Аналітика, Перша шпальта

У Чернівцях не змінюють тариф, але вартість проїзду у тролейбусах може зрости: з чим це пов’язано

Нині вартість проїзду у тролейбусах Чернівців сягає 10 гривень. Цю плату хочуть підвищити до 12. Тобто, майже до розміру економічно обґрунтованого тарифу. Що це означає, чому чернівчани ймовірно платитимуть на 2 гривні більше і чому проїзд у сусідніх містах дешевше – розбиралася «Шпальта».

У Чернівцях проїзд у тролейбусах може подорожчати. Нині ця вартість становить 10 гривень. Таке рішення ухвалив виконавчий комітет ще у вересні 2022 року. Водночас економічно обґрунтований тариф тоді становив 12,25 гривні, і він не зміниться.

Аби жителі могли платити 10 гривень, міська рада покривала різницю в тарифах. Розмір компенсації становив понад 20 мільйонів гривень на рік. Про це «Шпальті» розповів заступник міського голови Чернівців Ігор Крохмаль

«Не йдеться про підвищення тарифу. А про те, що він становить 12 гривень 25 копійок. Його ніхто не змінює і не збільшує. Це був економічно обґрунтований тариф на той період часу, коли його ухвалили на засіданні виконавчого комітету», – каже Крохмаль

Фото з фейсбуку І. Крохмаля

Водночас нова плата за проїзд для громадян розміром у 12 гривень дасть змогу збільшити Тролейбусному управлінню власні надходження. Також це допоможе зменшити розмір компенсації за проїзд із міського бюджету. 

Чому ціна за проїзд може зрости 

Ігор Крохмаль нагадує, що військовий ПДФО забрали від міської казни до держбюджету, і це зменшує надходження до бюджету Чернівецької громади. Якщо вартість проїзду підвищать на 2 гривні, то різницю покриватимуть жителі, що значно полегшить витрати з міського бюджету. 

Заступник міського голови додає, що останні два роки у Чернівцях КП «Чернівецьке тролейбусне управління» (ЧТУ) почало обслуговувати більше маршрутів. Тож нині воно потребує більше коштів для розвитку.

«Тролейбусне управління вже понад рік не отримує фінансової підтримки з бюджету. Вони не є бенефіціарами програми фінпідтримки, а тому працюють лише з обґрунтованим тарифом», – додає Ігор Крохмаль. 

Встановленим тарифом підприємство покриває свої фактичні витрати: заробітну плату, електроенергію, запчастини тощо.

Якщо зміни у вартості проїзду для пасажирів погодять, то звичайний квиток коштуватиме 12 гривень, а для студентів – 6. Нині ж останні платять по 5 гривень за одну поїздку. Різницю для них та пільговиків покривають із бюджету міста коштом платників податків. 

У Чернівцях із 19 січня по 1 лютого проводили громадські обговорення щодо підвищення плати за проїзд в електротранспорті міста. Заступник міського голови Ігор Крохмаль зауважив, що нині опрацьовують його результати. Департамент транспорту та Фінансове управління міської ради проводять свої розрахунки.

Водночас рішення про підвищення плати за проїзд у тролейбусах ухвалять на одному із засідань виконавчого комітету. Про це повідомив Роман Клічук на щомісячній пресконференції міського голови. 

«Ми не перше місто, в якому збільшили плату за проїзд. Моніторимо ціни, які почали підвищувати у Києві та Львові. У Львові вартість підвищили до 20 гривень. До такої вартости ми, звичайно, підвищувати зараз не будемо», – сказав міський голова. 

У Чернівцях може з'явитись алея пам'яті військових, які загинули на війні

Якщо ж рішення про підвищення ціни не ухвалять, тоді з міського бюджету доведеться дотувати Тролейбусне управління.

Дохід збільшився, але підприємство залишається збитковим

У пресслужбі КП «Чернівецьке тролейбусне управління» «Шпальті» повідомили, що за минулий рік доходи підприємства зросли. Зокрема через запровадження е-квитка, обслуговування нових маршрутів, розширення транспортного парку та збільшенню пасажиропотоку. Торік дохід підприємства склав 279 мільйонів гривень. Натомість 2022-го цей показник становив 187 мільйонів гривень. Відповідно, за рік доходи зросли на 92 мільйони гривень. 

«Пропорційно зросли й витрати. Крім того, відбулося зростання цін на енергоносії, пальне та запчастини», – зауважили у ЧТУ на запит редакції

Що стосується прибутку, то його підприємство інвестувало у розширення рухомого складу, придбавши нові тролейбуси та автобуси. Торік ЧТУ закупило 5 нових «рогатих» марки PTS, які обладнані кондиціонерами, автоматичною системою обліку пасажирів та валідаторами.

