Новини

Буковинські голубці стали національним культурним надбанням України

Буковинські голубці зарахували до переліку нематеріальної культурної спадщини.

Буковинські Голубці

Фото: Чернівецька обласна рада

Буковинські голубці стали надбанням нематеріальної національної культурної спадщини України.

Про це повідомляє Чернівецька обласна рада.

«Приготування цієї української традиційної страви зараховано до переліку нематеріальної культурної спадщини ще у травні торік», — йдеться у повідомленні.

Зазначають, що ініціювала внесення елемента Кіровоградщина. Але, кожен край має що сказати про місцеві цікавинки у приготуванні голубців. Тож завдяки активній дослідницькій роботі, обгрунтуванню та зусиллям місцевих громад, наказом Міністерства культури та інформаційної політики № 719 від 20.12.2023 р. «Про розширення географічного розташування елементу нематеріальної культурної спадщини» територію побутування елементу «Приготування української традиційної страви «Голубці», що включений до Національного переліку елементів НКС від Кіровоградської області, розширено на територію Волинської, Вінницької, Одеської, Луганської, Чернівецької областей, а також Радивилівської громади Дубенського району Рівненської області.

На Буковині поширені як мініатюрні голубці гуцульського зразка «пальчики», так і зелені голубці в човнику, так і голубці «зимові» з квашеною капустою, так і класичні звичні всім голубці середнього розміру.

Голубці діляться за сезоном приготування, географією побутування на території області, а також за духовно-обрядовим принципом (пісні або ж скоромні).

Раніше «Шпальта» розповідала, що традицію Щедрого вечора в Україні внесли до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини.

Коментарі