Новини

На Буковині надаватимуть рекреаційну гуманітарну допомогу в п’яти громадах: що вона передбачає

Український Народний Дім у Чернівцях запустив проєкт рекреаційної та підтримуючої гуманітарної допомоги в п’ятьох громадах.

Фото Joel Muniz, unsplash.com

Рекреаційну та підтримуючу гуманітарну допомогу для п’яти громад Чернівецької области буде забезпечувати Український Народний Дім.

УНД (Український Народний Дім) реалізує проєкт у межах програми CLEAR, яку впроваджує міжнародна організація Global Communities та фінансує Бюро гуманітарної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку.

Про це стало відомо під час стартової пресконференції нового проєкту.

Як повідомив експерт, представник Українського Народного Дому в Чернівцях Ігор Баб’юк, цього року УНД розширюється і буде роздавати індивідуальні гуманітарні набори для людей вразливих категорій.

Фото: und.org.ua

Він зазначив, що ідея проєкту полягає у волонтерстві в п’яти громадах: Кам’янській, Кіцманській, Топорівській, Магальській (сільських) та Чернівецькій (міській). Волонтерська група почне роздавати гуманітарну допомогу для представників ВПО та вразливих категорій.

За словами Баб’юка, вразливі категорії – це люди з інвалідністю і представники маломобільних груп.

До маломобільних груп належать люди пенсійного віку, які сидять вдома та жінок з новонародженими дітьми. Тобто тих, хто не може прийти та отримати гуманітарну допомогу в офісі або в місцях роздачі.

Передбачається, що впродовж 5 місяців – з червня по вересень включно, проведуть опитування. Воно допоможе визначити кількість людей, які потребують допомоги в кожній громаді.

«Ми плануємо охопити 300 осіб з категорії людей з інвалідністю та 300 осіб з числа маломобільних громадян. Після цього сформуємо базу і проведемо опитування, на основі якого визначимо потреби людей», — каже пан Ігор.

Яку допомогу надаватимуть

Експерт зазначає, що будуть два види гуманітарної допомоги.

Перший – підтримуюча і специфічна індивідуальна допомога. Це пролежневі матраци, підгузки для дорослих, серветки та те, що найбільше необхідно.

Другий – рекреаційні набори для психосоціальної підтримки. Наприклад, іграшки для дітей, теплі ковдри та набори. Пізніше, після опитування УНД проведе закупівлі. Разом із кожною громадою вони привезуть набори та роздаватимуть людям.

Команда проєкту складається з керівника, спеціалістів з опитування та з формування груп, які будуть працювати в громадах.

«Це трохи затягнеться, бо процедура складна, потребує багато зусиль. Потрібна підтримка з боку органів місцевого самоврядування на яку, ми дуже сподіваємося. У нас були проговорені маршрути і місця, де буде роздача гуманітарної допомоги. Відсьогодні ми починаємо працювати», — ділиться представник УНД.

Відібрали 5 громад із п’ятнадцяти

Баб’юк каже, що підтримку проєкту надає програма CLEAR. Це вже третя співпраця між нею та УНД. За результатами проєкту, будуть зняті успішні відеоісторії. Їх проаналізують, аби з’ясувати, наскільки вдалось задовільнити потреби людей.

«З такою категорією людей важко займатися. Потрібно приходити в квартири та будинки, де вони проживають. Ризиком є те, що потрібно мати дозвіл господаря помешкання, щоб надати допомогу», — зазначає пан Ігор.

Представник УНД коментує, що на самому початку було опитано 15 громад. Шукали в першу чергу ту, яка має найбільшу кількість потрібної аудиторії. Є невеликий бюджет, який розрахований на транспортування та закупівлю. Було Враховано ті громади, які перші дали свою згоду на співпрацю. Після, проведено переговори. З опитаних 15 громад залишилось 5.

Баб’юк каже, що до приєднання до проєкту інших громад, варто зважати на кількісний показник. Ним заплановано 600 осіб, яким ми конкретно повинні допомогти. Якщо в якійсь громаді не буде виявлено запланованої кількості, то це зумовлено тільки тим, що самі громади не знають, скільки у них є ВПО і якої категорії.

«Відбувається вільна міграція та часом відсутня комунікація в громаді. Тому точної цифри людей з інвалідністю або маломобільних вони не мають.  Може бути так, що в якійсь громаді менше осіб. Тому ми можемо звертатись до іншої громади з проханням допомогти. Шкода, що така допомога не була затребуваною», — каже пан Ігор.

Наостанок комунікаційниця Українського народного дому Віталія Козменко розповіла, що протягом минулого 2023 року, УНД реалізував ПМ CLEAR. Це було в трьох громадах області – Сторожинецькій, Недобоївській і Великокучурівській.

«Ми маємо досвід спілкування з людьми вразливих категорій. В цьому році нам вдалося вдосконалити варіанти подачі. Тому що, родзинка саме цього проєкту в тому, що в нас будуть опитування. Ми будемо питати самих ВПО, що їм потрібно. Дізнавшись конкретні запити, буде складено загальну таблицю і визначено, що саме цій авдиторії потрібно. По цьому будуть складені набори», — ділиться Віталія Козменко.

Програма дій та реагування територіальних громад на надзвичайні ситуації (CLEAR) – це програма реагування на гуманітарні потреби в Україні, яку впроваджує Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансує Бюро гуманітарної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку (USAID’s BHA).

Загальна мета програми – задовольнити нагальні потреби людей, які постраждали від війни, водночас підтримуючи місцеві громади у здійсненні їхніх власних заходів реагування.

Програма CLEAR працює у визначених територіальних громадах Чернігівської, Чернівецької, Дніпропетровської та Харківської областей і разом із місцевими організаціями громадянського суспільства реалізує гуманітарні проєкти за трьома основними напрямками: надання захисту, забезпечення прихистку, доступу до санітарії та гігієни та сприяння економічному відновленню.

Матеріал підготувала студентка 2 курсу кафедри журналістики ЧНУ ім. Ю. Федьковича Марія Титор

 

 

Коментарі