Офтоп

Як обрати смартфон під свої потреби: 5 порад від експертів МТА

Мало не щодня світові бренди випускають нові моделі смартфонів, що здаються абсолютно ідентичними. Звісно, можна просто купити останній найдорожчий флагман і бути спокійним. Але безліч українців шукають саме співвідношення ціни та якості.  Шпальта спільно з МТА підготували короткий, але корисний гайд, який допоможе прийняти рішення, коли від вибору розбігаються очі.

Як вибрати смартфон під свої потреби: 5 порад від експертів

Складові хорошої картинки

Купляючи смартфон, не варто морочитись з діагоналлю дисплея, адже у більшості моделей вона майже однакова — в межах 6 дюймів. Різниця навіть в 1 см не буде особливо відчутною.

Складові хорошої картинки При покупці смартфона не варто морочитись з діагоналлю дисплея, адже у більшості моделей вона майже однакова, в межах 6 дюймів. Навіть різниця в 1 см не буде особливо відчутною.

Важливіше придивитись до матриці, адже саме від неї залежить якість зображення. Тут серед лідерів надійно закріпились 3 типи, які мають свої особливості: 

  • AMOLED. Найдорожча матриця з реалістичним зображенням, насиченими та яскравими кольорами. Дозволяє справді насолоджуватись відеоконтентом та геймінгом.  
  • OLED. Теж флагманська матриця з яскравими кольорами та високою контрастністю. Але на відміну від попереднього виду споживає трішки більше енергії. 
  • IPS. Простіша матриця, яка зустрічається в середньобюджетних та бюджетних категоріях смартфонів. Серед переваг – ширші кути огляду та доступна ціна.

Також варто звертати увагу на розширення екрана. Золотим стандартом вважається 1920 на 1080 пікселів, але чим більшим буде розширення, тим деталізованішою буде картинка на екрані. 

За плавність відповідає частота оновлення. Для «домашнього» використання вистачає 60 Гц. Якщо ж ви обожнюєте геймінг та хочете насолоджуватись фільмами, то обирайте частоту 120 Гц.   

Балансуємо між геймінгом та повсякденним користуванням

Потужніший процесор завжди коштує дорожче, тому тут варто орієнтуватись на власні потреби. Більшість смартфонів обладнані трьома популярними процесорами:

  • Qualcomm Snapdragon. Геймерський процесор, який має декілька поколінь. Останнє, 8 покоління — найпотужніше. Він особливо цінується серед геймерів та тих, хто звик використовувати свій смартфон на повну;  
  • MediaTek. Має два основні покоління – Dimensity та Helio. Якщо перший використовується у флагманах, то другий зустрічається здебільшого у середньобюджетних та бюджетних моделях із помірною потужністю;
  • Apple Ах. Ці процесори вбудовані тільки в iPhone. Останнє покоління, Apple A17 Pro – найпотужніше, підходить для важких завдань та сучасних ігор. 

Якщо ви полюбляєте мобільний геймінг та плануєте часто використовувати смартфон у роботі, краще обирати останні покоління Snapdragon або MediaTek Dimensity. Для дзвінків, серфінгу в інтернеті та простеньких програм цілком вистачить бюджетного процесора MediaTek Helio.

Складові хорошої картинки При покупці смартфона не варто морочитись з діагоналлю дисплея, адже у більшості моделей вона майже однакова, в межах 6 дюймів. Навіть різниця в 1 см не буде особливо відчутною.

Пам’ятайте про обсяг оперативної пам’яті. Золотою серединою вважається 6-8 Гб ОЗУ. Але якщо для вас важлива саме висока продуктивність, беріть більше оперативки.

Мегапікселі не головне

iPhone зі своєю 12-мегапіксельною камерою знімає краще, ніж більшість смартфонів з камерами на 64, 100 та навіть 200. Так відбувається тому, що кількість мегапікселів – це лише одна з характеристик хорошої камери. 

Важливо враховувати ще й параметри діафрагми кожного об’єктива. Чим менше число, тим краще. Наприклад, діафрагма f/1,6 створює більш деталізовані та якісні знімки, ніж f/2,4.

Додатково на якість камери впливають програмні можливості. Наприклад, у флагманських смартфонах кадри опрацьовує штучний інтелект, або нейромережа. Це дозволяє робити хороші фото та відео навіть в несприятливих умовах. Проте ці моменти краще уточнити у продавця, або самостійно перевірити якість.      

День автономності – це норма

Більшість смартфонів, включно з флагманами, обладнані акумулятором на 4000-5000 мАг. Цього цілком достатньо, щоб активно користуватись пристроєм увесь день. В режимі високого енергозаощадження таких акумуляторів вистачає на кілька днів, що особливо корисно під час подорожей. 

Деякі виробники люблять експериментувати й обладнують свої пристрої акумуляторами на 7000 та навіть 10000 мАг. Але такі смартфони доволі габаритні та важкі, тому не є популярними.

А ще – звертайте увагу на наявність швидкої зарядки. З нею смартфон повністю відновлює заряд приблизно за 1 годину.   

Корисні фішки

Більшість телефонів мають однакові бездротові технології, стандарти зв’язку та способи розблокування. Проте перед купівлею варто уточнити наявність деяких корисних фішок:

— NFC. Дозволяє проводити безготівкову оплату в магазинах.

— Вологозахист. Знадобиться мандрівникам та тим, хто часто користується смартфоном у несприятливих умовах. Максимальний стандарт – IP68. Він гарантує повний захист від пилу та води.  

— Роз’єм для навушників. Багато брендів почали відмовлятись від нього, на користь бездротового підключення. Майте на увазі, якщо часто користуєтесь дротовою гарнітурою. 

Складові хорошої картинки При покупці смартфона не варто морочитись з діагоналлю дисплея, адже у більшості моделей вона майже однакова, в межах 6 дюймів. Навіть різниця в 1 см не буде особливо відчутною.

Якщо ви прямо зараз у пошуках нового смартфона, то найбільший вибір з різних цінових категорій є в МТА

Вже діє безкоштовна доставка в межах Чернівців. Завдяки цьому товар можна отримати прямо в день замовлення. 

Коментарі