Новини

Оскаржує догану: директорка чернівецької гімназії №5 подала до суду на міське управління освіти

Директорка гімназії оскаржує догану та буде судитися з Управлінням освіти.

Фото: Суспільне Чернівці

Директорка гімназії №5 Віра Сопетик судитиметься з управлінням освіти Чернівецької міської ради.

Про це повідомила очільниця Управління освіти Ірина Ткачук.

Сопетик подала до суду через догану, що отримала. За словами Ткачук, догану директорці школи оголосили, реагуючи на скарги батьків за порушення прав дітей, а також допущення приниження їхньої честі та гідності.

«Директорка не визнала своєї вини. Ба більше, вчора дізналася, що Віра Сопетик подала до суду, щоб скасувати наказ управління освіти про оголошення їй догани», – сказала начальниця управління.

У березні у гімназії №5 «Інтеграл» розгорівся скандал після того, як до учнів трьох класів з виховним уроком прийшла представниця поліції. Після відвідин закладу її звинуватили у цькуванні, залякуванні та приниженні гідності дітей. За словами Ткачук, директорка гімназії Віра Сопетик, була не тільки свідком виховного процесу, але і його безпосередньо учасницею.

Що відомо про скандал у гімназії №5? 

7 березня у мережі з’явився аудіозапис уроку у гімназії №5, де представниця ювенальної поліції підвищувала голос на дітей та залякувала покараннями. Деталі щодо цього випадку розповіла мати одного із учнів – Віта Китарюк. Зокрема у своєму повідомленні вона зауважила, що однією з форм залякування були погрози дітям прибирати поліцейську дільницю.

«Наших дітей попередили, що в школі планується візит представників правопорядку та будуть проводити з ними бесіди з приводу поведінки в школі. 6 березня, представником від ювенальної поліції до школи прийшла Рожкова Діана Віталіївна. Вона почала своє «навчання» у вигляді погроз неповнолітнім дітям. Однією з форм залякування було схиляння дітей до прибирання поліцейської дільниці. Іншим погрожувала, що здасть в дитячий будинок», — ділиться Китарюк. 

Також мати одного з учнів додала, що поліціантка питала дітей, що таке підмет та присудок. Якщо дитина не знала відповідь, то її змушували присідати з руками піднятими вгору. Зокрема однією із жертв поліціянтки стала дівчинка в якої кучеряве волосся від природи. Як пише Віта Китарюк, дівчинці представниця поліції запропонувала зробити щось із волоссям, інакше піде в дитячий будинок.

Тоді батьки дітей звернулися до правоохоронних органів щодо можливих неправомірних дій керівництва гімназії та працівниці поліції. Водночас більше сотні батьків звернулися до управління освіти, аби ті відсторонили від роботи директорку гімназії, а згодом й звільнити її.

11 березня в Управлінні освіти провели зустріч із батьками гімназії №5. За результатами зустрічі отримали понад 30 заяв про цькування дітей з боку вчителів та адміністрації закладу. Водночас поліцейська, що цькувала дітей, отримала попередження про неповну службову відповідність. Її подальша служба не буде пов’язана з дітьми. Згодом й директорці гімназії оголосили догану та позбавили щомісячної надбавки до зарплати. Її відсторонили від виконання обов’язків на час службового розслідування.

Раніше ми писали, що до Чернівців 15 березня прибув уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець. Тоді він заявив, що особисто слідкуватиме за подальшим розвитком дій у гімназії. Зокрема додав:

«Коли дізналися про це, відразу направили мою представницю до закладу. Відкрили не просто дисциплінарне провадження, а вже наклали дисциплінарне стягнення, у тому числі на одного з керівників обласного рівня Нацполіції. З представницею Нацполіції провели роботу. Вона переведена з напрямку спілкування з дітьми в інший підрозділ. Теж отримала догану. Директорка відсторонена від займаної посади на час проведення службового розслідування», — казав Лубінець. 

Тоді Лубінець зауважив, що здивований поведінкою дорослих, які причетні до інциденту:

«Я взагалі не можу зрозуміти, чим була викликана така їхня поведінка. Так, діти бувають різні. Але ніколи не буде жодного виправдання для дорослого в тому, щоби дозволити собі, м’яко кажучи, негідні вислови відносно дітей».

Директорка Віра Сопетик заперечує усі звинувачення та нині оскаржуватиме догану, яку винесло їй Управління освіти Чернівецької міської ради.

 

Коментарі