Аналітика, Перша шпальта

Зроблять під’їзд до пункту пропуску «Шепіт»: які дороги відремонтують цього року на Буковині

На 2024 рік на утримання та експлуатаційне відновлення міжнародних доріг у Чернівецькій області виділили понад 250 мільйонів гривень. Три роки тому ця сума становила 3 мільярди гривень. Що ремонтуватимуть та як будуть утримувати шляхи в області, зважаючи на брак коштів, та чи є варіанти додаткових видатків на ці потреби, читайте у матеріалі.

На Буковині цього року капітально відремонтують лише один об’єкт – завершать роботи на під’їзді до пункту пропуску «Шепіт». 

«Торік там розпочали ремонт за грантові кошти. Це 50 мільйонів гривень – дофінансування й завершення робіт на ділянці до КПП “Шепіт”.  Із капітальних видатків на цей рік це все», – коментує начальник Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Чернівецькій області Ігор Гах.

Ігор Гах

За його словами, цього року на утримання доріг в області Службі виділили лише 266 мільйонів 188 тисяч гривень. Із них 176 мільйонів доведеться повернути за борг за виконані раніше роботи. Тож орієнтовно залишається близько 100 мільйонів гривень.

«Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України  довело фінансовий план на 2024, який передбачає видатки на утримання та ремонт доріг державного значення. Цьогоріч дуже обмежене фінансування, бо кошти дорожнього фонду направляють на інші завдання держави», – каже начальник Служби.

Крім того, за його словами, фінансовий план вони отримали з квітня. Відповідно, перші три місяці року фінансування не було, а роботи виконували за кошти підрядників. Тож доведеться ще їм за це заплатити.

Власне, мінімальна потреба на експлуатаційне утримання доріг державного значення у Чернівецькій області становить понад 500 мільйонів гривень на рік. Такі розрахунки розробив Національний інститут розвитку інфраструктури. 

«Ми маємо 100 мільйонів гривень за потреби в 506 мільйонів. Зрозуміло, цього недостатньо для належного утримання доріг. Тож наше головне завдання – підтримати безпечний проїзд на шляхах краю», – зауважив Ігор Гах.

У пріоритеті – дороги міжнародного та національного значення

У пріоритеті для регіону цього року – ремонти та утримання доріг міжнародного і національного значення. Ідеться про М-19  «Мамалига-Чернівці-Тереблече», Н-03 «Житомир-Чернівці», Н-10 «Мамалига-Чернівці».

За словами Гаха, належний стан на дорогах підтримуватимуть у межах наявних коштів.

Як зазначили в службі, вони отримували зауваження щодо проїзду дорогою Т-26-07, яка частково має гравійне покриття. Зараз її грейдерують. Це ділянка, що пролягає селами Білою, Стрілецький Кут, Ревного й Коростуватої.

«У нас є розписаний щомісячний план до кінця року. Суми обмежені. Тож сподіваємося на те, що в державі знайдуть додатковий фінансовий ресурс, який направлять на дороги, та збільшать фінансування», – зауважує Ігор Гах.

А також зазначає, що перевагу віддаватимуть дорогам міжнародного та національного значення, оскільки на них інтенсивність руху значно вища.

«Першочергово будемо виконувати роботи, які стосуються безпеки доріг: заміну дорожніх знаків, влаштування розмітки, ліквідацію ямковости. Також кошти підуть на зимове утримання, роботи з водовідведення, підтримання штучних споруд, усунення аварійности», – каже Гах.

Капітальних ремонтів найперше потребують дороги до пунктів пропуску

Капітальних ремонтів в області потребують насамперед дороги, що ведуть до пунктів пропуску – які є логістичними маршрутами з перевезення гуманітарних та мілітарних вантажів. 

Крім цього, є капітальні видатки, які спрямують на проєктування нових об’єктів. У службі відновлення готують документацію для подальших робіт.

Щодо пунктів пропуску,  які є на території області, то на балансі Служби відновлення є шість.

«Їх утримуємо в належному стані, всі роботи щодо життєдіяльности пунктів пропуску – це наше завдання. На ці потреби цього року передбачено 102 мільйони гривень», – каже Гах.

Власне, Служба відновлення має досвід реалізації грантових європейських проєктів. Наприклад, раніше це капітальний ремонт дороги, підʼїзду до КПП «Дяківці – Раковець» та реконструкція 2 км дороги до «Шепіт – Ізвоареле – Сучевей». Перспектива грантів є й цього року, тож працюють над новими проєктами.

