Репортаж

«У поїздках на фронт відчуваю свій сенс існування зараз»: в Чернівцях відбулася зустріч з Святославом Вакарчуком

Святослав Вакарчук поділився своєю особистою місією у виступах на фронті, де він регулярно влаштовує мініконцерти для військовослужбовців, навіть у найнебезпечніших місцях, таких як бліндажі під час обстрілів.

У Чернівцях відбулася зустріч-дискусія зі Святославом Вакарчуком та Андрієм Любкою. Вони зустрілися з чернівчанами в рамках проєкту Re:Open Ukraine. Про це повідомляє «Шпальта».

Головна тема обговорення — виклики, які стоять перед українським суспільством та країною загалом. Зі сцени вони закликали до збереження єдності та несприйняття втоми від війни, висловлюючи впевненість у перемозі добра над злом.

Святослав Вакарчук поділився своєю особистою місією у виступах на фронті, де він регулярно влаштовує мініконцерти для військовослужбовців у найнебезпечніших місцях під час обстрілів. 

«Я в цих поїздках відчуваю свій сенс існування зараз. Я вважаю, що я там повинен бути. Мені вони [виступи] дуже потрібні, щоб відчути власну гармонію. Коли я зрозумів, що мої поїздки важливі, хлопцям та дівчатам. І вони дають ефект», — говорить музикант.

За словами Вакарчука, він має усталені місця, куди регулярно їздить до бійців. Тепер це стало частиною його життя.

«Де б я не був, постійно сумую за маленькими виступами під гітару. Скільки днів в мене не було б, намагаюсь їхати туди», — каже Святослав.

Музикантові необов’язково, щоб це був стадіон на тисячі людей. Достатньо кілька хлопців і дівчат у бліндажі. Він однаково повною мірою віддається музиці та своїм слухачам. Зазвичай виконує для них «Еверест», «Місто Марії», «Човен» та народні пісні. Зізнається, що виступ займає лише половину часу. Бо бійці просять про спільне фото та відеозвернення для близьких.

«Запишіть моїй дружині, дівчині, мамі, сім’ї, дітям. Що все буде добре, скажіть декілька слів. І ми стаємо, і записуємо. І ми робимо це кожного разу», — зазначив Вакарчук.

Рок-гурт «Океан Ельзи» анонсував, що вперше у своїй історії випустить англомовний альбом. Він спрямований на те, щоб голос України продовжував звучати сильно і натхненно. 

«Мій дороговказ йде так, що добро переможе зло, світло переможе темряву й справедливість зажди переможе. Я так живу, інакше жити не вмію. І вам так раджу».

Під час заходу також не обійшлося без співів: разом із глядачами Святослав Вакарчук заспівав «Червону руту», підкреслюючи ще раз спільну єдність та підтримку національних цінностей через музику.

Довідково

Подія відбулась у рамках проєкту «Посилення міжетнічного діалогу для забезпечення стійкості та верховенства права в Україні, як основи для повоєнної відбудови країни та зміцнення добросусідства у Центральній Європі заради європейської і євроатлантичної інтеграції України», який реалізовує Інститут центральноєвропейської стратегії за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Коментарі