Аналітика, Перша шпальта

Додаткові 70 мільйонів до бюджету: що відомо про інвентаризацію землі у Чернівцях та навіщо її роблять

Посадовці стверджують, що Чернівці стали першим обласним центром, який проводить одноразову інвентаризацію в такому обсязі.

У Чернівцях провели перший етап інвентаризації земель міста. За результатами перевірки двох мікрорайонів виявили понад тисячу необлікованих земельних ділянок. За інформацією міської ради, через це місто недоотримувало орієнтовно 70 мільйонів гривень у рік із їх оренди та земельного податку. 

Про те, чому бізнес не буде платити штрафні санкції за безоплатне користування землею, чому будуть проблеми зі сплатою земельного податку у мешканців багатоквартирних будинків, які не створили юридичної особи, та як міська рада планує отримувати кошти до бюджету, читайте у матеріалі.

Перевірили два мікрорайони

Процес інвентаризації земель у Чернівцях розпочали торік. Його запроваджують у три етапи. Перший охопив колишні Першотравневий та Садгірський райони міста.

«Перевірка показала, що є велика кількість необлікованих земель. Через це ми втрачаємо чимало коштів. Є багато бізнесу, який використовує землі для власних потреб, нічого не сплачуючи до міської казни», – заявив міський голова Чернівців Роман Клічук.

Директор Департаменту урбаністики та архітектури ЧМР Андрій Тимофійчук розповів «Шпальті», що міська рада замовила інвентаризацію, оскільки вирішили навести лад із земельними ділянками. Адже бізнес повинен бути в рівних умовах та сплачувати платежі до бюджету. 

Фото з фейсбук-сторінки Андрія Тимофійчука

«Процес інвентаризації міська рада запустила 2021 року. Однак через брак коштів лише в колишніх Першотравневому та Садгірському районах. Вони найбільше комерційно привабливі, тож там можна отримати найкращий результат для міста в частині як дохідности, так і формування земельних ділянок іншого цільового призначення», – каже Андрій Тимофійчук.

Інвентаризацію проводила компанія «Подільський земельний центр», яка виграла тендер. Вартість робіт – 7 мільйонів гривень.

Результати інвентаризації винесли на сесію Чернівецької міської ради. 25 січня цього року депутати підтримали рішення, яке дало можливість зареєструвати сформовані земельні ділянки. Це дасть змогу оформити договори оренди та подати дані щодо сплати земельного податку.

«Наразі ми працюємо над тим, аби зареєструвати ці ділянки та працювати з їх оформленням, а також із підприємцями та власниками нерухомости. Останні будуть укладати угоди на оренду землі, а це йдеться про мільйони гривень у рік», – зазначає Андрій Тимофійчук.

Сформували ділянки, за які підприємці сплачуватимуть кошти

За словами керівника департаменту, інвентаризація охопила низку напрямків: завдання було сформувати земельні ділянки, які місто може в майбутньому використати. Крім того, що виявили понад 100 земельних ділянок і сформували понад 100 ділянок під нерухоме майно, за які підприємці будуть сплачувати до бюджету кошти, також сформували в межах інвентаризації місця під дитячі майданчики та визначили цільовим призначенням зелені насадження, сформували ділянки під заклади освіти, рекреації тощо. Це дає гарантію того, що про них знову не забудуть.

Щодо індивідуального житлового будівництва, за словами керівника департаменту, мешканцям залишають можливість оформити максимальний розмір земельної ділянки. 

Фахівці враховують норму Земельного кодексу, згідно з якою за будинковолодінням зберігається 10 соток землі у межах міста для індивідуального житлового будівництва.

Чи будуть штрафні санкції?

Що чекає на підприємців та мешканців, які працюють і користуються необлікованими земельними ділянками?

За словами директора Департаменту урбаністики та архітектури, бізнес матиме лише обов’язок оформити право користування земельними ділянками.

«Щодо власників багатоквартирних будинків: ми сформували межі ділянок, і цим фактично допомогли управлінським компаніям. Це дасть можливість співвласникам будинків зекономити кошти на проєктах відведення. Фінансового навантаження на мешканців не буде. Земельний податок сплачують управлінській компанії. Це орієнтовно 10-15 гривень на рік за користування земельною ділянкою під квартирою. Адже управлінські компанії мають пільги», – каже Андрій Тимофійчук.

Щодо штрафних санкцій, то, за словами Андрія Тимофійчука, їх не буде.

