Новини

«Після занять із чотирилапими діти не бояться контакту з медперсоналом». Як у чернівецькому хоспісі «Місто добра» проводять каністерапію

Під час сеансів каністерапії діти займаються зі спеціально навченими собаками різними активностями: складають пазли, малюють та грають у різні ігри.


У хоспісі «Місто добра» доглядають важкохворих дітей. Під час сеансів каністерапії діти займаються зі спеціально навченими собаками різними активностями: складають пазли, малюють та грають у різні ігри.

Однак особливе значення має взаємодія з чотирилапими друзями. Саме цей елемент каністерапії надає додаткову емоційну підтримку та позитивний вплив на психічне становище маленьких пацієнтів. Дітки займаються практично щодня.  

Про це «Шпальті» сказала керівниця центру Марта Левченко.

За її словами, заняття допомагають дітям, які замкнені в собі та мають складні діагнози. У медичному центрі «Дім метеликів» діти разом із хвостиками (так тут звуть собачок, які займаються з малечею) п’ють ліки, отримують уколи, йдуть на болючі процедури.

«Ми побачили, як гарно діти піклуються про них, який у них контакт, як вони люблять і як просто розквітають біля наших песиків. Вони говорять свої перші слова, приходять читати їм домашні завдання, казки. Дуже багато часу діти почали проводити з собаками. І тоді в нас з’явився наш каністерапевт», – каже Марта.

Погладити собаку чи підгодувати її – важливо для сенсорної інтеграції та функціонування нервової системи. Коли вони спілкуються з твариною, то отримують інформацію від усіх рецепторів, що дозволяє їм зосередитися на цілеспрямованій діяльності, розповідає педіатриня медичного центру Міста добра Наталія Попадюк.

«На практиці ми помічаємо те, що після проведення занять із каністерапевтом дітки настільки відкриті та щирі, не бояться контакту з медперсоналом. Тоді набагато легше медсестрам поставити ін’єкції», – каже Наталія Попадюк.

У центрі вже понад рік працює притулок для тварин. Це собаки врятовані з війни чи від поганого поводження.

«Коли дитина вперше торкається до тварини, як кладе свої ніжки на песика – а він лежить стільки, скільки потрібно, аби тримати ті ніжки. Це такий контакт і зцілення. І вони мають своїх улюблених песиків: Алісу, Боню та Бренду», – розповідає Марта Левченко.

За словами каністерапевта Ігоря Роздобудька, цей метод є ефективним. Наприклад, у фізреабілітації, коли роблять болючий масаж, дитина втрачає почуття внутрішнього балансу та спокою. Після занять із каністерапії вони можуть відчути розслаблення, зниження рівня кортизолу, спокій та зосередженість. Після занять виходять із позитивною енергією.

Собака Боня якось прибігла в Місто добра і залишилася тут. Під час тестування на роботу в неї виявили високий рівень IQ, каже Ігор.

«Вона легко вивчає різні трюки й відмінно спілкується з дітьми. Ми вирішили, що вона належить до категорії собак, придатних для роботи. У нас також є Аліса – надзвичайно унікальна. Вона – м’який клубочок пухнастого щастя, яка безмежно любить дітей і не має ніяких агресивних реакцій. Вона завжди відкрита. А також є Бренда. Це три основні собаки», – зазначив каністерапевт.

Не всі собаки можуть працювати з дітьми, оскільки це вимагає особливої спеціалізації та відбору. Основними критеріями для хвостиків є стресостійкість.

«Іноді дитина може потягнути за вухо собаку, особливо якщо в неї є ДЦП, яке супроводжується спастичними рухами. У таких випадках тварина не повинна реагувати негативно, а має це сприйняти легко, без жодних публічних реакцій», – каже Ігор Роздобудько.

У собак, як і в людей, буває вигорання. Для цього важливо стежити за екологічно-психологічним станом собаки, за її жестами та надавати їй можливість відпочивати.

«Вони працюють на рівні емпатії, і вміють сканувати енергетику людини. Якщо є внутрішні страхи і фобії, собаки це відчувають. І коли тварина пропрацьовується, вона всю негативну енергію забирає на себе», – розповідає каністерапевт.

Загалом у Центрі перебувають діти з різних регіонів України, зокрема з Волинської, Київської, Дніпропетровської, Івано-Франківської та Львівської областей. Сюди приїжджають для лікування неврологічних порушень, зокрема порушень опорно-рухового апарату.

Наразі в закладі перебуває стаціонарно 21 дитина. Деякі позбавлені батьківського піклування, а також ті, хто приїжджає на реабілітацію. За місяць таких пацієнтів понад сто.
Банка донатів для «хвостиків» .

 

Коментарі