Новини

Традицію Щедрого вечора внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини

Традицію Щедрого вечора визнали як одну з тих, що формують ідентичність нашого народу.

Традицію Щедрого вечора в Україні внесли до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини

Фото: Чернівецька обласна рада

Традицію Щедрого вечора в Україні внесли до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини.

Про це повідомляє Чернівецька обласна рада.

Міністерство культури та інформаційної політики України схвалило рішення  про включення «Традиції Щедрого вечора в Україні» до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Традиція Щедрого вечора — одна з тих, що формують ідентичність нашого народу. Так вважає т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

«Традиція щедрування жива. Вона пройшла нелегкі випробування в нашій історії і збереглась завдяки її носіям. Завдяки тим, хто її популяризував у різні часи. Водночас ми маємо тисячі прикладів, коли національна культурна спадщина надихала митців на створення сучасних творів з етнічними мотивами. Одним з найяскравіших таких проявів є «Щедрик» Миколи Леонтовича», — зазначив Ростислав Карандєєв.

У національному переліку — 88 елементів нематеріальної культурної спадщини

До слова, Міністерство культури та інформаційної політики вже внесло до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України 88 елементів. Серед них є й ті, що стосуються новорічного циклу святкувань.

До прикладу, Традиційний обряд Маланка с. Белелуя Івано-Франківської області. Також це традиція повіншування Василів у селі Липівка Рогатинської територіальної громади Івано-Франківської області. Насамкінець, Створення об’ємної сферичної різдвяної звізди села Мацьковичі.

Упродовж року над підготовкою номінаційного досьє працювала ГО «Інститут культури України». Процес очолювала дослідниця традицій української культури Марини Соботюк. До підготовки також доєднались Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Національна академія керівних кадрів культури та мистецтв, ГО «Інститут Леонтовича», ГО «Всесвітній день вишиванки за підтримки ТОВ «БІГ ВАЙНС».

«Традиції Щедрого вечора України відбуваються у формі так званих новорічних обходів. Традиція має довгу історію, сягаючи своїм корінням дохристиянських часів. Вона містить 12 обрядових страв, звичаї готуватися до Щедрого вечора, перевдягатися, «водити козу», Маланку, щедрувати. І тут важливим є всесвітньо відомий твір «Щедрик»», — зазначила Марина Соботюк.

ГО з експертами вже розробили світову промокампанію елементу. Це будуть звані вечори за кордоном з відомим шеф-кухарем Євгеном Клопотенком, діджитал-шоу «Щедрий вечір» за участі співачки Jerry Heil. Останню Молодіжна рада при МЗС визначила молодіжною Амбасадоркою «Щедрика».

 

Коментарі