Новини

Виправдали через 6 років: Чим завершилася справа Білика — головного підозрюваного у підкупі виборців

Суди та слідства у справі ексдепутата Чернівецької міської ради тривали майже сім років.

Фото Чернівецький промінь

Майже сім років тому тодішньому кандидату у депутати Чернівецької міської ради Ростиславу Білику вручили підозру щодо підкупу студентів під час виборів до міської ради. Суди та слідство у справі Білика тривали понад шість років. Сьогодні стало відомо, що ексдепутата Чернівецької міської ради виправдали.

Про це пише Суспільне Буковина з посиланням на адвоката обвинуваченого Ігоря Сидора.  

Зазначають, що прокурор просив для Білика 5 років позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання на 3 роки.
Підозрюваний та його захист стверджували, що вина у цьому злочині не доведена. Тож просив суд його виправдати. Про це пише Громадянська мережа «Опора».

Першотравневий районний суд міста Чернівців оголосив вирок 25 березня у справі щодо підкупу виборців на користь Ростислава Білика. Про це пише ОПОРА.
Раніше повідомляли, що вирок мали винести сьогодні, 28 березня, о 9:00.

Наразі ОПОРА намагається отримати офіційний коментар щодо змісту вироку у справі Білика від Офісу Генерального прокурора.

Хронологія подій справи

У жовтні 2015 на дільниці у студентському містечку в Чернівцях спостерігачі зафіксували фотографування виборчих бюлетенів. З’ясувалося, що виборцям за голосування за «потрібний» номер партії пропонували від 300 до 450 гривень. Спостерігачі ОПОРИ склали акт про порушення.
Виборців, які були студентами Чернівецького національного університету і голосували за партію «Рідне місто» та кандидата Ростислава Білика, опитала поліція. Про це писали на сайті Громадянської мережі «Опора».

Тоді кандидат у депутати спростував свою причетність до підкупу, заявивши, що студенти проплачені. 

УМВС України відкрило кримінальне провадження за статтею про «Підкуп виборців».

27 жовтня 2015 року провели обшук у квартирі Білика та вручили підозру його дружині. Сам він виїхав з України.

29 жовтня 2015 року Білика оголосили у розшук. Щодо його справи відкрили окреме кримінальне провадження.

А за декілька днів — 9 листопада — Шевченківський суд Чернівців засудив трьох студентів до трьох років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном на один рік за справою про підкуп виборців.

У лютому 2016 року  Шевченківський районний суд Чернівців дозволив затримати Білика, аби привести його до суду. Там мали розглянути клопотання про обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Під вартою його не тримали.

27 травня того ж року кримінальне провадження щодо доручили ГУНП Києва. Того ж дня прокуратура зупинила досудове розслідування через невстановлення місцеперебування Білика.

18 липня 2016 року кримінальне провадження відновили. А Білик самостійно з’явився до правоохоронців і надав показання. Також він повідомив, що не переховувався від слідства, а лікувався за кордоном.

Так, 25 липня 2016 року прокуратура Києва закрила досудове розслідування у кримінальному провадженні через відсутність у діях Білика складу кримінального злочину.

До Чернівецької міськради знову балотується Ростислав Білик, який є підсудним у справі про підкуп виборців » ТВА

Фото ТВА

Однак, оскільки ОПОРА не погодилася із закриттям провадження, 5 вересня 2016 року спостерігач Тарас Прокоп подав скаргу до Печерського районного суду міста Києва на дії міської прокуратури.

Тоді Генпрокуратура України поновила розслідування кримінального провадження щодо Білика. 

У квітні 2017 року під час брифінгу в Чернівцях Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що низка свідків змінили свої показання, що поставило під загрозу розслідування кримінального провадження.

У 2017-2018 роках закрили провадження і звільнили від кримінальної відповідальности 11 студентів ЧНУ у зв’язку з їхнім каяттям. Ще одного студента звільнили від кримінальної відповідальности у зв’язку зі зміною обставин як особу, яка перестала бути суспільно небезпечною

2018 року справу передали до Шевченківського суду Чернівців. За цей час у справі Білика змінили прокурора, а також захисника. Потім у судді, який розглядав справу, завершилися повноваження.

Тож уже 2019 року справу передали в інший суд та розпочали розгляд заново.

Фото Суспільне

У період 2019-2021 років суд призначав близько 50 засідань у справі Білика. 

Цьогоріч суд виправдав ексдепутата. 

Загалом Ростислав Білик відбув п’ятирічну каденцію депутатом Чернівецької міської ради. А відтак знову балотувався у депутати до міської ради як кандидат від політичної партії «Команда Михайлішина» на місцевих виборах 2020 року. Цього разу він не отримав достатньої підтримки. А також через суд поновився на роботі у ЧНУ ім. Ю. Федьковича.

 

Коментарі