Обласні дороги теж капітально не ремонтуватимуть

На утримання доріг обласного значення на Буковині цьогоріч передбачили з бюджету області 100 мільйонів гривень. У регіоні їхня протяжність становить 2042 кілометри.

Цього вистачить на ямковий ремонт покриття, підсипку, підтримку мережі. Про великі ремонти не йдеться, розповів «Шпальті» директор ДУ «Служба розвитку Буковини» Іван Микитюк.

Іван Микитюк

«Ми готуємо тендер для утримання річної сітки доріг, але маємо лише 20% суми від потреби. Тобто є 100 мільйонів гривень за потреби 500».

Він зазначив, що з державного бюджету цього року не виділили кошти на утримання доріг обласного значення. 

«Джерело фінансування ремонту – як державного, так і обласного значення – був дорожній фонд, який наповнювався з акцизу на пальне. Цього року ці податки спрямували на потреби оборони. Тож дорожній фонд не формувався, і кошти на утримання доріг у бюджеті не передбачені», – пояснює Іван Микитюк. 

За його словами, до повномасштабної війни на утримання доріг місцевого значення виділяли значно більші суми, тенденція йшла до зростання. 

«Однак 2022 року під час війни призупинили субвенцію на дороги місцевого значення. Торік її відновили та вдалося завершити об’єкти, які розпочали до війни».

З доріг обласного значення наразі найбільше потребує ремонту об’їзна траса міста Сторожинця та сполучення у гірських районах. 

«Зараз через об’їзну трасу Сторожинця їздять вантажівки на КПП “Красноїльськ”, і це створює великі незручності для них. Ця дорога потребує першочергово ремонту. Маємо виготовлений проєкт, є експертиза, ми готові до тендеру. Тільки відсутнє фінансування», – каже Іван Микитюк.

У гірських районах та Вижниці найменший відсоток заасфальтованих доріг через рельєф. Вони теж потребують першочергово ремонтів. 

«На в’їзді в місто встановили блокпости через вантажівки»

Своєю чергою голова Сторожинецької міської ради Ігор Матейчук у коментарі «Шпальті» запевняє, що місцеві дороги підтримують у хорошому стані. Багато робіт виконали торік. 

Ігор Матейчук

«Підтримуємо місцеві дороги, грейдеруємо. Маємо запаси сухого асфальту, до Великодня (східного обряду) найбільші ями залатаємо», – каже Ігор Матейчук.

За його словами, є проблеми з об’їзною дорогою навколо міста та іншими, які на балансі обласної адміністрації. Зокрема, це вулиці Полтавська, Клинівська, Матросова.

Торік із бюджету міської ради на вулицю Матросова виділили гроші на виготовлення проєктно-кошторисної документації.

«З бюджету міста надали цільову субвенцію 500 тисяч гривень на проєктну документацію для управління капітального будівництва. Цей об’єкт коштує понад 100 мільйонів гривень. В ОВА чекають фінансування», – каже голова ОТГ.

Ігор Матейчук каже, що тепер вантажівки вночі намагаються проїхати через місто, адже там краща дорога. Тож змушені класти блокпости з поліції.

«Водіям дешевше заплатити штраф за проїзд через місто, ніж їздити дорогою з вибоїнами. А у нас є мережі, яким понад 100 років, це провокує постійні їхні розриви. Тому ми не можемо пропускати важкий транспорт через місто», – каже Ігор Матейчук.

«Усі сподівання на підтримку Світового банку»

У міністерстві знають про потреби на ремонти доріг у регіонах. Однак сподіваються лише на підтримку Світового банку.

Як повідомив в інтерв’ю «РБК-Україна» віцепрем’єр із відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, кошти мають на експлуатацію доріг лише на частину року.

«Не впевнений, що вистачить фінансування на перше півріччя. І це є проблема. Бо ділянки доріг, які не були капітально відремонтовані до 2021 року, і які експлуатували понад 20 років, сиплються».

Також він зазначив, що для отримання фінансування найбільш критичних ділянок працюють із ЄБРР, Європейським інвестиційним банком, Світовим банком, структурують нові кредитні програми. Це дозволить утримувати хоча б основну міжнародну мережу в нормальному стані.

 

Коментарі