Новини

Ексдепутату, якого судили за підкуп студентів можуть присвоїти звання професора

Раніше Білика судили за підкуп студентів на виборах. Детальніше про хід справи — далі у новині. 

Фото з Фейсбуку Білика

Ексдепутату Чернівецької міської ради Ростиславу Білику хочуть присвоїти звання професора.

Про це йдеться на сайті Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Відповідне питання винесли на порядок денний засідання Вченої ради університету, що відбудеться 27 травня, у понеділок.

«3.1. Присвоєння вченого звання професора Білику Ростиславу Романовичу по кафедрі економічної теорії, менеджменту і адміністрування», — йдеться у повідомленні. 

Водночас громадська активістка Надія Вірна на своїй сторінці у фейсбуку нагадала, що це Ростислав Білик, якого в 2015 році підозрювали в організації підкупу студентів. Як вона пише, поліція казала, що зібрала всі докази і факти.

«Це той Ростислав Білик, який тікав за кордон від поліції, а десь за рік повернувся, сказав, що ні в чому не винний і все це вигадки. У 2022 році його виправдали, а в 2023 справу направили на повторний розгляд», — пише Вірна.

Що відомо у справі Білика? 

Майже дев’ять років тому тодішньому кандидату у депутати Чернівецької міської ради Ростиславу Білику вручили підозру щодо підкупу студентів під час виборів до міської ради. 28 березня 2022 року стало відомо, що ексдепутата Чернівецької міської ради виправдали.

Тоді прокурор просив для Білика 5 років позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання на 3 роки. Підозрюваний та його захист стверджували, що вина у цьому злочині не доведена. Тож просив суд його виправдати. Першотравневий районний суд міста Чернівців оголосив вирок 25 березня у справі щодо підкупу виборців на користь Ростислава Білика. Про це писав Громадський рух «ОПОРА».
Раніше повідомляли, що вирок мали винести 28 березня.

Хронологія подій справи

У жовтні 2015 на дільниці у студентському містечку в Чернівцях спостерігачі зафіксували фотографування виборчих бюлетенів. З’ясували, що виборцям за голосування за «потрібний» номер партії пропонували від 300 до 450 гривень. Спостерігачі ОПОРИ склали акт про порушення.
Виборців, які були студентами Чернівецького національного університету і голосували за партію «Рідне місто» та кандидата Ростислава Білика, опитала поліція. Про це писали на сайті Громадянської мережі «Опора».

Тоді кандидат у депутати спростував свою причетність до підкупу, заявивши, що студенти проплачені.

УМВС України відкрило кримінальне провадження за статтею про «Підкуп виборців».

27 жовтня 2015 року провели обшук у квартирі Білика та вручили підозру його дружині. Сам він виїхав з України.

29 жовтня 2015 року Білика оголосили у розшук. Щодо його справи відкрили окреме кримінальне провадження.

А за декілька днів — 9 листопада — Шевченківський суд Чернівців засудив трьох студентів до трьох років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном на один рік за справою про підкуп виборців.

У лютому 2016 року Шевченківський районний суд Чернівців дозволив затримати Білика, аби привести його до суду. Там мали розглянути клопотання про обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Під вартою його не тримали.

27 травня того ж року кримінальне провадження щодо доручили ГУНП Києва. Того ж дня прокуратура зупинила досудове розслідування через невстановлення місцеперебування Білика.

18 липня 2016 року кримінальне провадження відновили. А Білик самостійно з’явився до правоохоронців і надав показання. Також він повідомив, що не переховувався від слідства, а лікувався за кордоном.

Так, 25 липня 2016 року прокуратура Києва закрила досудове розслідування у кримінальному провадженні через відсутність у діях Білика складу кримінального злочину.

Однак, оскільки ОПОРА не погодилася із закриттям провадження, 5 вересня 2016 року спостерігач Тарас Прокоп подав скаргу до Печерського районного суду міста Києва на дії міської прокуратури. Тоді Генпрокуратура України поновила розслідування кримінального провадження щодо Білика.

У квітні 2017 року під час брифінгу в Чернівцях Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що низка свідків змінили свої показання, що поставило під загрозу розслідування кримінального провадження.

У 2017-2018 роках закрили провадження і звільнили від кримінальної відповідальности 11 студентів ЧНУ у зв’язку з їхнім каяттям. Ще одного студента звільнили від кримінальної відповідальности у зв’язку зі зміною обставин як особу, яка перестала бути суспільно небезпечною

2018 року справу передали до Шевченківського суду Чернівців. За цей час у справі Білика змінили прокурора, а також захисника. Потім у судді, який розглядав справу, завершилися повноваження. Тож уже 2019 року справу передали в інший суд та розпочали розгляд заново.

У період 2019-2021 років суд призначав близько 50 засідань у справі Білика, а у 2022 році суд виправдав ексдепутата.

Загалом Ростислав Білик відбув п’ятирічну каденцію депутатом Чернівецької міської ради. А відтак знову балотувався у депутати до міської ради як кандидат від політичної партії «Команда Михайлішина» на місцевих виборах 2020 року. Цього разу він не отримав достатньої підтримки. А також через суд поновився на роботі у ЧНУ ім. Ю. Федьковича.

У березні 2023 року справу Білика повернули на повторний розгляд. Про це писала Громадянська мережа «Опора».

Розгляд справи в Касаційному кримінальному суді

24 листопада 2022 року Касаційний кримінальний суд Верховного Суду призначив розгляд за касаційною скаргою прокурора на вирок Першотравневого районного суду м. Чернівці від 25 березня 2022 року та ухвалу Чернівецького апеляційного суду від 1 червня 2022 року щодо Білика у Касаційному кримінальному суді Верховного Суду.

21 березня 2023 року цей суд у касаційному порядку розглянув справу про обвинувачення Ростислава Білика у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 4 ст. 160 Кримінального кодексу (підкуп виборців). На засіданні заслухали позиції сторін обвинувачення та захисту, після чого колегія суддів відійшла в нарадчу кімнату для ухвалення судового рішення. Цього ж дня оголосили вступну та резолютивну частини рішення.

У підсумку Касаційний кримінальний суд Верховного Суду у цій справі частково задовольнив вимоги касаційної скарги прокурора, скасував ухвалу Чернівецького апеляційного суду від 1 червня 2022 року щодо Білика та повернув справу на повторний розгляд в апеляційній інстанції.

Станом на листопад 2023 року Верховний Суд залишив без змін виправдувальний вирок обвинуваченому у підкупі виборців кандидату в депутати Чернівецької міської ради Ростиславу Білику. Цей вирок винесли за 8 років після того, як спостерігачі «Опори» зафіксували на місцевих виборах у Чернівцях масовий підкуп виборців-студентів, а проти Білика було відкрито кримінальне провадження щодо його організації. Рішення Верховного Суду є остаточним та оскарженню не підлягає.

 

Коментарі