Новини

У ЧТУ публікують фото пасажирів, що їхали «зайцями». Чи законними є дії комунального підприємства

Шпальта поцікавилася у Чернівецького тролейбусного управління, якою є мета такого нововведення, а також розпитала адвоката, чи законними є дії комунального підприємства.

У Чернівецькому тролейбусному управлінні почали вести нову рубрику «Зайці» громадського транспорту. У ній розміщуватимуть фото пасажирів, що не оплатили за проїзд у комунальному транспорті міста.

Представники ЧТУ розповіли, що такими діями хочуть підвищити відповідальність пасажирів, аби вони не їздили «зайцями».

Зворотного зв’язку із правопорушниками ми не отримували

У комунальному підприємстві розповіли, що мета цього розділу на сайті — підвищити відповідальність пасажирів. Зазначають, що оплата проїзду в громадському транспорті є обов’язком пасажира.

«На жаль, ми стикаємося з ситуаціями, коли пасажири користуються комунальним транспортом без оплати. Зворотного зв’язку із правопорушниками не маємо. Підприємство діє відповідно до чинного законодавства», — відповіли Шпальті у ЧТУ. 

Окрім цього на підприємстві зазначили, що продовжують вести розділ «наші хейтери». Зазначають, що кількість хейтерів зменшилася.

Можуть оскаржити опубліковані фото у суді

Шпальта попросила чернівецького адвоката Максима Станкевича ознайомитися з новою рубрикою на сайті ЧТУ. Він розповів, що право на фотозйомку особи та право на оприлюднення таких знімків становлять окремі юридичні факти. Фото чи відеозйомка, що планують опублікувати, регламентовані статтею 307 Цивільного кодексу України. Водночас адвокат зауважив, що це право не є абсолютним і може бути обмежене.

«Так, фізичну особу можна сфотографувати чи зняти на відео лише за її згодою (крім деяких виключень), оскільки процес відповідної зйомки може певним чином суттєво порушувати особисті немайнові права фізичної особи. Обставини при яких згода не потрібна, малочисельні і не стосуються цього випадку», — каже адвокат. 

Максим Станкевич додає, що публікувати матеріали зйомки можна за умови, якщо людина не забороняла зйомку за її участі. Водночас згоду на публікацію можна відкликати з вимогою подальшого відшкодування збитків.

«Фотографію можна розповсюдити без дозволу людини, що зображена на ній, якщо це викликано необхідністю захисту її інтересів або інтересів інших осіб. У цьому ж випадку на знімку видно, що знімкували цілеспрямовано конкретну особу, і оприлюднили фрагмент, на якому вона зафіксована. Крім того опис до фото несе засуджувальний характер, що може сприйматись як такий, що порушує право особи на повагу її гідності та честі», — роз’яснює адвокат.

Також юрист зауважив, що мотиви Чернівецького тролейбусного управління можна зрозуміти, однак методи, які при цьому використовуються, є сумнівними. Захист своїх прав має відбуватись у правовому полі, інакше це може перерости у банальну «помсту».

Що думають про таке нововведення чернівчани — дивіться згодом у відео «Шпальти».

Коментарі