Інтерв'ю, Перша шпальта

«Гумор не має гендеру — він просто повинен бути смішним»: чернівецька команда «Фам Фаталь» про потребу в гуморі та участь у «Лізі сміху»

Нині у телевізійній Лізі коміки змагаються не за титул, а за право доставити волонтерську допомогу ЗСУ. Крім цього, чернівецька команда виступає у регіональній лізі, а також їздить із концертами до військових. Чи на часі гумор, чи має він гендер – в інтерв’ю «Шпальти».

Фото надала Ірина Левкун

Уперше у телевізійну «Лігу сміху» пройшла команда з Чернівців «Фам Фаталь». Чернівчанки вже зіграли дві гри у благодійному сезоні «Волонтерський десант 2». Такий формат відрізняється від звичного тим, що тут коміки змагаються не за титул переможця, а за право доставити волонтерську допомогу ЗСУ.

Окрім телевізійної «Ліги сміху», команда виступає в регіональних лігах, а також часто робить благодійні концерти для військових. Раніше у Чернівцях цей колектив знали як «Свої люди». Сьогодні ж вони – «Фам Фаталь». Про участь у телевізійній лізі, зміну бренду, актуальність та гендер гумору гумористки розповіли «Шпальті».

Шлях до телевізійної «Ліги сміху»

До 24 лютого 2022 року команда намагалася потрапити до телевізійної «Ліги сміху», проте щоразу чогось не вистачало. Як розповідає учасниця команди «Фам Фаталь» Ірина Левкун, «Ліга сміху» почала новий вектор діяльности. 

«Він почався ще торік. Але тоді не було можливости потрапити до “Ліги сміху”, бо це була закрита спільнота, куди запрошували лише тих коміків, які раніше виступали на телебаченні. А цього року поступово люди почали розуміти, що можна знову відновлювати концерти. Є велика мета – збирати кошти на допомогу Збройним силам України. Отож, відновила свою роботу “Західна регіональна ліга сміху”», – каже Ірина.

Як учасниця Західної ліги, команда вирішила, що зможе долучитися до такої акції. Тоді у них жодних планів потрапити до телевізійної Ліги не було – про її відновлення ніхто ще не говорив.

Водночас організатори вже склали список команд, які виступатимуть у телевізійній «Лізі сміху». Це був інсайд, про який ніхто не знав. Тож команда вирішила знову спробувати свої сили. Спочатку в «Західній лізі сміху» після невеликої павзи.

Водночас чернівецьку команду попередили, що туди приїдуть редактори телевізійної «Ліги сміху». Вони шукали ще одну команду.

«Учасників було аж 15. І коли почули, що приїдуть редактори, ми загорілися всередині. Вийшли на сцену дуже впевненими в собі. Відчули, що все робимо правильно. За місяць нам зателефонували», – додає учасниця команди Діана Кермач. 

Єдиний чоловік у команді Василь Купровський пригадує емоції редакторів, коли команда виступала на сцені. Каже, що за ними він розумів, що все добре.

Також зазначає, що головний редактор телевізійної Ліги Андрій Чивурін тримався за голову. В його колег блищали очі, коли вони дивилися на виступ. А опісля зал аплодував, оплески наростали. Тоді в учасників промайнула думка: «Так, ми це зробили!» Тоді й усвідомили, що експеримент зі зміною назви та образів справді вдався та матиме продовження на іншому рівні. Так і сталося.

Тепер не «Свої люди», а «Фам Фаталь»

У «Західній лізі» вони реєструвалися ще під назвою «Свої люди». Але зрозуміли, що змінилися після перерви.

«Вранці 24 лютого, мабуть, уся Україна прокинулася з сивиною та на декілька років старшою – ми всі дуже різко подорослішали. І, відповідно, гумор теж став дорослішим, різкішим, радикальнішим. Можливо, навіть агресивним. Зараз гумор дозволяє висловити свою позицію. І це, напевно, головна відмінність того, яким він був до 24 лютого та яким став після цієї дати. Коли ми вже їхали на виступ у “Західній лізі сміху”, то точно знали, що вже не будемо жартувати на ті теми, на які жартували раніше», – зазначає Ірина.

Упродовж трьох днів вони вирішили змінити назву, концепт, форму подачі та настрій, який передають глядачам. І як каже Ірина, все це гарно підкреслював гурт «Корупція», який випустив пісню «Фам Фаталь». 

Вони усвідомили, що пісня має якийсь «свій» настрій, який передається зараз усім людям, що дивляться виступи команди в «Лізі сміху». Власне й для себе учасниці також зрозуміли, що «Фам Фаталь», «фатальна жінка» – це не просто ефемерне уявлення чи поняття. Це внутрішнє відчуття жінки, яка зараз стала набагато сильнішою та впевненішою. 

