Новини

У Чернівцях облаштували прихисток для ВПО: вже заселились дві сім’ї

У Чернівцях за підтримки ЄС та НЕФКО відремонтували гуртожиток для ВПО та поліклініку.

У Чернівцях за підтримки ЄС та НЕФКО відремонтували гуртожиток для ВПО та поліклініку. На вулиці Шкільній, 25, облаштували житло для переселенців. У ньому 8 блоків із 16 кімнатами. Загалом тут зможе проживати 51 людина.

Про це під час престуру журналістам розповів міський голова Роман Клічук.

За його словами, у прихистку вже проживають дві сім’ї. Одна зі Слов’янська, інша з Красногорівки. Вони приїхали до міста ще на початку повномасштабного вторгнення. Спочатку жили у модульному містечку в Садгорі.

У будинку облаштували кімнати, кухні, встановили побутову техніку. Також є окрема ігрова кімната та пральня. Останні 15 років приміщення не функціонувало. Раніше ж тут була санітарно-епідеміологічна станція.  Його ремонт тривав понад рік.

«Найважливіше те, що завдяки такому проєкту не просто будуємо новий будинок. Ми сприяємо успішній трансформації закинутої будівлі в таку, енергоефективну, з тепловими насосами. На даху є сонячна електростанція для постачання гарячої води», — говорить менеджерка проєкту НЕФКО Тетяна Веха.

До прихистку людей заселятимуть за системою підрахунку балів. Втім першочергово – багатодітних сімей. ВПО укладають договір на рік. За необхідності – зможуть продовжити. Проживання безкоштовне, втім потрібно оплачувати лише комунальні послуги.

Зараз триває ремонт на Полєтаєва, у приміщенні колишнього ЖРЕПу. Там теж житимуть ВПО.

Також реконструювали амбулаторію «Міської поліклініки №3» на вулиці Головній, 218. Там надають медичну допомогу мешканцям громади та ВПО.

У поліклініці замінили двері та вікна, відремонтували коридори та кабінети, а також придбали медичне обладнання. Також облаштували зону відпочинку навколо дитячої поліклініки. Крім того, у закладі, який щоденно приймає у середньому 310 пацієнтів з-поміж ВПО на додачу до місцевих мешканців, обладнали 12 нових медичних кабінетів.

Для сприяння інклюзивності та доступності в обох будівлях встановили пандуси для маломобільних груп населення. Також облаштували безбар’єрні зручності, включаючи доступні туалети та душові.

«Тут є альтернативні джерела енергії. На покрівлі є сонячний колектор, який використовують для подачі гарячої води», — говорить керівник команди Консультанта, iC Consulenten Петро Галабіцький.

Загалом на ці два об’єкти виділили 1,3 мільйона євро. Заходи яких фінансувалися ЄС і впроваджувалися під управлінням НЕФКО.

 

 

 

Коментарі