Новини

290 мільйонів збитків на Чернівецькій митниці: САП та НАБУ повідомили про підозру в корупції

Учасників підозрюють в організації незаконного ввезення через митний пост «Вадул-Сірет» одягу, взуття та аксесуарів з Туреччини. Збитки від такої схеми оцінюють у 290 мільйонів гривень.

 

НАБУ і САП викрили злочинну організацію, до якої входили відомі підприємці з міста Чернівців та службові особи Чернівецької митниці.  Зокрема її ексначальник та ексдепутат Чернівецької обласної ради.

Про це повідомляють Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро України.

У НАБУ зауважили, що дії з мінімізації митних платежів за схемою «сірого» імпорту заподіяли державі майже 290 мільйонів гривень збитків. Як встановило слідство, учасники організували незаконне ввезення через митний пост «Вадул-Сірет» високоліквідних товарів з Туреччини. Йдеться про одяг, взуття та аксесуари. Оформлювали транспорт з товарами, як порожній або маскували їх товарами прикриття. Такими, як тканина, ДСП, цегла, зі значно меншою митною вартістю.

За останньою схемою, службові особи митного поста на підставі підроблених документів забезпечували позачерговий пропуск вантажівок без проведення митного огляду. Надалі транспорт їхав до складів підприємців. Там високоліквідні товари вивантажували та реалізовували, а завантажені замість них товари прикриття доставляли на митний пост «Чернівці» для завершення оформлення та сплати занижених платежів.

Нині підозру висунули 11 учасникам злочинної організації: троє службовців Чернівецької митниці та вісім фізичних осіб. Їхні дії кваліфіковані за частиною 1 статті 255, частиною 2 статті 364, частиною 3 статті 212, частиною 4 статті 345-1, частиною 3 статті 368, частиною 4 статті 369 КК України. Одного співорганізатора злочинної організації та чотирьох учасників затримали в порядку статті 208 КПК України.

Нині тривають слідчі дії з метою встановлення всього кола учасників злочинної організації.

Довідково

Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Коментарі