Новини

Класичне або власне аранжування пісень Івасюка: триває прийом заявок на музичний фестиваль «Водограй», що відбудеться у Чернівцях

Завдяки фінансовому спонсору учасникам не потрібно робити внески, а участь є безкоштовною. Пісня, яку заявляють на конкурс, має бути виконана наживо, без студійного запису, з одним аранжуванням та до 4 хвилин. Може бути з супроводом чи під фонограму мінус. Учасники повинні подати відео виступу, відзнятого не раніше вересня 2023 року. 

Чернівецький Культурно-мистецький центр імені Івана Миколайчука організовує всеукраїнський багатожанровий фестиваль-конкурс «Водограй». Він присвячений 75-річчю від дня народження Володимира Івасюка.

Про це розповіли директорка Центру Миколайчука Тетяна Д’яченко та технічний директор фестивалю Роман Олійник, пише «Шпальта».

Як розповідає Тетяна Д’яченко, особливість фестивалю в тому, що це музичний фестиваль для всієї України.

«Ми хочемо, аби в Чернівці приїжджали молоді виконавці, які прагнуть створювати нову музику нового часу. З війною дуже багато викликів, зокрема і для музикантів. Зараз у країні дуже багато зруйнованих концертних залів. Молодим музикантам стало ще складніше показувати свою творчість, свою музику», – каже Тетяна Д’яченко. 

Взяти участь запрошують усі вікові групи, починаючи з 7 років, та всіх музичних напрямків. Зокрема солісти, дуети, тріо, квартети, квінтети та ансамблі. Вони можуть виконувати твори Івасюка у класичному або у власному аранжуванні. Учасникам пропонують проявити максимальний креатив та показати власне бачення.

Умови участи у конкурсі

Технічний директор Роман Олійник зауважує, що нині для участи у конкурсі досить прості умови. Завдяки фінансовому спонсору учасникам не потрібно робити внески, а участь є безкоштовною. Пісня, яку заявляють на конкурс, має бути виконана наживо, без студійного запису, з одним аранжуванням та до 4 хвилин. Може бути із супроводом чи під фонограму мінус. Учасники повинні подати відео виступу, відзнятого не раніше вересня 2023 року.

У конкурсній програмі фестивалю є 5 номінацій:

— естрадний вокал;
— народний вокал;
— джазовий вокал;
— інструментальна музика;
— театралізована постановка.

Загалом конкурс складається з чотирьох турів, починаючи з етапу надсилання відеозаписів виступів учасників (I тур). Це попередній відбір. Далі учасники змагаються у II турі, що передбачає оцінку журі за десятибальною шкалою. У III турі оголошують переможців. А гала-концерт та нагородження відбудуться у IV турі. Сама ж конкурсна частина відбуватиметься онлайн, а гала-концерт – наживо у Чернівцях 4 березня.

Професійне журі відбере 5 найкращих конкурсантів з усієї України, а ті своєю чергою в день народження Володимира Івасюка виступатимуть наживо у Чернівцях.

«Я би ще додав, що заявки учасників опублікуємо на наших сторінках у фейсбуку та інстаграмі, де всі можуть ще повпливати на вибір і обрати для себе кращого. Хто отримає найбільше вподобань, матиме титул глядацьких симпатій», – зазначив Роман Олійник.

Половина виграшу – на ЗСУ

Також фестиваль має призовий фонд – 100 000 гривень. Гран-прі матиме учасник із найвищим балом від журі. За це він отримає 50 тисяч гривень, а також сертифікат на участь у наступному фестивалі. Водночас, за умовою фестивалю, учасники повинні спрямувати половину призу на ЗСУ.

Прийом заявок розпочали 1 лютого. Нині є вже декілька конкурсантів. Водночас дирекція фестивалю зазначила, що у деяких конкурсантів є технічні помилки. До прикладу, відзняте відео ще три роки тому. Якщо учасники встигнуть виправити це до кінця прийому заявок, то зможуть узяти участь у фестивалі. Заявки приймають до 25 лютого. У формі прикріплене положення конкурсу, в якому описані всі вимоги.

 

Коментарі