Новини

Призов із 25 років та оновлення даних онлайн: що в новій версії законопроєкту про мобілізацію

Уряд вніс до Ради новий законопроєкт про мобілізацію.

Колаж 24 каналу

Кабінет Міністрів 30 січня затвердив оновлену версію проєкту закону про мобілізацію та передав її до Верховної Ради.

Про це повідомляють на сайті парламенту.

Серед основних змін – визначення терміну служби на період воєнного стану.

Про це свідчить картка законопроєкту №10449.

«Коментарі та зауваження до законопроєкту враховані спільно з Генеральним штабом [ЗСУ], урядом та народними депутатами», – наголошує Міністерство оборони. 

Зазначають, що цей законопроєкт визначає прозорі правила мобілізаційного процесу, а також необхідне врегулювання прав військовослужбовців та військовозобовʼязаних. 

Зібрали основні положення нової версії законопроєкту про мобілізацію за версією «Громадського». 

Терміни служби

Відомство каже, що тепер законопроєкт визначає чіткий термін служби на період воєнного стану. Так, якщо військовослужбовець безперервно провів на службі 36 місяців, то це стане підставою для звільнення. Звільнення таких військовослужбовців визначатимуть у строки за рішенням Ставки Верховного Головнокомандувача.

Звільнення від служби та відстрочка

Люди з інвалідністю всіх груп звільнені від військової служби. А втім, чоловіки віком від 25 до 55 років, яким встановили інвалідність ІІ та ІІІ груп, до кінця 2024 року повинні пройти переогляд на придатність (це не розповсюджується на людей з інвалідністю, які отримали поранення чи захворювання під час захисту України).

Добровольці з мобілізації матимуть відстрочку на два місяці для вирішення особистих питань і підготовки до мобілізації.

Призовний вік та відповідальність за ухилення

Законопроєкт передбачає зміну призовного віку з 27 до 25 років.

У разі, якщо громадянин упродовж 10 днів із дня вручення повістки не виконав зазначеного обов’язку або не з’явився до ТЦК та СП (або закордонної дипломатичної установи), тоді суд може:

– тимчасового обмежити виїзд за межі України;

– тимчасового обмежити у праві керувати автомобілем;

– накласти арешт на кошти та інші цінності, що, зокрема, зберігаються в банках.  

Обмеження діятимуть до виконання зобов’язань. 

Причини неявки до ТЦК

У законопроєкті вказано, що поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами уповноважених державних органів, визнаватимуть:

– перешкоду стихійного характеру, хворобу призовника, дії країни-агресора або інші обставини, які позбавили можливости прибути у зазначені пункт і термін;

– смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини.

Про причини неприбуття ТЦК необхідно повідомити впродовж трьох діб від визначеної у повістці дати.

Відпустки

Законопроєкт пропонує, що щорічна основна відпустка під час дії воєнного стану упродовж календарного року може надаватися частинами не менше 15 календарних днів. 

А звільнені з полону військові отримають додаткові 90 днів відпустки зі збереженням грошового забезпечення, якщо вони вирішили продовжити службу.

Оновлення даних

Людині не потрібно буде йти в ТЦК, щоб оновити дані. Це можна буде зробити онлайн в особистому кабінеті або в ЦНАПі. Електронний кабінет пропонують створити на базі реєстру військовозобовʼязаних «Оберіг». 

Також можна переїжджати в інші міста без дозволу ТЦК. Вже після переїзду потрібно буде стати на облік за новою адресою.

Підготовка

У межах мобілізаційної підготовки громадяни зобовʼязані: 

– реєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (зокрема туди може прийти повістка); 

– проходити медогляд для визначення придатности до військової служби за рішенням військово-лікарської комісії.

Після мобілізації всі громадяни проходитимуть обовʼязковий військовий вишкіл 2-3 місяці. В уряді наголошують, що людина не може бути відправлена одразу на фронт після мобілізації.

Законопроєкт також пропонує скасувати строкову службу, а замість неї з 2025 року хочуть запровадити базовий військовий вишкіл для чоловіків віком 18-25 років (для жінок добровільно). Вона триватиме щонайбільше 5 місяців. 

Самостійно обирати, коли пройти військовий вишкіл, можна до 24 років. Таку підготовку введуть у закладах вищої освіти як окрему навчальну дисципліну. Водночас за людиною зберігатиметься її робоче місце.

Облік

Пропонується, що облік буде для всіх. Серед іншого законопроєкт містить право на відстрочку від призову у державних службовців. Це стосується працівників Бюро економічної безпеки, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби, Національної поліції, Національного антикорупційного бюро, прокуратури та Служби судової охорони та патронатної служби.

Водночас держслужбовці бронюються, як і всі. Також бронь мають голови міських та селищних рад, територіальних громад.

Чоловіки за кордоном

В умовах воєнного стану чоловіки від 18 до 60 років, які є призовниками, військовозобов’язаними або резервістами, зможуть звертатися до закордонних дипломатичних установ України за вчиненням консульських дій лише з військово-обліковими документами.

Це не поширюється на тих, хто хоче оформити посвідчення на повернення в Україну; якщо йдеться про оформлення спадщини для дітей, один із батьків яких є іноземцем; також можуть звертатися громадяни, які перебувають під вартою, затримані чи позбавлені волі за кордоном.

Окрім того, законопроєкт пропонує:

– грошове забезпечення становитиме щонайменше 20 тисяч гривень за місяць без врахування додаткової винагороди, яка на період дії воєнного стану складає від 30 до 100 тисяч грн;

– чоловіки від 18 до 60 років, які перебувають на військовому обліку або зняті з нього, зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти їх на вимогу представника ТЦК, поліціянта, а також представника ДСНС;

– для виїзду за кордон чоловікам від 18 до 60 років потрібно додатково предʼявити військовий квиток із відміткою про зняття з обліку.

 

Коментарі