Новини

«На горищі зі свіжим сіном»: на сцені-майстерні Чернівецького драмтеатру покажуть прем’єру «Казки на поді»

Моновистава буде двома мовами з живими декораціями та з використанням екологічних матеріалів.

На сцені-майстерні Чернівецького музично-драматичного театру 20 та 21 квітня відбудеться прем’єра вистави «Казки на поді». 20 квітня – українською мовою, 21-го – румунською. Це буде моновистава для маленьких і великих людей (2+). 

Роль Чарівниці гратиме акторка Чернівецького драмтеатру Марина Тимку.

Режисерка – Марина Богомаз, яку запросили з Києва. Вона втілює проєкти в різних містах та країнах.

Також театр спробував новий експеримент: вистава отримала амбасадорку – Тетяну Преутесу. Вона має місію донести інформацію до цільової аудиторії. 

«Для театру це важливо, бо ми дуже багато ресурсу інколи вкладаємо в створення мистецького продукту, але десь не вистачає ресурсу на рекламу», – розповів під час пресконференції керівник драмтеатру Іван Бутняк.

«Сцену-майстерню» пропонують дітям

Іван Бутняк розповідає, що раніше сцену-майстерню пропонували юнацькій аудиторії. Нині хочуть, щоб сюди потрапила молодша вікова аудиторія від 2 років — для того, щоб діти познайомилися з різними формами театру.

«По-перше – тут камерний простір. Тут можна бачити все максимально зблизька. Тут чути запах сіна, видно блиск очей акторів, можна роздивитися декорації, ляльок. Тут можна по-іншому створити спецефекти. У нас буде проєкція, багато анімації», – каже Іван Бутняк.

Ідея проєкту виникла в керівника театру разом з режисеркою Мариною Богомаз, яка запропонувала співзвучні ідеї, як використовувати простір по-новому. 

За словами Івана Бутняка, «Казки на поді» має таку назву, бо саме так у регіоні називають горище.

«Тут якийсь дідусь наніс сіна, бабуся скриню і вже починається історія». 

Виставу створюють як репертуарну, вона буде цікава для родинних відвідувань театру.

«Автори закладають меседжі для дорослої й дитячої аудиторії, або взагалі не розділяють ці меседжі. Вистава буде й у редакції румунською мовою. Її створюють з жіночою командою, яка буде максимально мобільною, щоб взяти участь у фестивалях, гастролях за кордоном, наприклад, Румунії та Молдові», – зауважив Іван Бутняк.

«Казка може об’єднати великого і малого глядача»

Режисерка вистави Марина Богомаз, яка є режисеркою театру ляльок, каже, об’єднати маленького й великого глядача можна з допомогою казки.

«Як показала моя 20-річна режисерська практика, за якою я створюю виключно казки, найцікавіші казки – це ті, що нам розповідали наші бабусі — те, що кожен із нас чув з дитинства. Об’єднати маленького і великого глядача вдається саме через традиційні казки. Адже дорослим я розпаковую пам’ять, а для дітей – це хіти. Це те, чим вони живуть. І коли ти говориш зі сцени: «Жили-були», тобі відповідають: “Дід і баба”. З цього я починаю кожну казку, і те, що ви побачите — це найвідоміші хіти, перевірені часом», – каже режисерка.

Марина Богомаз запрошує на виставу і дорослих, і дітей, оскільки вважає, що в кожному з нас є маленька дитина, яка точно чула ці казки.

«Обіцяю, що не тільки почуєте, а й побачите дуже багато актуального на сьогодні. Бо те, що дійшло крізь віки, несе глибинні сенси. Наша з акторкою задача — докопатися до найглибшого, яке водночас найпростіше та найцінніше. Яке може об’єднати великого і маленького глядача. І після цієї вистави впевнена – є про що поговорити батькам із дітьми й кожному з них задуматись», – зазначає режисерка.  

Виставу творять на горищі, оскільки це, за словами режисерки, особливе місце, адже на горище ми закидаємо те, що відійшло в історію. 

«Як показала практика – на горищі сховане найцінніше. Тож, цією виставою ми будемо спонукати кожного глядача залізти й на горище своєї пам’яті: і повірте, там багато краси й цінного», – зазначає Марина Богомаз.

У виставі використають тільки натуральні екологічні матеріали. Це філософія мисткині, адже вона є авторкою і співорганізаторкою бейбі-театру для малюків. 

«Казки на поді» є моновиставою. Однак у ній буде 12 персонажів, яких актриса буде втілювати на сцені, постійно перевтілюючись.

Режисерка зазначає, що у виставі поєднають сучасні технології театру з архаїчними. На сцені все «оживе».

«Будемо використовувати живі декорації. Створюватимуть їх за допомогою проєктора та планшета, за допомогою спеціальної програми для театру. Чернівецький театр — другий в Україні, де будуть використовувати цю програму».

Художницею відеоанімації є рівненська театральна художниця Наталія Гуріна, а художниця-виконавиця ляльок – Ольга Філончук.

Сцена-майстерня може вмістити 70 глядачів. Вартість квитка 150 гривень, тривалість – 45 хвилин.

Фото Ігоря Константинюка

 

Коментарі