Репортаж

«Подібного в області немає»: у Чернівцях відкрили місце для безкоштовної ночівлі військових

Такий хаб у Чернівцях та області відкрили вперше, запевняє його засновник Богдан Колісниченко.

У Чернівцях відкрили безкоштовний нічліг для військових, зокрема тих, які відвідують військово-лікарську комісію. Громадська організація «Тактична група 4.5.0» впровадила ініціативу з відкриття хабу для воїнів, де вони можуть переночувати з 19:00 до 8:00. Загалом місце для ночівлі облаштували за півтора місяця.

Про це «Шпальті» розповів Богдан Колісниченко, т.в.о ГО «Тактична група 4.5.0», яка займається національно-патріотичним вихованням молоді.

За його словами, раніше в Чернівцях не було подібних місць для ночівлі, що створювало проблеми для військових з інших міст, особливо під час лікарських комісій. Новий хаб облаштували з урахуванням потреб військових. Тут наявні 10 ліжок, душ та пічка для забезпечення тепла. Також планують встановити для зручности кухню.

«Подібних місць у місті та області немає. Уявімо, що військовий з іншого міста не встигає повернутися до себе додому і не має де заночувати. Тому ми вирішили своїми силами облаштували хаб. Нам меценати подарували пральну машинку, бойлер, душ. Також створили дров’яну піч, бо в будівлі немає опалення. Подбали і про місце для гігієни», – каже Колісниченко.

На території одного із заводів Чернівців використали безкоштовне приміщення, а меценати надали можливість для ремонту та облаштування. До прикладу, чорнові дошки та річковий камінь. Ліжка робили самостійно.

«Дізнавшись, що на Буковині немає такого хабу для поранених військових, меценати безкоштовно сприяли тому, щоб якйнашвидше реалізували проєкт», – говорить виконувач обов’язків голови ГО.

Пічка схожа на товстостінну буржуйку. Для її облаштування побратим Богдана Колісниченка привіз річковий камінь, аби вона довго тримала тепло. Коли піч розгорається, то тримає його впродовж ночі, сказав Богдан. Стелю в приміщенні також обшивали самостійно. Встановлювали власноруч лампи.

За словами Олександра Паращука, військовослужбовця та командира одного з підрозділів батальйону «Вовки Да Вінчі», він зіштовхувався з проблемою, коли не мав змоги десь переночувати. Тож захотів створити таке місце.

«У нас уже тут ночували військові. Аби хаб був завершеним, потрібно доробити кухню, поставити телевізор, щоби бійці могли стежити за новинами не лише в телефоні. Чи переглянути за філіжанкою кави фільм, у спокійній атмосфері. Війна не закінчується, тому добре, що є таке місце, де поважають, військових», – говорить Паращук.

Олександр висловлює намір залучити меценатів для забезпечення бійців сніданками та вечерями, з метою зробити їхній простір більш комфортним. Також шукають волонтерів, котрі зможуть поселяти та виселяти військовослужбовців.

На цьому місці планують облаштувати кухонну зону.

«Новий хаб у Чернівцях став важливим внеском у створення комфортних умов для військових. Дякуємо меценатам та підтримці громади. Тепер герої можуть переночувати, будуть забезпечені теплом та можливістю особистої гігієни», – зазначив Колісниченко.

Контактні номери хабу: 099 350 39 56, 098 345 03 97.

Нагадаємо, 3 січня відбувся найбільший за час повномасштабного вторгнення обмін військовополоненими. Таким чином, додому повертаються 224 військових та 6 цивільних. Серед звільнених із полону – 225 чоловіків і 5 жінок. Також серед звільнених є буковинець Іван Горловський.

Коментарі