Новини

Законопроєкт щодо мобілізації не розглядатимуть у Верховній Раді: що відомо

За результатами засідання погоджувальної ради в закритому режимі вирішили повернути законопроєкт ініціаторові.

законопроєкт

Фото з сайту ВРУ

Законопроєкт про мобілізацію вирішили відкликати з розгляду в залі парламенту 11 січня. За результатами засідання погоджувальної ради в закритому режимі ухвалили рішення повернути законопроєкт ініціаторові.

Про це пишуть народні депутати Олексій Гончаренко, Ярослав Железняк та Давид Арахамія, передає «Громадське».

Напередодні лідер фракції «Слуга народу» Давид Арахамія анонсував погоджувальну раду щодо законопроєкту №10378. За словами депутатів, зранку 11 січня погоджувальна рада відбулася у закритому режимі. Опісля провели закриту нараду з фракціями політичних сил у спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука.

Арахамія повідомив, що на закритій нараді було військове командування: головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, начальник Генштабу ЗСУ Сергій Шаптала, міністр оборони Рустем Умєров.

«Було багато дискусій. Ми розуміємо запит військового командування і готові йти назустріч. Але не всі норми можуть бути підтримані. Якісь положення безпосередньо порушують права людини, якісь не є оптимально сформульовані. Про це відкрито сказали військовому командуванню. Але всі політсили зрозуміли й підтримують необхідність мобілізації», – пише Арахамія.

Він повідомив, що за результатами наради законопроєкт повертається ініціаторові, тобто Кабінету Міністрів. Водночас передадуть пропозиції, напрацьовані на комітеті та у робочих групах. Водночас Железняк заявив, що це «найгірша організація процесу щодо законопроєкту, яку бачив за 10 років». Депутат зазначав: якщо сам уряд відкличе свій законопроєкт, то тоді залишаться чотири альтернативні  і «перепродати не зможе».

А якщо Верховна Рада відправить своїм рішенням законопроєкт на доопрацювання, «то там строки великі на подачу і самого закону, і альтернативних», писав Железняк.

Про законопроєкт 

В урядовому законопроєкті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби» прописані пропозиції щодо ротації, вручення повісток, зокрема і в електронній формі,
обмежень для тих, хто вчасно не прибув до військових частин. Відповідно до цього законопроєкту пропонують зміни: призовний вік з 27 до 25 років. Також передбачені відпустки для звільнених із полону.

Раніше «Шпальта» розповідала, що міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що вручати повістки через мобільний застосунок «Дія» не будуть ніколи.

Коментарі