Репортаж

«Працюємо на користь дітей»: у Чернівцях у дитячій міській лікарні відкрили відділення невідкладних станів

Проєкт вартував 37 мільйонів гривень. Реалізували його за грантові кошти та меценатів. Особливістю відділення є компʼютерний томограф, який невдовзі введуть в експлуатацію. Це єдиний безкоштовний у регіоні томограф для дітей.

У Міській дитячій клінічній лікарні Чернівців запрацювало відділення невідкладних станів. Тут цілодобово надають допомогу дітям до 18 років.

Про це розповів генеральний директор міської дитячої клінічної лікарні Дмитро Білоус під час офіційного відкриття, сьогодні, 14 травня.

Реалізоване відділення невідкладних станів — це грантовий проєкт транскордонної співпраці «Румунія – Україна». Завершили його у грудні 2023 року. Загалом відділення облаштували за 37 мільйонів гривень.

«З них 20 мільйонів витратили на будівельні роботи, а 17 на обладнання», — каже Білоус. 

Окрім гранту, отримували кошти від меценатів у рамках співпраці. Зокрема Міністерства охорони здоровʼя та Світового Банку. Вони забезпечили відділення томографом, вартість якого 9,5 мільйонів гривень.

Єдиний в регіоні безкоштовний томограф для дітей 

Як зауважує Дмитро Білоус, відділення невідкладних станів без якісної діагностики втрачає свій сенс. Тому важливим був компʼютерний томограф. Нині це єдиний безкоштовний томограф для дітей у Чернівцях та регіоні. Раніше ми розповідали, що аби облаштувати томограф в лікарні, внесли зміни до проєкту відділення невідкладних станів. Знесли стіну, аби все ж таки помістити сучасний апарат в клініці.

В іншому приміщенні облаштувати томограф не могли з двох причин: він має бути в стінах відділення невідкладних станів, а приміщення має відповідати певним вимогам. Йдеться про максимально рівну підлогу, кондиціонування, вентиляцію та освітлення.

«Проєкт відділення невідкладних станів змінювали саме під комп’ютерний томограф. Робили це, коли бачили проєкт на папері», – раніше розповів «Шпальті» генеральний директор лікарні Дмитро Білоус.

Проєктували відділення згідно з рекомендаціями партнерів та за європейськими стандартами. Який вигляд має відділення невідкладних станів дивіться — у відео «Шпальти».

Дитячий травмпункт та стоматологія 

Однією з особливостей відділення є термобокс. Як розповідає Дмитро Білоус, такий бокс дозволяє під час переходу з автомобіля швидкої до лікарні одразу потрапити до теплого приміщення, не стикаючись з атмосферним впливом.

У лікарні також є дитячий травмпункт, який оснащений пересувним рентгеном. Є палата для пацієнтів, що будуть лише один день у лікарні. Вона називається «хірургія одного дня». У кімнаті суміжних спеціалістів дітей оглядатиме лор, педіатр та офтальмолог. Також у відділенні є кабінет невідкладної стоматологічної допомоги. Він розпочав свою роботу ще до того, як відкрилося відділення загалом.

«Ми працюємо на користь дітей. І нашу роботу оцінять наші маленькі пацієнти», — резюмував Білоус. 

Заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров звертає увагу на важливість такого відділення у лікарнях. Як зауважив — основне навантаження йде саме на нього.

«Опираючись на досвід всього світу, основне навантаження на заклад охоронної здоров’я лягає на відділення невідкладних станів. Це коректна допомога, яку мають  отримувати і діти, і дорослі. Ми переходимо від радянських стереотипів, коли лікарня була місцем, де можна перележати». 

 

Довідка

Реалізований проєкт відділення невідкладних станів у Чернівецькій дитячій міськлікарні у квітні презентували у Румунії, як один з кращих реалізованих у транскордонній співпраці.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі