Перша шпальта, Репортаж

У Чернівцях у дитячій міській лікарні запрацювало відділення невідкладних станів

Відділення облаштували за грантові кошти. Також тут встановили компʼютерний томограф. Як розповідає керівництво клініки, без цього апарату та якісної діагностики відділення невідкладної допомоги втрачає сенс.

«Надати невідкладну допомогу, в момент, коли вона потрібна»

У Міській дитячій клінічній лікарні Чернівців запрацювало відділення невідкладних станів. Тут цілодобово надаватимуть допомогу дітям до 18 років.

Про це «Шпальті» розповів генеральний директор міської дитячої клінічної лікарні Дмитро Білоус.

Реалізоване відділення невідкладних станів — це грантовий проєкт транскордонної співпраці «Румунія – Україна». Проєктували відділення згідно з рекомендаціями партнерів та за європейськими стандартами.

Зокрема термобокс, як розповідає Дмитро Білоус, дозволяє під час переходу з автомобіля швидкої до лікарні одразу потрапити до теплого приміщення, не стикаючись з атмосферним впливом. У лікарні також є дитячий травмпункт, який оснащений пересувним рентгеном.

Є палата для пацієнтів, що будуть лише один день у лікарні. Вона називається «хірургія одного дня». 

«Тут робитимемо маніпуляції, які можна провести у малій операційній. І протягом 24-х годин дитину можуть виписати додому».

У кімнаті суміжних спеціалістів дітей оглядатиме лор, педіатр та офтальмолог. Також у відділенні є кабінет невідкладної стоматологічної допомоги. Нині тут активно триває робота.

Крім того, тепер відділення має власний компʼютерний томограф — єдиний безкоштовний для дітей на Буковині. Аби облаштувати його в лікарні, внесли зміни до проєкту. Зокрема знесли стіну, щоб розмістити цей апарат.

Загалом відділення облаштували за 37 мільйонів гривень. Окрім гранту, отримували кошти від меценатів, у рамках співпраці. Зокрема Міністерства охорони здоровʼя та Світового Банку. Вони забезпечили відділення томографом, вартість якого 9,5 мільйонів гривень.

Коментарі