Новини

На Буковині у п’яти громадах робитимуть безкоштовні УЗД-обстеження

Вижницька громада отримає 100 тисяч доларів на закупівлю мобільного УЗД-апарату.

Фото: Програма DOBRE

Вижницька громада отримає 100 тисяч доларів на реалізацію міжмуніципального співробітництва в межах програми USAID DOBRE. Громада виграла грант на проєкт «Доступні і якісні послуги первинної медичної допомоги на засадах сімейної медицини у сільській місцевості для населення Конятинської, Селятинської, Усть-Путильської, Банилівської та Вижницької територіальних громад».

Результати конкурсу оголосили 3 квітня у Києві.

Як розповів Шпальті голова Вижницької міської ради Олексій Чепіль, подалися на конкурс, аби створити виїзну лабораторію з діагностикою в кожному населеному пункті п’яти громад регіону. Мешканці цих громад зможуть безкоштовно пройти ультразвукове обстеження у межах своєї територіальної громади. 

«Три громади з п’яти, які підтримали проєкт, гірські, і наразі ця послуга для них на місцях недоступна. Проєкт дасть можливість мешканцям цих громад безкоштовно отримати вторинну медичну допомогу», – каже Олексій Чепіль. 

За умовами проєкту, у кожній із п’яти громад облаштують приміщення, де бригада лікарів консультуватиме та обстежуватиме мешканців.

Мобільна діагностика має працювати безкоштовно протягом одного року.

Головний лікар КМП Центр первинної медичної допомоги Вижницької міської ради Дмитро Паламарюк розповів Шпальті, що послуга з УЗД обстеження у Вижницькій громаді є, але тільки у Вижниці. Після реалізації проєкту вона стане доступною та безкоштовною у п’яти громадах.

«У межах проєкту бригада лікарів з мобільним апаратом буде виїжджати два рази на місяць у кожну громаду, яка підтримала проєкт, та оглядати пацієнтів. У складі бригади буде лікар терапевт, акушер та гінеколог. За грантові гроші ми отримаємо портативну установку, яку можна транспортувати і надавати послугу як вдома, так і в кабінеті», – каже головний лікар.

Пацієнти зможуть отримати послуги з обстеження у гінекології, органів черевної порожнини, щитовидної залози та судин. 

За угодою в межах проєкту, органи територіальної громади будуть організовувати приміщення для прийому пацієнтів, а також відшкодовувати транспортні витрати для доїзду бригади лікарів до громади. 

За такою системою лікарі працюватимуть рік. Якщо ця послуга буде популярною серед населення, громади зможуть продовжити її тривалість й після завершення проєкту.

 

Коментарі