні парки, але жоден із них не працює. Вони є в Новодністровську, Сокирянах та Хотині. 

«Наприклад, у Новодністровську обрали керівну компанію, але, наскільки мені відомо, у них були складні стосунки з міською радою. Наприкінці 2021 року вони порозумілися, однак поки все на павзі. У них є приміщення та комунікації. Цей парк найкраще готовий до запуску», — каже Грушко. 

Проєкт індустріального парку у Новодністровську

Індустріальний парк у Сокирянах існує фактично на папері. Там виділили земельну ділянку, але для запуску ще треба багато зробити.

У Хотині виділили під парк земельну ділянку, міська рада підвела комунікації. Далі справа за керівною компанією та будівництвом споруд. Це довготривалий процес.

Власне, щодо індустріального парку у Чернівцях, за словами Олексія Грушка, можуть виникнути проблеми з енергетикою та персоналом.

«У мене є сумніви щодо того, чи може функціонувати індустріальний парк, зважаючи на ситуацію в енергетиці. Адже для виробництва, логістики та й загалом функціонування будь-якого індустріального парку потрібне стабільне живлення. Якщо цей об’єкт буде в переліку стратегічно важливих об’єктів, яким не будуть вимикати енергію, або ж створять власне джерело живлення (наприклад, сонячна електростанція). Але це додаткові витрати на інфраструктуру для накопичення електроенергії, яку потрібно буде будувати», — зауважує Грушко.

Ще одне питання — чи знайдеться у Чернівцях робоча сила в умовах війни. 

«Адже до 2022 року неодноразово заходили інвестори на територію Чернівецької области, але вони ставили одне й те ж запитання: скільки трудових ресурсів є в межах 70-кілометрової зони від Чернівців. А саме: чоловіки та жінки відповідного віку та з відповідною освітою, які хочуть і можуть працювати на виробництві. Скажімо, йдеться про 10 тисяч працівників. Вважаю, що впродовж року після реєстрації, поки дороблятимуть інфраструктуру парку, Чернівецька міська рада може вирішити питання робочої сили завдяки ЧНУ та системі профтехосвіти области».

 

 

Коментарі