Перша шпальта

Напередодні Різдва в Україні відзначають Святий вечір. Відео від команди Шпальти

Цього року в Україні 24 грудня офіційно святкують Святий вечір. Це вечір напередодні Різдва. Споконвіку в українців є звичаї цього вечора, яких дотримуються й сьогодні. Про це — у відео «Шпальти».

Напередодні Різва в Україні відзначають Святий вечір

24 грудня в Україні відзначають Святий вечір. Першу зорю хтось вкотре зустрічає, захищаючи країну. А інші завдяки військовим можуть вечеряти у родинному колі.

У цей день українська сім’я зранку починає готувати вечерю. Жінки та юні дівчата обов’язково одягають хустку. Повинні все встигнути до появи першої зірки. Коли все майже готово, накривають на стіл. Господар до хати заносить сіно. Його обов’язково кладуть під скатертину та стіл. А на чотири кути столу – часник, щоби відігнати злу силу з хати.

Потім хлопці до будинку вносять дідуха. Дідух – це символ урожаю, добробуту та багатства. Його кладуть на покутті. Поки хлопці запалюють свічки у будинку, дівчата несуть до столу їжу. За традицією на Святвечір на столі має бути 12 пісних страв. Таку кількість пов’язують із 12 апостолами.
Головною на столі є кутя.

Коли на небі сходить перша зоря, родина сідає за стіл. Трапезу починають із молитви, у якій просять про найсокровенніше. В українців сьогодні єдине бажання на всіх – перемога та мир в Україні.
Моляться за військових, які захищають нашу країну, а також за добробут у родині.

Напередодні Різва в Україні відзначають Святий вечір

Раніше «Шпальта» розповідала, що на Буковині запрацював новий екскурсійний тур – «Буковинське Різдво».

 

Коментарі