В управлінні додають, що нині успішно завершили тендерну процедуру із закупівлі чотирьох чеських тролейбусів «Solaris Trollino 12 AC». Перша партія з двох тролейбусів уже прибула, і вони курсують на маршруті №5. Крім того, автопарк поповнили 13 низькопідлоговими автобусами марки «MERCEDES-BENZ 0530 CITARO».

 

Але попри збільшення доходу, підприємство залишається збитковим. Як пояснюють нам у ЧТУ, через масштабні оновлення та модернізацію транспортного парку у 2,5 рази зросла амортизація*. Сума її нарахування складає 8 мільйонів гривень.

І наразі амортизаційні витрати безпосередньо впливають на збитковість. Якщо ж амортизацію не враховувати, то підприємство має навіть невеликий прибуток.

Як «Шпальті» розповіли, то завдяки е-квитку зросла прозорість обігу коштів та обліку пасажиропотоку. Також зменшилися навантаження на міський бюджет – незважаючи на те, що 2022 року перевезли 13 мільйонів пасажирів, а 2023-го – вже 20 мільйонів. Причина в тому, що до е-квитка відшкодування було просто за сталим визначеним коефіцієнтом, а тепер – за кількістю пасажирів.

*Амортизація – витрати на обслуговування, ремонт та оновлення транспортного парку.

Скільки коштів витрачає на проїзд у тролейбусі чернівчанин із мінімальною заробітною платою? 

Нині на проїзд у тролейбусі чернівчанин із мінімальною заробітною платою витрачає 400 гривень, за умови, що робить 40 поїздок упродовж 20 робочих днів. 

Наразі в Україні мінімальна заробітна плата становить 7100 гривень. Отже, в середньому за місяць чернівчанин витрачає на поїздки в електротранспорті 5,6 % від своєї зарплатні. 

Якщо ж плату таки підвищать до 12 гривень, то цей коефіцієнт зросте на 1,2% і складатиме майже 7% від мінімальної заробітної плати, або на 80 гривень. Тобто за 40 поїздок упродовж 20 робочих днів людина заплатить 480 гривень.

Вартість проїзду дорожче, ніж у сусідніх містах

Нині у Тернополі за проїзд у громадському транспорті «Соціальною картою тернополянина» пасажири сплачують 8 гривень. Для тих, хто платить неперсоніфікованим електронним квитком, тариф становить 9 гривень. 

Водночас у Хмельницькому вартість проїзду у тролейбусі коштує 6 гривень за наявности електронного квитка та 7 гривень готівкою. У Львові тариф для власників «ЛеоКартки» – 13 гривень, 15 – якщо розрахуватися банківською карткою або ж 20 гривень готівкою. В Івано-Франківську така ж вартість, як і в Чернівцях наразі – 10 гривень. 

У Чернівецькому тролейбусному управлінні «Шпальті» розповіли,  чому у місті проїзд дещо дорожче, ніж у Тернополі або Хмельницькому. Одна з основних причин – підвищення цін на електроенергію.

«Зазначимо, що основна складова в тарифі на проїзд у тролейбусах – електроенергія, яка суттєво підросла в ціні. Це підвищення дає можливість забезпечити належний технічний стан “рогатих” та надання якісних послуг із перевезення пасажирів містом», – зауважили у Чернівецькому тролейбусному управлінні. 

А також додають, що у багатьох регіонах тарифи на проїзд не переглядали з 2021 року. Водночас бензин, електрика і запчастини подорожчали, що не дозволить старим тарифам утриматися і в інших містах.

Також на ціну впливає те, що збільшується кількість пільговиків, які мають право безоплатного проїзду або знижку. В деяких містах вона доходить до 65-70% від загальної кількости пасажирів.

«Крім того, в містах, які ви зазначили, інший тип відшкодування – за кілометри. Натомість у Чернівцях відшкодування відбувається за транзакції», – відповіли нам у ЧТУ.

Водночас, як нам повідомили в Чернівецькому тролейбусному управлінні, вартість е-квитка в інших містах визначають у різний спосіб. До прикладу, у Чернівцях найдешевша вартість транспортної картки – 30 гривень, а в сусідньому Хмельницькому вдвічі дорожче – 60 гривень.

«Також Чернівці – єдине місто в Україні, яке має унікальний Денний квиток, де пасажири за фіксовану плату можуть здійснювати необмежену кількість поїздок впродовж дня на всіх тролейбусах та комунальних автобусах», – резюмували у підприємстві.

Довідково

Дохід – усі гроші, отримані за певний період часу. 

Прибуток – різниця між доходами та витратами.

 

Над матеріалом працювали: Ольга Пуганова, Ольга Максимюк

Коментарі