Новини

Проїзд 6 гривень виключно зі «Студентською»? Чи платитимуть студенти у тролейбусах повну вартість без транспортної картки

«Шпальта» розбиралася, чи дійсно студенти без транспортної карти платитимуть 12 гривень за проїзд в електротранспорті Чернівців, та чи буде змога заплатити 6 гривень за проїзд за допомогою QR-коду.

З 5 квітня студенти, як і інші пасажири, які користуються пільгами в транспорті, будуть оплачувати проїзд виключно транспортною карткою. У даному разі мова йде про «Студентську».

«Молодь, що вчиться у вишах, та не має транспортної картки, платитиме 12 гривень за проїзд у тролейбусі, а на комунальних автобусних маршрутах — 14 грн», — відповідну інформацію оприлюднили на сайті Iqticket.com.

Серед молоді та студентів Чернівців виникла хвиля обурення щодо рішення про користування карткою «Студентська» у тролейбусах. Так представники активної молоді розпочали опитування щодо доцільності використання транспортної картки студентами. Станом на 17:30 участь в опитуванні взяли майже дві тисячі студентів.

«Шпальта» розбиралася чи дійсно без транспортної карти студенти платитимуть 12 гривень за проїзд в електротранспорті Чернівців.

Результати опитування серед студентів 

Ініціював опитування про недоцільність використання картки дорадчо-консультативний орган при міській раді — Чернівецький молодіжний парламент. Про це «Шпальті» розповів очільник парламенту Артур Іванческул.

«Нещодавно оголосили про скасування можливості студентам сплачувати за проїзд банківською карткою. Тепер студенти повинні придбати транспортну картку «Студентська» та окремо поповнювати її. Громадський транспорт — це не про прибуток, а насамперед про комфорт для громадян нашого міста. Ми вважаємо, що такі зміни ускладнюють процес користування громадським транспортом для студентів», — зауважують ініціатори опитування. 

Молодь Чернівців запрошують висловити свою думку щодо цих змін в опитуванні Чернівецького молодіжного парламенту. Зокрема зауважують, що жодне рішення для молоді не повинні ухвалювати без молоді. Серед 1797 опитаних молодих людей, 98,2 % — не підтримують рішення про пільгову оплату виключно лише картою.

Результати опитування станом на 17:22

Водночас в урбаністичному блозі Ne:Urban запропонували компромісне розв’язання вищезгаданої проблеми.

«Очевидно, користування транспортними картами для ЧТУ має бути вигідним і на цьому способі оплати потрібно закцентувати. В такому випадку компромісним може стати такий варіант: оплата пільговою студентською транспортною картою – 6 грн? Оплата пільгова через Приват24 або ж сервісом EasyPay – 8 грн. Наразі оплата стандартного квитка в Чернівцях складає 12 грн – у тролейбусах, 14 грн – в автобусах. Також підприємство може задуматись над тим, щоб збільшити розмір штрафу для тих, хто скористався пільговою оплатою онлайн, але при цьому не має підтверджуючих документів на неї», — висловили думку автори блогу. 

12 гривень платитимуть під час валідації без картки

Рішення про те, що студенти так само як і інші особи, які користуються пільгами в транспорті, будуть оплачувати за проїзд виключно транспортною карткою «Студентська», оприлюднив оператор безготівкового проїзду IQ ticket.

Як розповів нам директор Чернівецького тролейбусного управління Петро Лисак, нині оператор оновлює систему.

«Виникала проблема із затримкою оплати. Оскільки відбувається переключення тарифу, це займає час. Валідатор довше працює і виникають черги в години-пік. Оператор пропрацьовував ці питання», — зауважив директор ЧТУ. 

Також Лисак додав, що в жодному місці, де є електронний квиток — немає можливості переключати тарифи. Тому пропонують користуватися студентськими картами, аби пришвидшити оплату.

Карту можна придбати у водіїв тролейбусів та комунальних автобусів, а також у мережевих торгових точках міста: «Тайстра», «Нива», пекарнях-кондитерських «NikoNova».

Доступними для оплати за проїзд залишиться QR-код. Під час переходу можна обрати тип квитка, та оплати 6 гривень за студентський квиток. При цьому необхідно мати із собою документи, що підтверджують статус студента.

У центрі звернення громадян IQ ticket «Шпальті» підтвердили, що оновлення стосуються лише валідаторів. Для студентів залишається можливість оплати проїзду по QR-коду.

Фото: ЧТУ

Коментарі