Новини

«Тіні забутих предків» включили до фестивалю російського кіно у Франції. Посольство України висловило протест

Культура продовжує цинічно використовуватися для легітимізації російської агресії.

Посольство України у Франції звернулось до міністерства культури країни через показ на Фестивалі російського кіно у Парижі фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» як частини «російської культури». 

Посольство заявило про «кричущий випадок привласнення організаторами української кінематографічної спадщини», пише Укрінформ.

Зазначають, що «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова включив до своєї програми так званий Фестиваль російського кіно. Фестиваль проходить у Парижі та в місті Таверні поблизу французької столиці. Стрічка Параджанова демонструється там під назвою «Вогненні коні».

«Культура продовжує цинічно використовуватися для легітимізації російської агресії. Відомо, що роками цей фестиваль “російського фільму” спирався на підтримку російської влади. Очевидно, що, незважаючи на ніби формальну зміну акцентів організаторами, їх методи багато в чому залишаються незмінними», — заявили кореспонденту «Укрінформу» в українському посольстві.

Як наголосили дипломати, йдеться про випадок культурної апропріації, тож просять французьку владу розібратися з ситуацією та відновити справедливість.

Фестиваль російського кіно у Франції організовує асоціація  «Інша Росія». Це вже 10-й такий фестиваль. Цього року його присвятили пам’яті Олексія Навального.

До слова, фільм Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» був знятий режисером у 1964 році на базі кіностудії імені Олександра Довженка. Стрічка здобула світову славу на багатьох міжнародних фестивалях. Фільм також заклав основи українського поетичного кіно, а після протестів проти арештів українських інтелектуалів став одним із головних символів дисидентського руху та боротьби українців із радянським режимом.

 

Коментарі