За словами учасниць, Фам Фаталь – це жінка-українка. Зараз українки можуть самостійно виконувати всю роботу вдома, захищати Україну, бути волонтерками, медикинями, опановувати інші професії.

Водночас серед трьох «фатальних жінок» у команді присутній і хлопець. Як запевняє Василь Купровський, він тримає баланс. Під час виступів команда неодноразово зіштовхувалася з таким кліше, як жіноча команда. Вони на це ображалися. Кажуть, що їхній гумор не спрямований на мейкап, «жіночі» теми чи захист жінок.

«Це просто стереотипи. Ми старалися доносити до людей більш обширні теми. Зараз у “Фам Фаталь” свій вайб. Стараємося подати актуальний побутовий гумор. Часом ми можемо сказати щось гостріше, ніж чоловіки. Але нам хочеться також транслювати те, що жінка може бути сильною, зокрема й коли вона одна», – розповідає Ірина.

Гумор не має гендеру, він повинен бути смішним 

Водночас у «Фам Фаталь» запевняють, що у гумору не може бути гендеру – він просто повинен бути смішним. Якщо з нього сміються всі в залі – значить, він справді смішний. Учасниці вважають, що не потрібно принижувати своїм гумором чоловіка, називаючи власні жарти жіночими.

«Жінка – така ж людина, як і чоловік. Якщо гумор не смішний, не потрібно його виправдовувати тим, що це андеграунд, тому його не розуміють. І навпаки – якщо жінка не сміється з якогось жарту, то це не тому, що цей жарт був “чоловічим”. Це тому, що цей жарт був принизливим, у ньому був сексизм або він просто не смішний», – кажуть учасниці.

Після повномасштабного вторгнення український гумор почав розвиватися значними темпами. Насамперед стендап. Своєю чергою «Ліга сміху» тільки починає відновлювати роботу.

Читайте також: «Гумор – це психологія, стендап – психотерапія»: комік із Буковини Михайло Поп’юк розповів про гумор у період війни

«У нас поширилася культура кенселінгу, де за будь-який неправильний жарт тебе можуть дуже легко закенселити. Ти можеш не під тим сам контекстом зазначити певну інформацію – і все, це буде останнє, що ти скажеш на сцені. Тому перше правило гумору зараз: спочатку думаємо, потім говоримо, щоб нікого не образити…»

На часі все, крім «розборок» у фейсбуку

Команда гумористів із Чернівців вважає, що гумор на часі. І не лише для цивільних, а й для військових. 

«Мені здається, зараз на часі все, крім “розборок” у фейсбуку та інших соціальних мережах. Бо дуже багато диванних експертів беруть на себе відповідальність давати оцінку діям інших людей. Ще й вказувати, чи було це на часі, чи ні. Оцей маркер потрібно відкинути. Тому що своїми оцінками вони лише розсварюють між собою наше суспільство», – вважають у команді

Також гумор на часі й через те, що колектив має фідбек від військових та комунікацію з ними. Це допомагає закривати збори. Захисники знають, до кого можна звернутися для поширення інформації та допомоги в зборах коштів. 

Так, дівчат і Василя ще більше мотивує, коли військові пишуть: «Бачили ваш випуск. Було дуже смішно». Тому коли у фейсбуку виникають коментарі «чи на часі жартувати?», а водночас військовий, який перебуває в зоні активних бойових дій, пише: «Дякую вам за те, що ви робите», колектив чітко розуміє, чия думка зараз є важливішою. 

Зараз, вважає команда, на часі все, що приносить користь: як для Збройних сил України зокрема, так і для нашої країни загалом. До прикладу, зараз усі концерти – благодійні, й виручені кошти передають ЗСУ. До прикладу, з однієї гри регіональної ліги можуть зібрати понад 70 тисяч гривень.

«Гумор також має місію – нагадувати людям, що зараз ти сидиш тут, але твоє завдання теж важливе: потрібно допомагати й донатити», – додає Ірина.

Гумор для цивільних та військових – різний 

Команда також має досвід концертів для військових. Але для них готують дещо інші жарти, ніж для цивільних.

«Коли їздимо до військових, то відчуваємо таку вдячність та віддачу, що аж до мурашок. Вони підходять і кажуть: “Я вже два роки не був на жодному концерті. Вже забув, як це – просто сісти та дивитися на людей, які виступають, і сміятися”. Це дуже цінно. Сьогодні гумор має бути одночасно і розвантажувачем для військових, і трішки завантажувальним для звичайних глядачів, які повинні розуміти, що вони слухають жарт про події, які зараз відбуваються», – каже Діана

Фото надала Ірина Левкун

Для військових використовують більше побутового гумору. Аби ті хоча б на якийсь час забули про війну. А після концерту команда підтримує зв’язок із військовими, одночасно готуючи для цивільних жарти, які повертатимуть їх до реальности.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі