Новини

«Розумію, що патріотизм відіграє велику роль в житті»: на Буковині відбулась військово-патріотична гра «Джура»

Сімнадцять шкільних команд району змагались у підтягуванні на перекладині, споряджанні магазинів, метанні гранати, перетягуванні каната, у стрибках на скакалці для дівчат, а також розбиранні та збиранні автомата.

У Кельменцях Дністровського району пройшов перший етап всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). 17 шкільних команд району змагались у підтягуванні на перекладині, споряджанні магазинів, метанні гранати, перетягуванні каната, у стрибках на скакалці для дівчат, а також розбиранні та збиранні автомата.

Про це «Шпальті» розповів директор центру національно-патріотичного виховання та туризму обласної комунальної власності Борис Баглей.

Учениця Ангеліна впродовж місяця інтенсивно займалась підготовкою до гри. Участь бере вперше.

«Навчалась приблизно місяць. Результат майже 21 секунда. Це мій рекорд. Я автомат швидше ще не складала», — розповідає учениця Рукшинського ліцею Ангеліна.

У грі між собою змагаються рої. У складі рою 8 людей. Однострій кожної команди має бути простий у виготовленні, з елементами козацької тематики та традицій. Назва повинна мати героїчний, козацький та патріотичний зміст. Ройовий клич-гасло має відображати лицарсько-воїнську, козацьку традицію, світогляд, ідеали.

Одинадцятикласниця Анна з Хотинського ліцею, заявила про себе, активно беручи участь у змаганнях, що зацікавили її ще з шостого класу. Вона ретельно готувалась до змагань протягом останнього місяця, щоденно вдосконалюючи свої навички.

«Я стала більш свідомою з 2014 року. Тоді була зовсім дитиною, але розуміла, що патріотизм відіграє велику роль у житті. Мій батько був волонтером, зараз він на фронті. Я росла в такій сім’ї з розумінням цінностей: політичних, патріотичних, культурних, які стосуються України», — каже Анна.

Основою організації гри є учнівське самоврядування, засноване на традиціях козацького кола, вільного народного віча. Це добровільне об’єднання дітей та молоді для виконання завдань гри у роях, сотнях та куренях. Директор центру національно-патріотичного виховання каже, що діти на змаганнях мають можливість здружитись.

«Тут зароджується чоловіча дружба. Потім треба буде служити в армії, захищати країну. А вперше вони зустрілись тут, на районних змаганнях. Здруження колективу — першочергова місія», — каже директор центру національно-патріотичного виховання.

Коментарі