«Сформувавши земельні ділянки під комерційну нерухомість, міська рада може претендувати на відшкодування за оренду землі тільки з моменту формування меж та розміру цієї ділянки, а саме з січня 2024 року. За попередній період міська рада не може стягнути кошти, тому що неможливо вирахувати розмір плати. Це стосується всіх ділянок, які сформували в межах інвентаризації»

У департаменті зауважують, що за підрахунками спеціалістів, річний розмір орендної плати цих ділянок може становити орієнтовно 70 мільйонів гривень.

 Незрозумілий механізм сплати земельного податку в будинках, де немає юридичної особи

Водночас співзасновниця асоціації ОСББ «Чернівці», місцева депутатка Яна Брус зазначає, що рішення про затвердження понад тисячі виявлених необлікованих ділянок міська рада ухвалила, але залишився незрозумілий механізм сплати податку у багатоквартирних будинках старого фонду, які не створили юридичної особи. 

Фото з фейсбук-сторінки Яни Брус

«Кожна управлінська компанія, яка бере у користування земельну ділянку з моменту здачі будинку в експлуатацію, подає на її  нормативно-грошову оцінку. На прикладі будинку на провулку Миру, 7 земельний податок на рік становить 559 гривень. Площа – 1 498 квадратних метрів, це 72 квартири. Управлінська компанія закладає земельний податок у тариф квартплати. 

Зі старими будинками виникає запитання: яким чином і хто буде платити земельний податок, якщо у них не створена юридична особа?» – пояснює Яна Брус.

Вона зауважує, що немає механізму та законних підстав змусити платити земельний податок мешканців, якщо багатоквартирний будинок розміщений на земельній ділянці комунальної власности, яка не сформована під ту будівлю. Крім того, у старих будинках не визначена правова форма. Вони мають угоду з управлінською компанією, але, як наслідок, не можуть звернутися до департаменту про формування земельної ділянки, не маючи власної юридичної особи.

«Щодо будинків, які не мають ОСББ, то міська рада не має механізму зобов’язати їхніх мешканців сплачувати цей податок. Залишається незрозумілим, як вони закріплять межі земельної ділянки без землевідведення, кадастрового номера ділянки, сформованих меж. Хтось має це замовити. Управлінська компанія не уповноважена  законодавством це робити. Це можна зробити лише загальними зборами співвласників, мешканці повинні уповноважити для цього особу. Але якщо вони не зуміли зібратися, щоб організувати форму управління будинку, то чи зберуться для того, щоб оформити земельну ділянку в постійне користування для сплати податку?», – продовжує Яна Брус.

Чинний орендар матиме пріоритетне право на оформлення землі

Членкиня постійної комісії з питань земельних відносин, архітектури та будівництва Валентина Радчук вважає, що інвентаризація земель міста дуже важлива для громади й повинна охопити все місто – аби з’ясувати, в якому напрямку воно повинно розвиватися.

Фото з фейсбук-сторінки Валентини Радчук

«Моніторинг виявив багато випадків, коли підприємці користувалися земельними ділянками, розміщували там об’єкти підприємницької діяльности й не сплачували податок. Але ж бізнес має бути в рівних умовах», – каже Радчук.

Вона зазначає, що виявили певні масиви та земельні ділянки, які зможуть отримати учасники бойових дій. 

За словами Валентини Радчук, на комісії не виносили питань зі скаргами бізнесу щодо їхньої діяльности на необлікованих земельних ділянках.

«Якщо на земельній ділянці є майно і здійснюють підприємницьку діяльність, власник майна буде мати пріоритетне право на викуп чи оренду цієї землі».

Оголосили тендер на другий етап інвентаризації

У Чернівецькій громаді цього року планують обстежити ще орієнтовно дві тисячі гектарів земель у колишньому Шевченківському районі. Другий етап інвентаризації проведуть уже цього року. Міська рада виділила Департаменту урбаністики та архітектури на ці роботи 7 мільйонів гривень. 

«Ми оголосили тендер цього тижня. Очікуємо на завершення торгів. Сподіваємося, переможе команда фахових спеціалістів», – каже Андрій Тимофійчук.

Планують провести інвентаризацію орієнтовно на двох тисячах гектарах землі. Охоплять найбільш привабливу для комерції чи багатоквартирного будівництва частину району.

За умовами угоди фірма-переможниця має завершити роботи до кінця 2024 року.

У Департаменті урбаністики та архітектури зазначають, що Чернівці – перший обласний центр, який проводить одноразову інвентаризацію в такому обсязі. Раніше в інших містах проводили облік земель кварталами, вулицями. 

Що таке інвентаризація і навіщо її проводять

Це моніторинг земельних ділянок району міста. У межах території визначають, які ділянки потрібно сформувати та яким має бути їхнє призначення. 

Також виявляють землі, якими бізнес чи приватні особи користуються без документів.

 

Коментарі